15 Sept 2021

MÉNAGE A TROIS DE LA BEAUTÉ : ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Έπεσε η Αυλαία του ταξιδιού στη Γαλλία και μόνο ένα πράμα έχω να πω σε όσους όλα αυτά τα χρόνια τα ‘φερε η ζωή να συνταξιδέψουμε και να μείνει πότε αγάπη πότε εκτίμηση και πότε και τα δυο. 

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. 


ΤΟ MÉNAGE A TROIS DE LA BEAUTÉ είναι μια ταπισερί κεντημένη στο χέρι και λέξη-λέξη, νότα-νότα διηγείται την Ιστορία τής Ευρώπης και εν πολλοίς του Κόσμου. 70 μέτρα πολύτιμου υφάσματος 7 ημερών δημιουργίας. Στα πρώτα μέτρα του υφάσματος αυτού, χρώματα σκούρα, μαύρο σκεδόν σαν το χρώμα που ‘χε η Ελπίδα τον Μεσαίωνα μέχρι που αρχίζουν και μπαίνουν βελονιές έστω γκρίζας και πάνω στο μαύρο αρχίζει διαφαίνεται Μέλλον… Μια μπεζ κλωστή σχηματίζει ένα  Κάστρο, ύστερα κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, μια σιελ κλωστή φτιάχνει το Λίγηρα κι αυτός ξεδιψάει τους ανθρώπους που ανεπαισθήτως κλείστηκαν από τα κάστρα έξω, ο Λίγηρας κάνει τη γη να καρπίσει, τα λουλούδια ανθίζουν, ο Μεσαίωνας ξηλώνεται, αργά αλλά ξηλώνεται, στο βάθος κάτι Κόκκινο φωτίζει το μυαλό και την ταπισερί, η Γαλλική Επανάσταση κατακόκκινη σαν ένα μπιγκ μπανγκ, η Μεγάλη Έκρηξη, η Αποκάλυψη, του Ιωάννη και η Άλλη, η δική μας πλησιάζει, Ροβεσπιέρος κεντάει την Ιστορία, ξυπόλυτος γυρνάει στους δρόμους, ψάχνει να δει αν κάποιος φέρει τ’ όνομά του…



Το ύφασμα απλώνεται, ετούτη η ταπισερί τής Γαλλικής Ιστορίας είναι ένα έργο Τέχνης,  το μπλε του κοβαλτίου στολίζει πίστη χαραγμένη σε βιτρό, στο βάθος του υφάσματος, ένας λαός άγεται και φέρεται , θύμα κακής διοίκησης και ευπιστίας, θύμα μιας άλλης πανδημίας διαχρονικής που λέγεται Βοναπαρτισμός, άλογα τρέχουν παράλογα, διατρέχουν το ύφασμα στο ρυθμό του Ραβέλ, η Μαρί Κιουρί, ο Κορνήλιος Καστοριάδης κι ο Μαρκ Σαγκάλ  μπαίνουν με χρυσή κλωστή στην ταπισερί κι αναζητούν τη θέση τους σε μια  Γαλλία μ’ ανοιχτούς κι ορίζοντες κι αγκάλες, στο βάθος, στα κρυφά, Αφρικανοί ξηλώνονται κλωστή-κλωστή  από μια Γαλλία που κάθε τόσο χρειάζεται δόση υπενθύμισης αντιβοναπαρτικού εμβολίου, τα χρώματα τρελαίνονται, τρέχουν πάνω στο ύφασμα όπως κουτάβι που αφέθηκε ελεύθερο στην εξοχή να παίξει με τους φίλους του, τα μάτια κλείνουν και ξαναβλέπουν επιτέλους την Ομορφιά,  ο Κλωντ Μονέ χτίζει γέφυρες με λουλούδια, ο πόλεμος τις γκρεμίζει, Γάλλοι, Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες πετούν ψηλά σαν κουρασμένο σμάρι, η Νορμανδία, η Γαλλία  για μια ακόμα φορά γίνεται Πύλη Ελευθερίας και Ελπίδας,  ένας Γιαπωνέζος καταφθάνει λαχανιασμένος, έρχεται  απ’ το Μέλλον του Μονέ και φτιάχνει Κήπο μέσα στο Ναό του Σαν Βιγκόρ, Φύση και Αγιοσύνη επιτέλους μαζί, ο Λεονάρνττο αποφασίζει να κλείσει τα μάτια των ημερών του  στη Γαλλία και τής προσφέρει το μεγάλο δώρο να κρατάει στην αγκαλιά της για πάντα τον τάφο του Νταβίντσι, ο Ερικ Σατί ψιθυρίζει κάτι στ’ αυτί του Βίνσεντ Βανγκ Γκογκ, ο Βίνσεντ αποφασίζει ν’ ακολουθήσει την απόφαση του Λεονάρντο και προσφέρει στη Γαλλία άλλο ένα δώρο, την αιώνια ζωή του, «εδώ είναι ο τάφος του Βίνσεντ Βαγκ Γκογκ», και λίγο πιο κει ο Φλωμπέρ προσεύχεται στην παλίρροια του Σαν Μισέλ, παρακαλάει τη θάλασσα  ν’ ανάβει ανεπιστρεπτί να μας ξεπλύνει ή να μας αφανίσει όλους, η Γαλλία παλεύει μ’ ένα αυτοάνοσο που λέγεται «O Kakos mou Eautos» αλλά έχει αντισώματα το τόσο Φως, την τόση Ποίηση και Τέχνη αιώνων


Γαλλία, 

είσαι σπουδαία χώρα, έχε αυτοπεποίθηση, τα παιδιά σου έχουν γεμίσει την πλατεία του θεάτρου και περιμένουν να σε  δουν να  ξαναγράφεις Ιστορία, ναι, για σένα Ιστορία είναι να γεννάς ή να υιοθετείς και να μεγαλώνεις ξανά σπουδαίους ελεύθερους ανθρώπους που θυμίζουν στις κοινωνίες πως η απάντηση για όλα είναι ο άνθρωπος και η σχέση του με τη Φύση, την Τέχνη και την Πολιτική.


Γαλλία, 

τα παιδιά σου έχουν κατακλύσει ήδη την πλατεία και περιμένουν να σε δουν να υφαίνεις νέες Ταπισερί Παγκόσμιου Διαφωτισμού.…


Βολταιρος, Ζαν Ζακ Ρουσό, Ντεριντά, Λακάν, Μισέλ Φουκώ, Πωλ Γκωγκέν, Ζαν Κοκτώ, Εντουάρ Μανέ,  Ανρί Ματίς, Κλωντ Μονέ, Ζωρζ Μπρακ,  Εντγκάρ Ντεγκά, Πωλ Σεζάν, Βίκτωρ Ουγκώ, Ωγκύστ Ροντέν, Ζακ Υβ Κουστό, Ζαν Μισέλ Ζαρ, Αλαιν Ντελόν, Μπριζιτ Μπαρντό, Εκτόρ Μπερλιόζ, Ζωρζ Μπιζέ, Κλωντ Ντεμπυσσύ, Ζακ Όφφενμπαχ, Φρανσίς Πουλένκ, Μωρίς Ραβέλ, Καμίγ Σαιν-Σανς, Ερίκ Σατί, Ερνέστ Σοσόν, Ζακ Μπερλ, Σαρλ Αζναβούρ, Υβ Μονταντ, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Αντονέν Αρτώ, Ζαν Γκαμπέν, Μαρσέλ Μαρσώ, Υβ Μοντάν, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μισέλ Πικολί, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Φρανσουά Τρυφώ, Λουί ντε Φυνές, Ωγκύστ και Λουί Λυμιέρ, Μαργκερίτ Αντρέ Μπρετόν, Αρτούρ Ρεμπώ, Εμιλ Ζολά, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Σιμον Ντε Μποβουάρ…


Γαλλία, 

τα υιοθετημένα σου παιδιά σε θεωρούν δυο φορές μάνα, κοίτα, γεμίζει κι ο εξώστης σου… Μαρκ Σαγκαλ, Σαμουελ Μπέκετ, Λουίς Μπονιουέλ, Πάμπλο Πικασο, Φρεντερικ Σοπέν, Μαρί Κιουρι, Κώστας Αξελός, Κώστας Γαβράς, Νίκος Πουλαντζάς, Κορνήλιος Καστοριαδης, Ρουντόλφ Νουρέγιεφ…


Δημήτρη σ’ ευχαριστώ για όλα. Σ’ ευχαριστώ που μου επέτρεψες την πολυτέλεια να κλείσω τα μάτια και να φανταστώ μια Γαλλία ονειρική,  χωρίς κανένα άγχος, όλα τα βάρη τής λεπτομέρειας του κεντήματος ήταν πάνω σου, σ΄ ευχαριστώ που γενναιόδωρα και κομψά οδήγησες το χέρι μου ν’ αγγίξει τα στήθη της και ν’ ακούσει την καρδιά της.  Ραντεβού ξανά και ξανά σ' αυτή τη Γαλλία του μυαλού μας και της ελπίδας μας.


El Greco

6 Sept 2021

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ: VIVA MEXICO !

Ο Ήλιος, η ανατολή, η Σελήνη, η έκλειψη, η έλλειψη, η απουσία, η έλλειψη τροφής, η αφθονία χρωμάτων και ήχων, η ζούγκλα, τα ηφαίστεια, η θάλασσα, ο αγώνας της επιβίωσης, ο αγώνας με τη μπάλα, η αγωνία τη νύχτα στη ζούγκλα, η μεταφυσική αγωνία, οι αρχαιότητες στη θάλασσα, οι αρχαιότητες στις κορυφές των βουνών, τα βουνά χωρίς κορυφή, οι γυναίκες, οι θυσίες, οι προδοσίες, οι προσευχές, η σχέση με τη φύση, η συμφιλίωση με το θάνατο, οι χορευτές, οι κυνηγοί, οι παίχτες, οι ζωγράφοι των τοίχων, οι μουσικοί των δρόμων, οι πυραμίδες από πέτρα και η πυραμίδα της εξουσίας, το Μόντε Αλμπάν, το Τσιτσέν Ιτζά, η Οαχάκα, το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Πόλης του Μεξικού, τα χρώματα της Πουέμπλα, τα χρώματα παντού, το Μεξικό…



Γνωρίσαμε πολιτισμούς που έθαβαν τους νεκρούς τους στην αυλή του σπιτιού για να συνεχίσουν να ζουν μαζί τους. Είδαμε αγαλματίδια να απεικονίζουν τα παραμορφωμένα και άρρωστα μέλη της κοινότητας. Κανένας δεν περίσσευε, τα άρρωστα και τα παραμορφωμένα μέλη της κοινότητας, ακόμα και οι Κουασιμόδοι ήταν αντικείμενο της τέχνης, η Τέχνη αφιερώνει χώρο και χρόνο ακόμα και σε όσους δεν είναι τέλειοι. 

Είδαμε τεράστια αρχαία γήπεδα, είδαμε την αρχαία ανάγκη για παιχνίδι με τη μπάλα, μάθαμε πως ο νικητής θυσιάζεται για να πάει στους θεούς ο ικανότερος κι ο ηττημένος μένει πίσω να σηκώσει το βάρος της ήττας. 

Είδαμε τόσους και τόσους κόσμους διαφορετικούς!

Υπάρχουν τόσοι και τόσοι κόσμοι πέρα κι έξω απ’ τον μικρόκοσμό μας. 

Ευγνώμονες επιστρέψαμε. 

Ευγνώμονες θα ξαναφύγουμε για νέους προορισμούς για νέες πραγματικότητες.

Ευγνώμονες και αναλογιζόμενοι τόσους και τόσους αγαπημένους μας ανθρώπους που δεν μπόρεσαν ποτέ να παν δυο βήματα πιο κει, έξω απ’ τη δική τους πραγματικότητα, ευγνώμονες και αναλογιζόμενοι τόσους και τόσους που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν γιατί η δική τους πραγματικότητα δεν το επιτρέπει.

Για τη Melodrakma γεννήθηκε ένα σπουδαίο ταξίδι. Το DNA του τόπου αποκωδικοποιήθηκε και το ταξίδι θα επαναληφθεί και θα γίνει ένας απ’ τους πολύ, ένας απ’ τους πλέον αγαπημένους προορισμούς!


Ελάτε το Νοέμβριο να σας δείξουμε το Μεξικό…


Τα μαλλιά της Μαλίντσε έγιναν ωκεανός, πόλεμος και εκδίκηση, τα φρύδια τής Φρίντα έγιναν η ζούγκλα που περπατήσαμε και τα μάτια της το καθρεφτάκι με το οποίο κάναμε σινιάλο σε εχθρούς και φίλους. Κοινωνήσαμε τα λουλούδια που στόλιζαν το κεφάλι της... Φάγαμε λουλούδια κι ήπιαμε κρασί στη βάρκα έξω απ’ το σπίτι του Τρότσκι παρέα με τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, τον Πάντσο Βίλα και την Αντελίτα. Η Τσιαβέλα Βάργας πήρε τις νότες σα να ήταν τράπουλα, τις ανακάτεψε και είπε το μέλλον μου…


ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ!


Οι Μαριάτσι επιβεβαίωσαν το χρησμό.


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ!

Η χλωρίδα, η πανίδα, τα χρώματα αλλά πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι, αυτό ήταν το Μεξικό μας... κι όλοι και όλα είπαν ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ!


Η μεγάλη λεωφόρος μπροστά από τις μεγάλες πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης ξαναγέμισε κόσμο που με θαυμασμό ακούει τον ξεναγό του… Το Μουσείο τής Φρίντα, η Casa Azul ξαναγέμισε και θαυμάζει το «ΖΗΤΩ Η ΖΩΗ!» ενός ανθρώπου που απ’ τη ζωή χτυπήθηκε αλύπητα! 

Χαίρε Φρίντα! 

Χαίρε η γενναιότητα και η δίψα για ζωή.

«Περιμένουν από μένα να παραπονεθώ για το χαρακτήρα του Ντιέγκο λες και θα παραπονιόταν ποτέ οι όχθες επειδή αφήνουν να περάσει ο ποταμός»

Χαίρε Φρίντα για όσα μαθήματα παρέδωσες, σε ταξιδιώτες, όχι σε τουρίστες. Είμαστε ακόμα ζωντανοί… Όσοι αγαπάμε τα ταξίδια είμαστε ακόμα ζωντανοί και περιμένουμε τους επόμενους ταξιδιώτες… Ελάτε το Νοέμβριο να σας δείξουμε το Μεξικό. Το Μεξικό δεν είναι μια ακόμα χώρα. Είναι η Ρωσία της Λατινικής Αμερικής. Έχει κάτι απ’ όλους εμάς κι ο καθένας ας ψάξει να το βρει. Η αναζήτηση από μόνη της είναι ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι...


Ευχαριστώ από καρδιάς όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της πρεμιέρας και κυρίως τους ταξιδιώτες, που επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά: όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν με την Melodrakma, είναι το σημαντικότερο κεφάλαιό της! Οι άνθρωποι που μας επιλέγουν τιμούν και αναβαθμίζουν τη δουλειά μας! Χάρη σε αγαπημένους φίλους ταξιδευτές αποκωδικοποιήσαμε το DNA κι αυτού του τόπου.

Ευχαριστώ πολύ Μπάμπη, Κάτια, Γιάννη, Χριστίνα, Μιχάλη, Λίτσα, Γιώτα, Μαρία, Χριστίνα, Σοφία, Μαρία, Χριστίνα, Γωγώ, Σοφία, Κατερίνα, Ζένια, Παναγιώτα, Ελίζα, Αννούλα, Σοφία…


Όσοι διστάζουν να ταξιδέψουν, έχω πια την αίσθηση πως διστάζουν να χαρούν. Μπορούμε πια, το διαπιστώσαμε στην πράξη... Ελάτε το Νοέμβριο, αρχίζει η ιδανική περίοδος. Ελάτε να σας δείξουμε το Μεξικό που αγαπήσαμε…


18-26 Νοεμβρίου

Και

27 Νοεμβρίου. – 5 Δεκεμβρίου


Υ.Γ: Θα ακολουθήσει άλλη δημοσίευση με άλλες, με πιο αντιπροσωπευτικές φωτό απ' όλο το ταξίδι αλλά, ήθελα να γράψω ετούτα τα λόγια άμεσα, για να πω ένα μεγάλο προσωπικό ευχαριστώ.


3 Sept 2021

ΑΙΩΝΙΑ Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ

 Όταν ήμουν 16, ακριβώς τότε που η εφηβεία χτυπάει κόκκινο και μαζί κι η βεβαιότητα ότι θ' αλλάξεις τον κόσμο, τουλάχιστον τα μισά του Κόσμου αυτού θες να τ αλλάξεις, τότε, στη 1η Λυκείου, έκανα κάτι τρομερό, φοβερό και τολμηρό! Ίσως το τολμηρότερο πράμα που επιχείρησα ποτέ: στη γιορτή τού Πολυτεχνείου, με την ορχήστρα του σχολείου, πήρα το μικρόφωνο, ανέβηκα σε μια σκηνή που είχε ετοιμαστεί και τραγούδησα το Άξιον Εστί. Όχι όλο. (Ευτυχώς όχι όλο. )


Πέρασαν τα χρόνια, έγινε 2 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Μίκης φεύγει, διαβάζω τον Τύπο, τον ελληνικό και τον παγκόσμιο... Από πουθενά δε λείπει η είδηση. Η ισπανική El Pais μεταξύ άλλων γράφει: "...Όταν φυλακίστηκε απ τη χούντα, ο Δημητρι Σοστακοβιτς, ο Άρθουρ Μιλλερ, ο Υβ Μονταν, κι ο Λωρενς Ολιβιέ, έφτιαξαν Επιτροπή για να κινητοποιήσουν τον κόσμο και να επιδιώξουν την απελευθέρωση του Μικη..."

 Πόσο παγκόσμιος Έλληνας πρέπει να είσαι, πόσο καλά έκανες αυτό που τάχθηκες να κάνεις για να νοιαστούν για σένα τόσο Παγκόσμιοι Άνθρωποι!!!

Ακούω τραγούδια του Μίκη σήμερα και σκέφτομαι τί ήταν αυτό που μ' έκανε τότε 16 χρονών να ανέβω σε μια σκηνή χωρίς δεύτερη σκέψη και να τραγουδήσω "Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ";;;

 Και συνειδητοποιώ, τόσα χρόνια μετά, πως δεν ήταν θράσος εφήβου. Ο Μίκης ενεργοποιούσε την Τόλμη μέσα μου. Η Μουσική του μ' έκανε να τολμήσω ό,τι φοβόμουν. Τα μικρά, τα ασήμαντα αλλά για μένα σπουδαίο κατόρθωμα να τολμήσω ό,τι με φοβίζει. Σκέφτομαι σήμερα και βρίσκω κι άλλες φορές που έγινε αυτό. Όταν αποφάσισα να φτιάξω το ταξίδι για τη Βόρειο Ισπανία, όταν ετοίμαζα υλικό για την ΕΤΑ, για τους Βάσκους, για μια εποχή ολόκληρη, είχα βάλει "Της Αγάπης Αίματα"... Φοβόμουν ότι κανένας δε θα πήγαινε σε ταξίδι με πολιτική προσέγγιση, Φοβόμουν ότι το πέρασμα τόσου life style απ τον εγκέφαλό μας, θα είχε καταστήσει πασέ ένα πολιτικό ταξίδι αλλά μόλις έβαλα τη Μουσική τού Μίκη ...

 Χαίρε Μικη!!

 Δίπλα στο Σοστακόβιτς πια, δίπλα, στην Κάλλας, τον Άρθουρ Μίλερ, το Μάνο Χατζιδάκι, τον Σερ Λωρενς Ολιβιέ, δίπλα στον ΚαβάφηΜίκη και τον Ελυτη, διπλα σε τοσους και τοσους αγαπημένους και Τολμηρούς και σίγουρα δίπλα στο Φιδέλ...

 Αιωνία η Εφηβεία του Μίκη και η δική μας!

Adios κι ευχαριστώ Μίκη.


El Greco