27 Mar 2021

ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ


Η Ρούλα και ο Μάκης είναι 2 έξοχα παιδιά απ’ την Κεφαλονιά που είχα τη χαρά να ταξιδέψω μαζί τους. Με τους 4, μαμά Ρούλα, μπαμπάς Μάκης, και τα παιδιά, Κυριάκος και Μπάμπης. 

Δυο εντελώς διαφορετικά παιδιά μεταξύ τους αλλά και τα δύο χαρά να τα έχεις κοντά σου. Ειδικά όταν είσαι ξεναγός όπως εγώ, ξεναγός που λειτουργεί και μ’ όσα εισπράττει απ’ τους ανθρώπους που βρίσκονται μες στο λεωφορείο, χαίρεται η ψυχή σου που είναι εκεί αυτά τα δύο παιδιά. Νιώθεις τη δουλειά που έχουν κάνει οι γονείς σε δυο-τρία  πράματα πολύ ουσιαστικά:


Α) Να ξέρουν ν’ ακούνε ακόμα κι όταν δεν είναι του απολύτου ενδιαφέροντός τους αυτό που λέγεται. Αν μη τί άλλο ν’ ακούνε από σεβασμό στον ομιλητή.


Β)  Να είναι οι κεραίες σηκωμένες, έτοιμες να λάβουν το καλό και το απρόβλεπτο, να μη θεωρούν δεδομένο ότι αυτό που θα ειπωθεί ή θα συμβεί σίγουρα δεν τους αφορά, να μην είναι ανά χείρας  η κλασική πια λύση που λέγεται τάμπλετ, «πάρε, κοίτα, αποβλακώσου, σκάσε αλλά  άσε εμένα ήσυχο».


Γ) Να εκτιμούν το ότι οι γονείς τους δούλεψαν για να τους προσφέρουν ταξίδια που θα τους κάνουν ανθρώπους του κόσμου και καλύτερους ανθρώπους. 



Είχα προσέξει πως μεταξύ άλλων πολλών η Ρούλα και ο Μάκης είχαν διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά τους με τρυφερότητα και ευαισθησία για τον κόσμο που ζουν.

Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, κρατήθηκε ζωντανή η αγάπη και η εκτίμηση με όλη την οικογένεια. Κάποια τηλεφωνήματα, μηνύματα, ευχές στις γιορτές και κυρίως μια γλύκα που έχει αφήσει η αύρα τεσσάρων ανθρώπων χωρίς να χρειάζεται καθημερινή επαφή. 

Πέρυσι, Φεβρουάριο του 2020  μου γράφει η Ρούλα:

«Γιάννη μου ερχόμαστε Ιαπωνία»

«Κι οι 4;» απαντάω εγώ με πολλή χαρά.

«Μπα… Ο Κυριάκος θα πάει φανταράκι, παρουσιάζεται τώρα κι ο μικρός στην Ολλανδία για σπουδές», 

Φεβρουάριος του 2020 ήταν και τώρα πια ξέρουμε όλοι πως ούτε η Ιαπωνία το Νοέμβριο του ’20 έγινε ούτε χιλιάδες άλλα στη ζωή μας. Ο Κυριάκος όμως πήγε στο στρατό…


Πριν λιγότερο από 2 μήνες, 6 Φεβρουαρίου ξαναεπικοινωνήσαμε με τη Ρούλα. 

Μπιπ-μπιπ μήνυμα στο viber.  


«Γιάννη μου σε ποια Ιαπωνία θα είσαι φέτος; Έχεις προγραμματίσει δύο.


«Και στις δύο Ρούλα… Έρχεστε;;;»


Πήρε τηλέφωνο στο γραφείο, έκανε κράτηση, κομψά διακριτικά, χωρίς πολλά πολλά περιττά.  απ’ τους ανθρώπους που χαίρεσαι την κάθε επαφή. 


Τέλη Φεβρουαρίου 2021…

Πρωί, ανοίγω τα μάτια, παίρνω το τηλέφωνο, κοιτάζω τα μεηλ, ανοίγω και το Facebook…

Μου εμφανίζεται μια ανάρτηση τής Ρούλας. 

Ευχαριστούσε για κάτι που αμέσως ο εγκέφαλός μου το απέρριψε,  αυτόματα είπα «δεν κατάλαβες σωστά», δε θα ξεχάσω ποτέ την αίσθηση εκείνων των στιγμών που παλεύεις να διαψεύσεις αυτό που βλέπουν τα μάτια σου πεντακάθαρα.

Η Ρούλα κομψά και γενναιόδωρα ευχαριστούσε όλο τον κόσμο που τους συμπαραστάθηκε στο μεγαλύτερο χτύπημα που μπορεί να δεχτεί μια μάνα κι ένας πατέρας. 

Ο Κυριάκος , στις 20 Φεβρουαρίου αυτοκτόνησε. 

23 χρόνων παιδί, κάτι δεν άντεξε κι έδωσε τέλος στη ζωή του.

Κι εδώ είναι η αιτία αυτής τής δημοσίευσης. Γράφω για την Κοινωνική και Πολιτική διάσταση που έχει η αυτοκτονία του Κυριάκου. Η πιο σωστά για τη Δικαιοσύνη. Όχι για έναν δημόσιο αποχαιρετισμό, αλλά για να υποστηρίξω όσο μπορώ την προσπάθεια που κάνουν οι γονείς του να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι’ αυτή την αυτοκτονία. «Να σωθούν άλλα παιδιά…» λέει ο Μάκης…

Ο Κυριάκος ήταν ένα παιδί δυσλεκτικό. Το τί σημαίνει αυτό μπορεί κανείς να το αναζητήσει, στο ινερνετ ή ρωτώντας κάποιον ειδικό. Πουθενά δε βρει και κανείς δε θα του πει πως ένα παιδί που πάσχει από δυσλεξία βλάπτει κάποιον. Ένα παιδί με δυσλεξία είναι μάλλον ένα παιδί πιο ευφυές και πιο ευαίσθητο και ίσως γι’ αυτό τα καλώδια τής έκφρασης παίρνουν φωτιά, όταν πάει να μιλήσει, τρέχει με χίλια το μυαλό, μην αυτό που πει πληγώσει κάποιον μην, μην μην… 

Ο Κυριάκος, εξ αιτίας αυτού, κακοποιήθηκε ψυχολογικά στο στρατό. 

Είναι ένα πράμα οι Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες τιμώ, και άλλο εντελώς διαφορετικό μια άρρωστη μειοψηφία κομπλεξικών αξιωματικών, οι οποία με τη δικαιολογία ότι έχουν αποστολή να ετοιμάσουν στρατιώτες για πόλεμο μετατρέπουν ανθρώπους σε κιμά και ψυχικά ράκη. Ελεεινά υποκείμενα, που επειδή δεν είχαν τα χρήματα ή το θάρρος να παν σε ψυχολόγο και κείνος να τους παραπέμψει σε ψυχίατρο, κακοποιούν όποιον μπορούν. ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ γιατί πιο θρασύδειλοι απ’ αυτούς δεν υπάρχουν. Βάζουν την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια και γλύφουν ό,τι βρουν μπροστά τους, όλα όσα δε μπορούν να κακοποιήσουν τα γλύφουν. 

Τα καψόνια και η ψυχολογική κακοποίηση είναι βία και στην προκειμένη περίπτωση μένει ατιμώρητη. Καψόνια, προσβολές, φυσική βία,  ψυχολογική βία, φυλακές,  απειλές για Στρατοδικείο, όπου μυριστεί αδυναμία ορμάει σαν άγριο ζώο ο φασίστας μέσα μας… 

Γι’ αυτό αγωνίζονται οι γονείς του Κυριάκου, η κυρία Ρούλα Μαρκάτου και ο κύριος Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

Γιατί αυτό που συνέβη στο Στρατό στο δικό τους παιδί δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. 

Ειδικά στο Λόχο Διοικήσεως ΚΕΤΧ Πατρών. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που έχει ξεκινήσει με προσωπικό αγώνα των γονιών. Εκεί υπηρετούσε ο Κυριάκος. 

Γράφει ο Μάκης: «… καλούμε όλους όσους έχουν υποστεί ψυχολογική & σωματική βία τα τελευταία δέκα χρόνια από το ΚΤΕΧ Πατρών να μη φοβούνται πλέον, να βρουν το θάρρος και την παρρησία, να έρθουν και να καταθέσουν αυτά που έχουν υποστεί, έτσι, ώστε να επιτύχουμε μια και για πάντα την εξυγίανση και σε αυτό το στρατόπεδο.» 

Καλεί και τους γονείς ο Μάκης, τους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους είχαν το ίδιο τέλος,  ή κατέληξαν σε κάποιο ψυχιατρείο ή στην καλύτερη περίπτωση παραιτήθηκαν απ’ τη ζωή και είναι κλεισμένα στον εαυτό τους, σε κάποιο δωμάτιο και σε κάποιο κόσμο που έφτιαξαν με το μυαλό τους.

Ο κος. Ευαγγελάτος, καλεί τους γονείς όλων αυτών των παιδιών που ίσως όταν συνέβησαν τα τραγικά στη ζωή τους να μην είχαν δυνάμεις να παλέψουν… Τώρα μπαίνει εκείνος μπροστά και τους καλεί. 

Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό αυτό του Κυριάκου.

Δεν είναι ζήτημα me too στο στρατό. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Για να διαπιστωθεί αν συστηματικά κάποιοι εκεί κακοποιούν ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ γιατί τους διασκεδάζει πολύ το να βλέπουν άνθρωπο να υποφέρει. 

Οι Έλληνες γονείς δε στέλνουν τα παιδιά τους στο στρατό για να προετοιμαστούν για κάποια αρένα, να γίνουν άντρες σκληροί κι αδίστακτοι μονομάχοι σε κλασικό αγώνα «Ο θάνατός σου η ζωή μου».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπ. Εθνικής Άμυνας για διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Κυριάκου Ευαγγελάτου. 

Κάτι γίνεται στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, δείτε το οι υπεύθυνοι! Υπάρχουν πολλές καταγγελίες και πολλά κουκουλώματα. 

Όπως κάποτε καθολικό αίτημα ήταν να εκδημοκρατιστεί ο Στρατός, σήμερα είναι να εξανθρωπιστεί. Αυτόν τον αγώνα δίνουν οι γονείς οι γονείς του Κυριάκου.

Το ΠΣΚ εκείνο, 19-21 Φεβρουαρίου 2021, ο Κυριάκος πήρε άδεια και πήγε στην Κεφαλονιά. Τα είχε όλα σχεδιασμένα στο μυαλό του. Δεν ήθελε να φύγει έτσι, χωρίς ένα τελευταίο άγγιγμα όσων αγαπούσε. 

Είδε τους γονείς, είδε την κοπέλα του, τους φίλους του κι αποχαιρέτησε τον αδερφό του κάνοντας υπαινιγμό για όσα θα ακολουθούσαν… 

Πήρε μετά το αυτοκίνητο, δεν έβαλε ζώνη, ένα παιδί έως εμμονικό με τη ζώνη, έβαλε μπρος και ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι… Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021. Βουτιά στο γκρεμό κι από κει στη θάλασσα…

Ρούλα μου, Μάκη μου, δεν έχω λόγια παρηγοριάς, κάθε τόσο κλαίω μαζί σας και συγχρόνως θαυμάζω τη γενναιότητά σας να κρατάτε ανοιχτή την πιο μεγάλη πληγή που μπορεί ν’ αποχτήσει άνθρωπος. Με μόνο στόχο να μη θρηνήσουν κι άλλοι γονείς τα παιδιά τους επειδή κάποιοι άλλοι γονείς αντί για ανθρώπους ετοίμασαν βίαια άγρια θηρία.

Κυριάκο μου, φτιάξαμε έναν κόσμο που η ευγένεια και η ευαισθησία θεωρούνται αδυναμία.  

Τι να σου πω; Όπου και να ‘σαι, κάνε τον κόπο να πας συχνά στον ύπνο των γονιών σου, να μπαίνεις στα όνειρά τους, αίσθηση και ψευδαίσθηση, σαν αεράκι τρυφερό,  βρες έναν τρόπο να τους λες «υπάρχω, απλά υπάρχω αλλιώς», να ξεγελιέται λίγο η μέρα τους… Αυτό ελπίζουν όλο κι όλο τώρα, να περνούν οι μέρες.

Και στην κοπέλα σου εύχομαι δύναμη, γιατί σίγουρα θα έκανε όνειρα που τώρα τα ‘θαψε μαζί σου.

Στον αδερφό σου τέλος, εύχομαι, μια μέρα, ο γιος του που σίγουρα θα φέρει τ’ όνομά σου, να είναι τρυφερός με τους ευαίσθητους και κάθετος με τα καθίκια. Μπάμπη μου, να ζήσεις τη ζωή σου ολόκληρη και να βρεις χαρά. Μη νιώσεις τύψεις όταν θα τη βρεις. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και τους γονείς σου. 


Υ.Γ: Κυριάκο, η φωτογραφία που διάλεξα για τον αποχαιρετισμό, θα μπορούσε να είναι δικιά σου. Είναι ζωγραφική σε τάφο νεαρού που βρέθηκε στη Μεγάλη Ελλάδα, στη Νότιο Ιταλία. Ο «Βουτηχτής», δίνει ένα σάλτο, βουτιά και περνάει στην άλλη κατάσταση, αυτή που εσύ γνωρίζεις πια κι εμείς μόνο να φανταστούμε μπορούμε. Δεν είναι αναπηρία η ευγένεια και η ευαισθησία Κυριάκο μου. Να μην πεισθείς ποτέ γι’ αυτό!

Σε αποχαιρετώ μ’ αυτή τη Μελωδία. 


Γιάννης 

24 Mar 2021

200 ΧΡΟΝΙΑ

200 χρόνια ακροβασίας ανάμεσα σ’ Ανατολή και Δύση.

200 χρόνια, με διχασμούς, με εμφύλιους σπαραγμούς αλλά και με θέληση να μην τα παρατήσουμε στη μέση.

200 χρόνια βαλκάνιου μεσαίωνα θεσμών αλλά και οικουμενικών Ποιητών.

200 χρόνια θάνατος και ανάσταση.

200 χρόνια στάχτες αλλά πάλι πρασινίζουν οι κάμποι.

200 χρόνια μετανάστες αλλά και αμφιτρύωνες φιλόξενοι στην απανταχού Εστία.



Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, καλό είναι να γκρινιάζουμε που και που αλλά δεν έγιναν λίγα ως τώρα. 

Υπάρχουν Σκιές πολλές αλλά και άλλο τόσο Φως. Ας κοιτάξει ο καθένας όπου επιλέξει.


Τα 200 χρόνια αυτά είναι ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Παλαμάς, ο Παπαδιαμάντης, ο Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Κάλβος, Εμπειρίκος, ο Σικελιανός κι ο Καζαντζάκης, είναι ο Μανώλης Ανδρόνικος, ο Σπυρίδων Μαρινάτος, ο Πέτρος Θέμελης, Γιάννης Τσαρούχης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Παξινού, ο Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, η Μελίνα, ο Χατζηδάκις, η Δημουλά, ο Ισίδωρος Ζουργός, η γενναία κα. Μπεκατώρου.


Είναι ο Θεόδωρος Κουρεντζής. 

Είναι η Μαρία Κάλλας. 

Είναι ο γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου και μαζί του χιλιάδες σπουδαίοι επιστήμονες που διακόσια χρόνια δίνουν το δικό τους αγώνα. 

Είναι οι λοιμωξιολόγοι που «σπέρνουν όνομα και καριέρα στα κανάλια για να θερίσουν κασέ μεγάλα όταν έρθει η «ξαστεριά» αλλά είναι και οι άλλοι, χιλιάδες γιατροί και νοσοκόμοι, γυναίκες και άντρες που δίνουν καθημερινά αγώνα στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων μας για να μην πεθάνουμε μόνοι μας σε κάποια ΜΕΘ. 

Είναι οι φιλέλληνες σαν τον Λόρδο Βύρωνα και τη Ζακλίν ντε Ρομιγί

Είναι οι νεοέλληνες σαν τον Ρος Ντέιλι

Είναι η Φωνή της Βέμπο, του Ξυλούρη της Χαρούλας, του Παπάζογλου.

Είναι οι γυναίκες των ναυτικών που διακόσια χρόνια τώρα κάνουν τη μάνα και τον πατέρα μαζί. 

Είναι οι μανάδες που αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους για την Αυστραλία την Αμερική, τη Γερμάνια και πολλές δεν τα ξανάδαν ποτέ. 

Είναι οι άντρες-πατεράδες που σιωπηλά δουλεύουν 200 χρόνια και δε βλέπουν ξύπνια τα παιδιά τους σχεδόν ποτέ, όταν γυρνούν κοιμούνται αυτά και κείνοι ξαναφεύγουν αξημέρωτα για τη δουλειά, για να έχουν εκείνα καλύτερη ευκαιρία στη ζωή, να μάθουν γράμματα, να ξεφύγουν, να γίνουν «χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία», έτσι το λέγανε 200 χρόνια τώρα. 


Είναι όλα αυτά η Ελλάδα, κι ας είναι κι άλλα, γκρίζες σκιές και βαθιές πληγές. Ας αποφασίσει ο καθένας τι θέλει να δει, πού θέλει να ρίξει το βλέμμα του. Και Φως υπάρχει και σκοτάδι. 

Μεγάλη ειρωνεία και παραφωνία μια μικρή μειοψηφία Ελλήνων που σαρκάζεται και γελάει μ’ όσους γιορτάζουν την επέτειο.  Μεγάλη ειρωνεία, αυτοί που απαξιώνουν τον  Αγώνα του 1821, είναι οι ίδιοι που μόνιμα προτείνουν «αγώνες». Αυτοί που τους φαίνεται κιτς το καρυοφύλλι μπροστά στο σιδηρολοστό και στη μολότοφ. Αυτοί που είναι σίγουροι πως η βιτρίνα του μαγαζιού στη γωνία και το παρκαρισμένο αυτοκίνητο του εργαζόμενου είναι ο μέγας εχθρός. Μεγάλη ειρωνεία η μικρή μειοψηφία, αυτοί που δακρύζουν με τον αγώνα του IRA στην Ιρλανδία και της ETA στην Ισπανία γελούν ειρωνικά με τον Αγώνα εκείνων των Ελλήνων στην Ελλάδα.  Ευτυχώς πολύ μικρή μειοψηφία. 


Τα 200 χρόνια είναι η Γκόλφω του Τάσου, η Γκόλφω του Περεσιάδη η Γκόλφω του Καραθάνου…

Είναι η Λωξάνανδρα με τις πίτες, τους μπακλαβάδες και τις ιστορίες της.

Είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες Μικρασιάτες που με το θάνατο του τόπου που γεννήθηκαν έδωσαν ζωή στη Μάνα Ελλάδα.

Είναι οι χιλιάδες στρατιώτες που δε γύρισαν απ’ το Αλβανικό Μέτωπο. 

Είναι ο Παναγούλης.

Είναι ο Λαμπράκης

Ο Γρήγορης αλλά και ο Χρήστος Λαμπράκης που με την αισθητική του έβαλε το δικό του λιθαράκι για να μην είμαστε απλώς Νότια Βαλκάνια και καψούρας γωνία.

Είναι ο Γκάλης που έκανε τα μικρά παιδιά να ρίξουν το βλέμμα ψηλά και να κάνουν όνειρα.

Είναι ο Αγγελόπουλος και το μετέωρο βήμα που έκανε ο Ελληνικός Κινηματογράφος χάρη σ’ αυτόν, η ματιά του που έγραψε Ιστορία μιλώντας γι’ αυτή.

Είναι όσοι ξεχνώ εγώ αυτή τη στιγμή κι όσοι θα προστεθούν στους αιώνες που έρχονται.

Είναι ο πελαργός τού χωριού  πάνω στο καμπαναριό που δίπλα στη φωλιά του θα τινάξει τα φτερά τη στιγμή που ο πάπας θα πει Χριστός Ανέστη.

Ένας τσολιάς ρεμπέτης έφηβος, κάνει σκέιτινγκ, πηδάει το φράχτη των απάτριδων και προχωρεί ακάθεκτος στο Μέλλον. 

Χρόνια Πολλά σε όλους όσους δε βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, κι εύχομαι όσοι γιορτάσουν τα 300 χρόνια, να ‘χουν άλλους τόσους παγκόσμιους Έλληνες να καμαρώνουν


Υ.Γ: Απ’ τα 200 αυτά χρόνια, τα 50 είναι δικά μου. Κι απ’ τα 50 τής ζωής μου, πάνω απ’ τα μισά τα έχω ζήσει εκτός Ελλάδος, εξ αποστάσεως, ίσως, για να μπορώ να την αγαπάω με τα ελαττώματά της. 

Κάνοντας τον δικό μου απολογισμό με αφορμή αυτή την επέτειο, συνειδητοποιώ πως όταν έγινα πατέρας, με δεδομένο πως στη Μαδρίτη σχολείο ελληνικό δεν υπήρχε και δεν υπάρχει, εμμονικά προσπάθησα να μάθει η Άλμπα μου ελληνικά.  Σα να ήταν ένα συμβόλαιο που είχα υπογράψει το ένιωθα μέσα μου. Θυμάμαι κάτι βράδια, πίσω στο 2008, ήταν 3 χρόνων μωρό η Άλμπα και τής διάβαζα την Αηδονόπιτα για ν’ ακούει ελληνικά με την κρυφή ελπίδα μια μέρα να τη διαβάσει μόνη της, και την Αηδονόπιτα κι όλο τον πλούτο που έχει γραφτεί στη γλώσσα την Ελληνική!


9 Mar 2021

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΚΟΓΙΑ 2021

Το Σάββατο 6 Μαρτίου είχαμε στην Ισπανία την Τελετή Απονομής των Κινηματογραφικών Βραβείων, τα Βραβεία ΓΚΟΓΙΑ, τα ισπανικά Όσκαρ.


35 χρόνια λειτουργεί η Ακαδημία Κινηματογράφου 35 τελετές απονομής εκ των οποίων είδα τις 25. Ήταν η πιο παράξενη! Η αίσθηση ήταν παράξενη, άδεια αίθουσα, σχεδόν άδεια σκηνή, λίγοι οι καλεσμένοι που θα παρουσίαζαν τους υποψηφίους και τους βραβευμένους τής κάθε κατηγορίας, ο Πέδρο, η Πενέλοπε… αμήχανοι όλοι, χαμόγελο με το ζόρι  μπροστά σε άδειες καρέκλες, ήταν πεντακάθαρο ότι αλλάζει η όψη των καλλιτεχνών μπροστά σε άδειες καρέκλες. 


Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Γκόγια γίνεται κάθε φορά και σε άλλη πόλη. Φέτος, έγινε  στη Μάλαγα. Κι αφού δε ζει πια ο Πικάσο, το επόμενο διασημότερο παιδί τής πόλης αυτής  στις Τέχνες, κατάλληλο για να παρουσιάσει την Τελετή είναι ο Αντόνιο, ο Αντόνιο Μπαντέρας.


Δυστυχώς, πρωταγωνιστής σε όλο αυτό που είδαμε το Σάββατο το βράδυ δεν ήταν το σινεμά. Ήταν η έλλειψη ανθρώπων στην αίθουσα, η έλλειψη της αγωνίας, τής χαρά και τής απογοήτευσης των υποψηφίων, πρωταγωνιστής ήταν όμως και ο κομψός τρόπος που γερνάει ο Μπαντέρας, η ποιητική νηφαλιότητα με την οποία παρουσίασε την παράξενη τελετή αλλά πάνω απ’ όλα,  για μένα, πρωταγωνιστής ήταν η επιλογή του ανθρώπου που θα έδινε το σημαντικότερο βραβείο τής βραδιάς, αυτό τής Καλύτερης Ταινίας. Η Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου επέλεξε μια νοσοκόμα, την Ana María Ruiz!  Οι Ισπανοί ήθελαν να τιμήσουν στο πρόσωπό της όλο το υγειονομικό προσωπικό για όσα προσέφερε δουλεύοντας πολλές φορές 16 ώρες το 24ωρο σ’ αυτή την τρομερή χρονιά της πανδημίας.


Νικήτρια ταινία το «LAS NIÑAS», «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ».  

Διαδραματίζεται στο χρυσό 1992… Μια νοσταλγία εποχής παχέων αγελάδων για την Ισπανία. 1992!

Μια χρονιά που τα φώτα όλου το κόσμου ήταν στραμμένα στην πατρίδα του Γκόγια, Ισπανία, ήταν τα 500 χρόνια απ’ το ταξίδι του Κολόμβου και η Ισπανία διοργάνωσε την ΕΞΠΟ 92 στη Σεβίλλη, τους Ολυμπιακούς στη Βαρκελώνη, όλα φαίνονταν παραδεισένια εκείνη τη χρονιά, ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ είναι έφηβες σε μια χρυσή εποχή, ντίσκο, αλκοολ, ναρκωτικά, έρωτες μιας νύχτας, όνειρα για μια αιωνιότητα «μαζί»… Ποιος στη κορύφωση τής μεγάλης του χαράς σκέφτεται τα δύσκολα που θα ρθουν; Πού να φανταστούν εκείνα τα έφηβα κορίτσια του ’92,  πόσες κρίσεις θα ρθουν; Πόσες φορές θα χρειαστεί να ψάξουν για δουλειά, πόσες φορές στη ζωή τους θα φύγουν με το κεφάλι σκυμμένο… 

Αξίζει τον κόπο να τη δείτε κι ένας απ’ τους λόγους είναι για να διαπιστώσετε πόσο ρετρό είναι ήδη το χθεσινό για πολλούς από μας  ’92.

Υ.Γ: Στις φωτό ο Αντόνιο στις πρόβες τής Τελετής και η νοσοκόμα, η κυρία Ana María Ruiz!


El Greco


7 Mar 2021

UNDERGROUND: ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ

27 Μαρτίου στη Βαρκελώνη, στο, Palau Sant Jordi (εκεί που πριν 10 χρόνια ακριβώς, το 2011 ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει ένα απ’ τα Ευρωπαϊκά Κύπελα)  θα γίνει η πρώτη μαζική συναυλία με 5.000 ανθρώπους και χωρίς να κρατιούνται αποστάσεις. Θα κάνουν όλοι, και οι 5000, ένα ράπιντ τεστ το πρωί  και τρελό χορό μετά. 


Είναι ένα πείραμα!!! 

Η Βιομηχανία του Θεάματος σε συνεργασία με:  

το Δήμο τής Βαρκελωνης, 

την τοπική Κυβέρνηση τής Generalitat de Cataluña 

την Επιστημονική Κοινότητα των γιατρών του Hospital Germans Trias i Pujol

και τις νέες Τεχνολογίες Εξαερισμού εσωτερικών Χώρων. (έχουν εγκατασταθεί ήδη ειδικά μηχανήματα για να εξαερίζεται ο χώρος.)

Όλα αυτά σε 3 εβδομάδες και ο στόχος λέει είναι  να μπορέσουν σιγά-σιγά να επιστρέψουν στη ζωή μας και μεγάλα μουσικά γεγονότα με συνάθροιση χιλιάδων ανθρώπων. (Προσωπικά νομίζω ο στόχος είναι η κα. Παγώνη, θέλουν να την τρελάνουν. Η Επιστήμη δεν πρέπει να βασίζεται στο Πείραμα, στην Διαλεκτική και την Εμπειρία, όχι, πρέπει να πατάει στο Δόγμα Παγώνη: «ένας, ένας, στο μπαλκόνι (του).»


Τους συμμετέχοντες στη συναυλία θα παρακολουθούν μετά για κάποιες μέρες με καθημερινά τεστ και εξετάσεις οι γιατροί του Νοσοκομείου που συμμετέχει στο πείραμα. 

Το τρομερό μέσα σ’ όλη αυτή την υπόθεση τής πρώτης μαζική συναυλίας στην Ισπανία είναι ότι τα «πειραματόζωα» θα πληρώσουν και εισιτήριο 23 ευρώ. (Φανταστείτε πόσο σκασμένοι είναι.)


Υ.Γ-1: Με κάτι τέτοια «προχώ» πειράματα, ώρες-ώρες σκέφτομαι ότι μόνο εμείς στην Ελλάδα τελικά θα σωθούμε και θα έχουμε ένα σωρό ιστορίες να διηγούμαστε μετά… Θα λέμε… 

Μια φορά κι έναν καιρό η Ιβηρική κατοικούνταν αλλά οι κάτοικοί της ήταν πολύ γλεντζέδες και τους αφάνισε η βουλιμία για έξω, για χορό για φαΐ και για τραγούδι… 

Θα βγούμε απ’ την καραντίνα σε 30 χρόνια  (30,000 μίλια μακριά είναι αυτό ) και οπως στο Underground του Κουστουρίτσα, θα φοράμε μάσκα και θα τους κοιτάζουμε όλους τους αμασκοφόρετους  παράξενα…και θα φαίνονται και τα προγούλια τους…Ενώ εμείς, θα κατεβάζουμε λίγο τη μάσκα προς το λαιμό, και θα είναι κι αυτό ένα κέρδος. 


Υ.Γ-2: Εύχομαι το πείραμα να πετύχει. Κι αυτό και όλα όσα επιχειρεί ο Άνθρωπος ώστε να κατορθώσει να ζει κανονική ζωή.



El Greco




5 Mar 2021

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ιαπωνία γιορτάζουν τα ανύπαντρα κορίτσια, είναι η Γιορτή των Κοριτσιών, η Χίνα Ματσούρι


Στολίζουν τίς κούκλες τους, τις ντύνουν σαν αυτοκράτειρες αν είναι δυνατόν, το χτένισμά τους ένα έργο τέχνης, οι κούκλες των κοριτσιών σήμερα φοράνε τα καλά τους και μοιάζουν με πριγκίπισσες (τουλάχιστον ). Όλη η αυτοκρατορική αυλή στα σπίτια των απλών ανθρώπων. 

Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύουν πως προδιαθέτουν θετικά τη Μοίρα, να καλοπαντρευτούν και σαν πριγκίπισσες να αντιμετωπιστούν από τους άντρες τους. 

Κι όταν έρθει η μέρα, και το κορίτσι παντρευτεί και πάει στο νέο σπίτι του και η κούκλα ολοκληρώσει την αποστολή της, δεν πετιέται. Τίποτα δεν πετιέται στην Ιαπωνία. Καθώς οι Ιάπωνες πιστεύουν πως όλα έχουν ψυχή, πολύ δε περισσότερο οι κούκλες που έχουν και ανθρώπινη μορφή, ο δήμος τίς μαζεύει και τις εκθέτει, το εν δυνάμει σκουπίδι γίνεται μουσειακό κομμάτι και παντοτινή ανάμνηση.

Ένα Μουσείο Παραδόσεων, Εθίμων, Συνέχειας και Μνήμης είναι αυτή η χώρα και ανάμεσα στα θέματα που θα μιλήσουμε τις ημέρες του ταξιδιού καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι η υπόθεση αυτή! Η Παράδοση ορίζει το Μέλλον τους! 

Όποιος προλάβει από τώρα. Κυριολεκτικά από τώρα και να μη χάσει κανείς μία απ’ τις δυο αναχωρήσεις τον Νοέμβριο του ‘21

6-17 και 13-24 Νοεμβρίου

Κρατήσεις: μέσω e-mail: es@melodrakma.com, και τηλεφωνικά : 6980 99 23 23 ή 210-524 1960, 6980

ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


El Greco

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΜΙΣΗΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

 Ένα καταπληκτικό σεξιστικό. Σεξιστικό και όχι μόνο. 


Ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά το ντόρο που έγινε εξ’ αιτίας τής ακόλουθης δήλωσής του. 

«Όταν σε μία συνεδρίαση της Ολυμπιακής Επιτροπής υπάρχουν γυναίκες, η συνεδρίαση κρατάει τριπλάσιο χρόνο» 

Οι Ιάπωνες είναι το ίδιο σεξιστές με όλους τους σεξιστές του κόσμου. Μόνη διαφορά ότι αυτοί όταν βρεθούν εκτεθειμένοι, όταν δημιουργηθεί μια κοινή αίσθηση ότι είπαν (πολύ περισσότερο αν έκαναν) μαλακία, παραιτούνται (και κάποιοι αυτοκτονούν κιόλας.)

Ένα απ’ τα πολλά που αγαπάω στην Ιαπωνία.

Υ.Γ-1: Αδυνατώ να διανοηθώ γιαπωνέζα Υπουργό στη θέση τής κυρίας Μενδώνη που να μην παραιτηθεί 3 λεπτά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. (Χωρίς να αποκλείω καθόλου την αυτοκτονία) 

El Greco

ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΣΤΡΑ ΛΙΓΗΡΑ + ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ + ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ 1-7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βίωσα πολλή χαρά και ομορφιά γράφοντάς το κι ελπίζω να φτάσει και σε σας. 



Εδώ δημοσιεύω το concept του ταξιδιού, την βασική ιδέα δηλαδή πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν οι μέρες και στο σύνδεσμο θα βρείτε το Ημερήσιο πρόγραμμα. 

Είναι γραμμένο με πολλή αγάπη και για όσους μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι αλλά και για όσους όχι, για όσους ταξιδεύουν πια μόνο διαβάζοντας. Και οι μεν και δε, ελπίζω αν μη τί άλλο να περάσουν μια στιγμή ευχάριστη μια Κυριακή ακόμα πανδημίας.

Καλή ανάγνωση. (αν και εφόσον δηλαδή γιατί τελευταία όλο και περισσότερο διαβάζω αυτό το τρομερό ξερό «Τιμή;;;; Πόσο;;;» και τρίζει αυτό στ’ αυτιά μου, σα γρατζουνιά μαχαιριού σε πιάτο… 

Καλό Μήνα προκαταβολικά με γαλλικό κρασί σήμερα. 

MENAGE A TROIS (DE LA BEAUTÉ)- To Concept:

Φτιάξαμε ένα ειδικό ερωτικό τρίγωνο-ταξίδι με 7 μέρες και 6 νύχτες στη Γαλλία. Η είσοδος και η έξοδος στη χώρα, θα γίνει απ’ CDG, το αεροδρόμιο του Παρισιού. Το Παρίσι ασφαλώς είναι ένα ταξίδι μόνο του και γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην κάνουμε εύκολα, γρήγορα, συνοπτικά και επιπόλαια περάσματα ίσα-ίσα για λόγους εμπορικούς. Κάτι τέτοιο θα αδικούσε και την Πόλη του Φωτός και το υπόλοιπο ταξίδι.

Το Menage a Trois (de la Beauté)  είναι ένα ταξίδι μιας εβδομάδας σε σχήμα τριγώνου. Ένα θεματικό Τρίγωνο μιας φημισμένης για το κάλος της περιοχής της Γαλλίας. Κάθε γωνία του Τριγώνου, είναι ένας Χρόνος Ιστορικός στον οποίο θα ταξιδέψουμε, περίοδοι τής Ιστορίας  που θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε.

1η γωνία-χρόνος: ο Μεσαίωνας & Ανγέννηση. Μια εποχή ολόκληρη με εντυπωσιακά κάστρα χτισμένα πάνω στα ερείπια της ζωής των ανθρώπων. Σε κάποια κάστρα του Μεσαίωνα έβαλε το χέρι της και η Αναγέννηση και μπήκε λίγο φως. 

Στην 2η γωνία θα βρούμε τα μέσα τού 20ου αιώνα, τη Μεγάλη Περιπέτεια της Οικουμένης, τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα σταθούμε εδώ και θα ξεφυλλίσουμε σελίδες τής Ιστορίας: η Γαλλία, η στάση της στον πόλεμο, πόσο πραγματικά αντιστάθηκε και πόσο όχι, η απόβαση στη Νορμανδία με όλα όσα αυτή σήμανε για την εξέλιξη του πολέμου, ο Πόλεμος ως Πατήρ Πάντων.

Τέλος στην κορυφή του Τριγώνου, από την 3η γωνία αποφασίσαμε ν’ αφήσουμε να μπει το Φως. Από τη χαραμάδα που λέγεται Τέχνη.  Δεύτερο μισό του 19ου και αρχές του 20ου γωνία!

Εκεί, μια φωτογραφική μηχανή απειλεί την Ζωγραφική Τέχνη και το μόνο που καταφέρνει είναι να τη δυναμώσει. Θα σταθούμε εκεί που η αγωνία του Ανθρώπου να βρει καινούριους τρόπους να μιλήσει για τα παλιά, να εφεύρει νέα γλώσσα για να διηγηθεί ιστορίες χιλιοειπωμένες, εκεί, 19ου και 20ου αιώνα γωνία, μια γενιά καλλιτεχνών αποφασίζει να αναμετρηθεί με το Χρόνο και να δώσει Υπεραξία στην ελάχιστη Στιγμή και στο Φως που τη φωτίζει: ιμπρεσιονισμός!

Μεσαίωνας και κάστρα, 

Β’ Παγκόσμιος και απόβαση στη Νορμανδία 

και το Τρίο συμπληρώνει ο Ιμπρεσιονισμός!

Με το που θα προσγειωθούμε στο Παρίσι, ξεκινάει μια μοναδική εμπειρία! 

Για μια ολόκληρη εβδομάδα θα γίνουμε, ρεπόρτερ, φωτογράφοι και ζωγράφοι τής ομορφιάς.

Μικρές αποστάσεις, πολλές στάσεις και ανάσες κομψότητας, σαν κλικ μηχανής, σαν αυθόρμητη  πινελιά έμπειρου χεριού, οι πόλεις και τα χωριά και τα κάστρα και τα λιβάδια κι τ’ αμπέλια και τα τραγούδια…

Σαρτρ, Τουρ, Ρεν, Ρουέν, Καέν, , Μπλουά, Ονφλέρ, Ζιβανσύ-Αν – Γκοέλ, Σενονσώ,, Σαμπόρ,  Αμπουάζ, Ανζέ, Mont Saint Michel, Beuvron-en-Auge Trouville, Deauville

Ένα ταξίδι σαν τρέιλερ σύντομων ονείρων που είδαμε κάποτε. Ένα τοπίο που δεν είδαν ποτέ τα μάτια μας κι όμως το θυμόμαστε. Μια μυρωδιά ολοκαίνουρια αλλά οικεία σαν να γείραμε σε ώμο αγαπημένο, σαν άρωμα σε λαιμό ανεκπλήρωτου έρωτα. Κάθε τρέιλερ μία ανάμνηση από κάτι που δε ζήσαμε και που όμως τώρα κινείται ολοζώντανο μέσα μας. 

7 Μέρες-Στιγμές! 

Αυτό το ταξίδι είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής. 

Ιμπρεσιονιστής ζωγράφος εντόπισε στο λιβάδι κυρία κομψή με λευκό καπέλο πάνω σε άμαξα που τρέχει, τη σέρνουν δυο άλογα και τρέχει, τρέχει η άμαξα και μαζί τρέχει κι η στιγμή που περνάει και χάνεται.

Έχει πολύ Φως, πολλή Ομορφιά και πολλή χαρά αυτό το ταξίδι και το αφιερώνω στη Γαλλo-Μικρασιάτισσα αγαπημένη φίλη μου Katiá Aconaloglou. 

Γ.Λ

ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: