8 Jun 2021

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ: Συνέντευξη του El Greco στη Lifo

Αυτοί οι 33 άνθρωποι οι οποίοι απ’ τη μία τόλμησαν ν’ αποφασίσουν το Φεβρουάριο για το τί θα κάνουν το Μάιο, κι απ’ την άλλη εμπιστεύτηκαν εμένα για να κάνουμε το ταξίδι στη Ρωσία 15 Μαΐου, την πρώτη μέρα που άνοιγε ο Τουρισμός, οι 33 αυτοί άνθρωποι, όταν επέστρεψαν, έκανε τόσο θόρυβο μέσα τους όλο αυτό που είχαμε βιώσει που ακούστηκε ως τα παιδιά στη Lifo κι έτσι ήρθε μια συνέντευξή μου στον M. Hulot (ευχαριστώ Τάσο).


Μιλήσαμε για το πρώτο γκρουπ που μπήκε στο Ερμιτάζ μετά την πανδημία, μιλήσαμε για τον πρώτο άνθρωπο που πήγε στο διάστημα, για τα μικρά όνειρα που κάνουμε οι άνθρωποι εδώ στη γη, για τα όνειρα που έχω εγώ για τη Melodrakma, για το όραμα που έχω για το Ταξίδι γενικά…

ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ

Υ.Γ: Ελένη Παναγιώτου χωρίς τη δική σου δουλειά τίποτα δε θα ήταν το ίδιο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.


El Greco

6 Jun 2021

TΟ ΚΑΜΠΑΡΕ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΞΑΝΑ!

Κυριακή και Δευτέρα (Αγ. Πνεύματος) 20 και 21 Ιουνίου!

Εκείνες οι Συλλεκτικές ξεναγήσεις στην Αθήνα και στα πέριξ που ξεκινήσαμε πέρυσι το Φθινόπωρο είπαμε με την φίλη, ξεναγό-περφόμερ κα. Ειρήνη Δασκαλάκη να τα ξαναζωντανέψουμε. Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός, Μαραθώνας, Ραμνούντας, Μονή Καισαριανής, Μονή Δαφνίου, Ελευσίνα, άλλα που δεν προλάβαμε όπως Ακρόπολη, Σούνιο, Λαύριο... κι ένα πολύ αγαπημένο Λύκειο Αριστοτέλη-Ακαδημία Πλάτωνος κι ύστερα πάντα ανάλογη μουσική....



Ακριβώς αυτό το τελευταίο, Λύκειο κι Ακαδημία θα είναι η πρώτη ξενάγηση τής επανεκκίνησης στην Ελλάδα και θα επαναληφθεί 2 μέρες.


Κυριακή και Δευτέρα (Αγ. Πνεύματος) 20 και 21 Ιουνίου!


Φιλοσοφικός «περίπατος» στην Αθήνα. Από το Λύκειο του Αριστοτέλη στην Πλάκα και στην Ακαδημία Πλάτωνος με θέμα την Ιστορία της Φιλοσοφίας και την Φιλοσοφία της Ιστορίας.


Από τους κορυφαίους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους έως τα σύγχρονα ρεύματα. Μαζί μας οι Ίωνες και οι Ελεάτες, ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης με τον Πλάτωνα κι τον Αριστοτέλη, ο Ζήνων και ο Επίκουρος, ο Ιερός Αυγουστίνος και ο Θωμάς Ακινάτης, ο Καρτέσιος, ο Λοκ και ο Χιουμ, ο Σπινόζα, ο Λαιμπνιτς, ο Καντ, ο Χέγκελ κι ο Μαρξ, ο Χάιντεγκερ, ο Βιτγκενστάιν, ο Λυστάρ, ο Αντόρνο, ο Ντεριντά κι ο Φουκώ, ο Σαρτρ αλλά και ο Σίμος ο υπαρξιστής.


ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Η έξοδος του Μετρό του Ευαγγελισμού. στις 15:00, και ξεκινάμε μια μοναδική και εμπνευσμένη μέρα…

1.Πρώτα επίσκεψη, ξενάγηση και εισαγωγική διάλεξη περί Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Λύκειο του Αριστοτέλη.

2. Εν συνεχεία περίπατος στον Κήπο του Ζαππείου και ξενάγηση εκεί πάντα σχετική με το θέμα μας.

3. Τρίτο σκέλος της σημερινής καταπληκτικής μέρας η επίσκεψη-ξενάγηση στην Ακαδημία Πλάτωνος.


Κι ύστερα, η μέρα θα κλείσει ανθρώπινα στο Bar-Restaurant Harvest Coffee & Wine Bar με κρασί και μεζέ στον εξωτερικό του χώρο, στον πεζόδρομο Αιόλου & Ευριπίδου .


Εκεί, η ξεναγός θα βγάλει ανάμεσα απ' τα στήθη της όχι γαρύφαλλο αλλά την άλλη της ιδιότητα, αυτή τής perfomer και θα συνοδεύσει τις στιγμές με τραγούδια a capella (εφόσον ως τότε επιτραπεί θα έχει μαζί και την κιθάρα της, αλλιώς a capella) σ’ ένα ειδικά γι’ αυτές τις δυο βραδιές φτιαγμένο πρόγραμμα με τραγούδια «φιλοσοφημένα» αλλά και σχετικά με τη φιλοσοφία. Ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν πως μεγάλοι φιλόσοφοι σαν τον Ρουσώ, τον Νίτσε, τον Αντόρνο, ήταν και διακεκριμένοι μουσικοί


Μιλώντας σήμερα με την Ειρήνη, μου είπε πως στο «μουσικοχορευτικό» της πρόγραμμα αυτή τη φορά λόγω τής γιορτής του Αγίου Πνεύματος, θέλει να ρίξει το βάρος, στο Πνεύμα, στη Φώτιση, στο Φως, στη Δίψα για Σοφία, Στον Έρωτα για τη Φιλοσοφία και για ό,τι μας αναβαθμίζει.


Κρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες:

Τηλεφωνικά στα: 210-524 1960, κιν. 6980 99 23 23

• email: es@melodrakma.com

Τιμή 40 ευρώ. (Περιλαμβάνει: μεταφορές με ιδιωτικό πούλμαν, είσοδο όπου χρειάζεται, ξενάγηση, κρασί συνοδεία μεζέδων και ειδικό για την περίπτωση μουσικό πρόγραμμα.)


El Greco


2 Jun 2021

Αδέσποτα σκυλιά του Διαστήματος

Άρθρο τής Σοφίας Εξάρχου στην Εφημερίδα "Ο Ταχυδρόμος τής Άρτας " μετά το ταξίδι μας στην Ρωσία


Μόλις μπαίνεις στο Μουσείο Κοσμοναυτικής της Μόσχας σε υποδέχονται αδέσποτα σκυλιά. Δεσπόζει  η φωτογραφία τής μικρής Λάικα. Ενός σκύλου που έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που εκτοξεύθηκε στο Διάστημα και επιβίωσε έστω και για λίγο.

Η Μπέλκα και η Στρέλκα είναι δύο επίσης μικρόσωμα σκυλάκια που κατάφεραν να ταξιδέψουν σε τροχιά γύρω από τη Γη και να επιστρέψουν σώα και αβλαβή.

Μέσα στη βιτρίνα με τα ταριχευμένα σώματά τους υπάρχει η ρήση ενός διακεκριμένου ακαδημαϊκού: 

«Ο Σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αποδείχθηκε αληθές ότι το ίδιο ισχύει και για τους κοσμοναύτες. Τα αδέσποτα σκυλιά έκαναν το πρώτο βήμα και έδειξαν το δρόμο για την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο.»

Επιλέχθηκαν ανάμεσα από άλλα αδέσποτα σκυλιά της Μόσχας. Να είναι ημίαιμα για να είναι πιο δυνατοί οργανισμοί. Να είναι μαθημένα στο κρύο, στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στις κακουχίες.

Η πορεία της Λάικα ήταν προδιαγεγραμμένη. Θα εκτοξευόταν, θα έφερνε κάποιες τροχιές γύρω από τη Γη για δέκα περίπου μέρες τρεφόμενη με ένα ειδικό τζελ. Στη συνέχεια θα δηλητηριαζόταν. Όμως το ταξίδι της αυτό έμελε ναι είναι ακόμη πιο σύντομο. Οι αισθητήρες που ήταν πάνω της έδειξαν ότι επιβίωσε της εκτόξευσης. Όμως οι παλμοί της ανέβηκαν κατά πολύ κι έφτασαν στο τριπλάσιο από το  κανονικό λόγω του φόβου και επανήλθαν μετά από πολύ ώρα.   

Μετά από την επιτυχή θέση του Σπούτνικ 2 σε τροχιά παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού. Η θερμοκρασία ανέβηκε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια υπερθέρμανση. Έτσι η Λάικα πέθανε από τη θερμοπληξία σε συνδυασμό με το έντονο στρες και την καταπόνηση, αφού είχε συμπληρώσει 4 τροχιές γύρω από τη Γη. 

Το έτος 1958 η Λάικα έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που επιβίωσε έστω και για λίγο στο Διάστημα. Το πρώτο βήμα τού ανθρώπου για την κατάκτηση του Διαστήματος είχε γίνει. Η Λάικα έδωσε τα πρώτα στοιχεία για τη συμπεριφορά των έμβιων όντων στο Διάστημα.  Βέβαια το έτος 1998 ο Όλεγκ Γκαζένκο δήλωσε ότι: «Όσο ο καιρός περνάει, μετανιώνω όλο και πιο πολύ γι' αυτό που έκανα. Αυτά που μάθαμε από αυτή την αποστολή δεν ήταν τόσα ώστε να δικαιολογούν το θάνατο του σκυλιού».

Η  Λάικα ηρωοποιήθηκε έγινε γραμματόσημο και όλος ο κόσμος μιλούσε πια για αυτή.

Αργότερα, το 1960, άλλα δύο αδεσποτάκια της Μόσχας κατάφεραν με το Σπούτνικκ 5 να ταξιδέψουν στο διάστημα και να επιστρέψουν σώα και αβλαβή. Η Μπέλκα και η Στρέλκα ταριχευμένες πια σε καλωσορίζουν στο Μουσείο. Παρέμειναν σε διαστημική τροχιά 24 ώρες κάνοντας 17 πλήρεις περιστροφές γύρω από τη Γη. Μαζί τους ταξίδευαν μέσα στην κάψουλα ποντίκια, αρουραίοι, φύκια, σπόροι και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί. Ταξίδεψαν όλα αυτά μαζί και επέστρεψαν ζωντανά. Το επόμενο βήμα στην κατάκτηση του Διαστήματος είχε γίνει πραγματικότητα!


Εκείνα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου οι υπερδυνάμεις έπαιζαν το ρόλο τους στην παγκόμια πραγματικότητα. Ο Νικίτα Χρουτσόφ εκμεταλλεύτηκε αυτή την καταπληκτική πρωτοποριακή εγκαθίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης στον Κόσμο του Διαστήματος. Τα σκυλάκια έδιναν «συνεντεύξεις», φωτογραφιζόταν ως διασημότητες, πήγαιναν σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Τα δύο σκυλάκια έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Η Στρέκλα έμεινε έγκυος. Έφερε απογόνους στον κόσμο. Τα κουταβάκια της έφτασαν μέχρι την προεδρική αυλή της Jacqueline Kennedy στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι προπομποί είχαν φέρει εις πέρας την αποστολή τους. Ένα χρόνο μετά ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που ταξίδεψε στο Διάστημα.


Σοφία Εξάρχου