Τα δυο άρθρα που ακολουθούν είναι οι δυο εφιαλτικότερες ειδήσεις που διάβασα τον τελευταίο καιρό.
Και ενώ φαινομενικά δε σχετίζονται μεταξύ τους,
κοινός παρονομαστής και των δυο είναι τα παιδιά.
Η πρώτη "είδηση"
προτείνει ως μοντέλο ευτυχισμένου ανθρώπου
εκείνο του
ΑΤΕΚΝΟΥ!
Όχι γιατί δε μπόρεσε,
δεν ήρθαν
ή δε βρήκε τον ή την κατάλληλη σύντροφο για κάτι τόσο σημαντικό.
ΟΧΙ!
Έτσι.
Γιατί χωρίς παιδιά όλα θα είναι πιο εύκολα.
Ως Ιδανικό Μέλλον προτείνεται η Ευκολία.
Και Μέλλον και χωρίς παιδιά!
Το άρθρο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ υπαινίσσεται μην πω το λέει ξεκάθαρα- πως τα παιδιά φέρνουν τη δυστυχία.
Κι επειδή δεν είμαι ούτε απ' αυτούς που πιστεύουν πως τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, αναρωτιέμαι απλώς
αν αυτή η "Νέα Πρόταση-Μοντέλο Ζωής" στοχεύει στην περίφημη πια μείωση του πληθυσμού.
Λίγη φτώχεια, λίγος πόλεμος, λίγα γενόσημα, μερικές ώρες παραπάνω δουλειάς, λιγότερα νοσοκομεία, χειρότερα νοσοκομεία, πού θα πάει θα μειωθεί ο πληθυσμός. Τουλάχιστον από πλευράς πλέμπας.
Ειδικά αυτό το "Νέο Μοντέλο Ευτυχισμένου Ανθρώπου", θα βοηθήσει αποτελεσματικά.
Η Ελπίδα πλέον είναι στα χέρια τής Νεστλέ του Τζάμπο Μπεμπέ και άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων που "ενδιαφέρονται" για την ύπαρξη των παιδιών;
Δηλαδή από δω και πέρα η αναμέτρηση θα είναι
Καπιταλισμός εναντίον της Διαστροφής του;
Εδώ είδα αυτή την πρώτη είδηση: DefenceNet.gr
Το δεύτερο άρθρο μιλάει για τους δασκάλους και τους καθηγητές αυτών των παιδιών που δεν πρέπει να γεννηθούν. Για τον κλασικό τρόπο που τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις λύνουν τα προβλήματα: στρέφοντας τους μισούς έλληνες εναντίον των άλλων μισών.
Προσπαθώ να βρω ένα επιχείρημα για να δεχτώ ότι το σύστημα μοριοδότησης που αποφασίστηκε απ' την κυβέρνηση δεν έχει σκοπό όπως υποστηρίζει το άρθρο να μείνουν οι "φτηνότεροι".
Θα μπορούσε κανείς να δεχτεί πως είναι Τρόπος
Δίκαιος,
Σοφός, χωρίς πρόθεση να μείνουν στην Εκπαίδευση
οι φτηνοί
ούτε να Διχάσουν
μόνο αν θεωρήσει δεδομένο πως μέχρι να
αρχίσουν να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ
οι δάσκαλοι και καθηγητές μέχρι τότε
ήταν
Β' Διαλογής.
Ήταν Β' Διαλογής οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέχρι ν' αρχίσουν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ;;;;;
El Greco
Το περιοδικό Time προωθεί την ζωή χωρίς παιδιά...
Η οικογένεια δέχεται σήμερα μια αμείλικτη επίθεση στον δυτικό κόσμο. (Και ενώ την ίδια ώρα η υπογεννητικότητα θεριεύει). Για δεκαετίες, η βιομηχανία του θεάματος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν το γάμο ως την ώρα «που η διασκέδαση τελειώνει» και ενθαρρύνουν τους νέους να αναβάλουν το γάμο για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Έτσι τώρα τα ποσοστά των γάμων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε χαμηλό ρεκόρ και η μέση ηλικία για τον πρώτο γάμο είναι σε υψηλό ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία του θεάματος και τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μεγάλο βαθμό προωθούν τη φιλοσοφία ότι το να έχεις λιγότερα παιδιά είναι καλύτερα, και διδάσκον τους νέους ότι η έκτρωση είναι μια πολύ καλή επιλογή, αν «προκύψει» μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η όλη ιδέα είναι ότι τα παιδιά θα σας εμποδίσουν να απολαύσετε μια «υπέροχη ζωή».
Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται ένα νέο άρθρο του περιοδικού Time. Τοάρθρο έχει τίτλο “The Childfree Life: When having it all means not having children”, δηλ. «Η Ζωή Χωρίς Παιδιά: Όταν το να τα έχεις όλα σημαίνει να μην έχεις παιδιά», και προωθεί ανοιχτά το «άτεκνος lifestyle» ως το μονοπάτι για την καλή ζωή για τα νεαρά ζευγάρια. Έτσι ξεκινά το άρθρο :
«Ένα βράδυ, όταν ήταν 14 ετών, η Laura Scott έπλενε τα πιάτα στην κουζίνα με τη μητέρα της όταν αποφάσισε ότι δεν ήθελε να κάνει παιδί. Στα 26 της, η Scott παντρεύτηκε και περίμενε να αλλάξει μυαλά. «Δεν συνέβη ποτέ», λέει. «Και συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο να είναι μια χαρά». Τώρα 50 ετών, η Scott είναι κάτι περισσότερο από ωραία: αυτή πλήρης. Και δεν είναι μόνη της. Το ποσοστό γεννήσεων στις ΗΠΑ είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί στην αμερικανική ιστορία. Από το 2007 έως το 2011, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε 9%. Μια έκθεση του Pew Research του 2010, έδειξε ότι η ατεκνία έχει αυξηθεί σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες, προσθέτοντας ότι περίπου 1 στις 5 Αμερικάνες γυναίκες τελειώνουν την αναπαραγωγική ηλικία, χωρίς να έχουν γίνει μητέρες, σε σύγκριση με 1 στις 10 το 1970».
Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας ότι το μέσο κόστος της ανατροφής ενός τέκνου που γεννήθηκε το 2011 στην ενήλικη ζωή θα είναι περίπου 234,900 δολάρια, και αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ πριν κάνουν μια τέτοια δέσμευση.
Και τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος και αποφασίζει ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού θα καταστρέψει τη ζωή της;
Σύμφωνα με τη βιομηχανία του θεάματος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η άμβλωση είναι μια πολύ απλή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.
Στη σημερινή Αμερική, οι αμβλώσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία, γίνονται για λόγους ευκολίας. Η έκτρωση είναι ουσιαστικά μια ανθρώπινη θυσία στον δικό μας εγωισμό και υπάρχουν εκατομμύρια και εκατομμύρια Αμερικανών που θα κάνουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία των παιδιών τους.
Στην πραγματικότητα, το πράγμα έχει ξεφύγει τόσο πολύ, ώστε πολλοί «προοδευτικοί» στοχαστές θεωρούν ότι η ζωή δεν μπορεί ακόμη και να αρχίσει κατά τη γέννηση, εκτός εάν οι γονείς το αποφασίσουν.
Πρόσφατο παράδειγμα η παρουσιάστρια του MSNBC, Melissa Harris-Perry, που δήλωσε : "Πότε αρχίζει η ζωή; Η απάντηση εξαρτάται πάρα πολύ από την αίσθηση των γονέων Ένα ισχυρό συναίσθημα - αλλά όχι η επιστήμη," – βλέπε άρθρο εδώ.
Ως αποτέλεσμα της εμμονής με τον εγώ μας και τον «υπερπληθυσμό», η αύξηση του αμερικάνικου πληθυσμού έχει πλέον πέσει κάτω από τον ρυθμό αντικατάστασης. Πρόσφατο άρθρο των Aaron Dykes και Melissa Melton λέει τα εξής...
Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα ένα “baby bust” (κάτι σαν «χρεοκοπία μωρών» - φράση αντίθετη με το “baby boom”), με την αύξηση του πληθυσμού να είναι πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό αναπλήρωσης. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε σε 2,42 γεννήσεις το 2011 (το ποσοστό 2.1 είναι αναγκαίο, στατιστικά, για την αντικατάσταση ή την ισορροπία των γεννήσεων). Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι άλλες δυτικές χώρες, έχουν ήδη πέσει κάτω από το ποσοστό αναπλήρωσης, με ρυθμό αύξησης του πληθυσμού της τάξης του 0,9% και πιο κάτω, που είναι ανεπαρκής για την συνέχεια, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τις δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη.
Σήμερα κοιτάζουμε γύρω μας και αναρωτιόμαστε πού θα βρούμε τα τρισεκατομμύρια δολάρια των συνταξιοδοτικών παροχών που έχουμε υποσχεθεί στις γενιές του baby boom.
Λοιπόν, αν δεν είχαμε κάνει έκτρωση σε πάνω από 50 εκατομμύρια μωρά από τότε που βγήκε η απόφαση ‘Roe κατά Wade’ (που νομιμοποίησε τις εκτρώσεις), ίσως θα είχαμε αρκετούς εργαζόμενους να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Την ίδια ώρα τα ποσοστά γάμων στις ΗΠΑ γνωρίζουν πτώση ρεκόρ όλων των εποχών ...
Τα ποσοστά γάμων κυμάνθηκαν στο παρελθόν, με βουτιές στη δεκαετία του 1930 και του 1960, αλλά ήταν σε σταθερή πτώση από το 1970. Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ποσοστά γάμων έχουν πέσει σε νέα χαμηλά των 31,1, που σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 31 γάμοι στις ΗΠΑ για κάθε 1.000 ανύπανδρες γυναίκες,. Το 1950, ο αριθμός ήταν 90,2. Το 1920, ήταν 92,3.
Στην Αμερική σήμερα, οι νέοι άνδρες και νέες γυναίκες έχουν διδαχθεί ότι πρέπει να αναβάλουν το γάμο μέχρι να σπουδάσουν και να κάνουν καριέρα, ενώ την ίδια ώρα, ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν την «κουλτούρα του hookup» (περιστασιακές σχέσεις μόνο για σεξ).
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή
Η ΠΗΓΗ
Σώζων εαυτόν σωθήτω
Αλληλοσπαραγμό μεταξύ καθηγητών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, φέρνει ο νέος τρόπος μοριοδότησης των εκπαιδευτικών. Ο «πόλεμος» μεταξύ συναδέλφων έχει ήδη ξεσπάσει στο Διαδίκτυο και φαίνεται να αποκτά διαστάσεις.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
Το ζήτημα της διάσπασης των καθηγητών που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα, τέθηκε επί τάπητος τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, όσο και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου των εκπαιδευτικών.
Μηνύματα ενότητας έστειλαν οι καθηγητές, απέναντι στη λογική του «σώζων εαυτόν σωθήτω» που φαίνεται να ισχύει.
Νέο σύστημα μοριοδότησης
Οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την απειλή της απόλυσης και το νέο σύστημα μοριοδότησής τους. Η μοριοδότησή τους θα αποτελέσει άλλωστε το εισιτήριο για την τοποθέτησή τους σε θέση εργασία, εάν και εφόσον υπάρχει διαθέσιμη.
«Πρόκειται για μια νέα βόμβα που έρχεται αυτή τη φορά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ονομάζεται «Βαθμολογούμενα κριτήρια για την αποτίμηση προσόντων των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα», ανέφερε η σε διαθεσιμότητα καθηγήτρια νοσηλευτικής, Αγάπη Κουτσοκώστα, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, ο εκπαιδευτικός που τίθεται σε διαθεσιμότητα και είχε διοριστεί με το σύστημα της επετηρίδας μοριοδοτείται με πέντε μόρια. Ο εκπαιδευτικός που διορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ παίρνει 30 μόρια. Τέσσερα μόρια δίνονται στους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και επτά σε όσους κατέχουν διδακτορικό.
«Κουρελόχαρτα» τα διδακτορικά
Το διάταγμα για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών έχει ήδη διαιρέσει τους καθηγητές που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ανάλογα με τα προσόντα του καθενός. Κι αυτό γιατί μεταπτυχιακά και διδακτορικά παίρνουν τα λιγότερα μόρια, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να μετρά περισσότερο η εισαγωγή στη δημόσια εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με την κ. Κουτσοκώστα, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ εφαρμόστηκε στους εκπαιδευτικούς από το 1997 και μετά. Η μεγάλη μάζα όμως των εκπαιδευτικών έχει διοριστεί με το σύστημα της επετηρίδας.
Η πριμοδότηση με 30 μόρια των καθηγητών που διορίστηκαν μέσα από τη γραπτή δοκιμασία του ΑΣΕΠ έναντι εκείνων που μπήκαν στην εκπαίδευση με επετηρίδα, αποτελεί ουσιαστικά διακριτική μεταχείριση υπέρ των διορισμένων μέσω ΑΣΕΠ.
«Ενας εκπαιδευτικός που είναι για παράδειγμα διορισμένος πριν το 1997 που ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν υπήρχε και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου θα συγκεντρώσει κατά μέγιστο 16 μόρια και θα υπολείπεται 14 μόρια από έναν εκπαιδευτικό που απλώς συμμετείχε στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Γιατί αυτό; Για να μείνουν στην εκπαίδευση οι καλύτεροι, που αξιολογήθηκαν με γραπτό διαγωνισμό; Όχι βέβαια. Γίνεται για να μείνουν στην εκπαίδευση οι φθηνότεροι, αυτοί που στοιχίζουν λιγότερο στο κράτος. Καλή εκπαίδευση όμως δεν είναι η φθηνή εκπαίδευση», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η κ. Κουτσοκώστα.
Διαίρει και βασίλευε
Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» φαίνεται ότι βρήκε έδαφος στους καθηγητές που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Τις τελευταίες ημέρες μαίνεται… διαδικτυακός πόλεμος με αφορμή τη μοριοδότηση. Οι αντικρουόμενες θέσεις εκπαιδευτικών δεν έχουν αφήσει αδιάφορο το συνδικαλιστικό κίνημα, που στέλνει μηνύματα ενότητας.
«Το δόλωμα του Υπουργείου είναι η κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και ο εφησυχασμός όσων προσωρινά τη… γλιτώνουν και συνεπώς δεν έχουν κανένα λόγο να αγωνιστούν. Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι όλα μας αφορούν όλους και ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στους άλλους θα συμβεί και σε εμάς», ανέφερε η κ. Κουτσοκώστα.
ΠΗΓΗ
No comments:
Post a Comment