Όταν αποφάσισα να οργανώσω κάποια ταξίδια στη Ρωσία, δε μου περνούσε απ’ το μυαλό ότι αυτό θα εξελίσσονταν σε Έρωτα.
Η χώρα αυτή, εκτός από μεγαλύτερη σε έκταση στον κόσμο, είναι και στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που γενναιόδωρα μοιράστηκαν με την οικουμένη ολόκληρη παγκόσμιους θησαυρούς και επιτεύγματα.
Αυτό είναι που έκανε 30 ανθρώπους να κρατήσουν όρθια, ακλόνητη την απόφασή τους να κάνουν το ταξίδι εν μέσω βομβαρδισμού φόβου και ανησυχίας. Τίποτα δεν πρέπει και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει όπως αποδείχτηκε, ένα ταξίδι στη Ρωσία! Γιατί αυτά που έχει να σου δώσει είναι ανεκτίμητα και μ’ έναν περίεργο τρόπο, από ένστικτο μάλλον οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν εκεί, το ξέρουν! Έκλεισαν δρόμοι, άλλαξαν πτήσεις, απαγορεύτηκαν διελεύσεις, μπήκαν καινούρια και παλιά τεστ, χύθηκε φόβος πάνω στην ήδη κουρασμένη μας ψυχή κι όμως… Το Ταξίδι έμεινε ζωντανό!
Ο «Ναός» του Ερμιτάζ μας περίμενε ξανά. Από το Leonardo Da Vinci μέχρι τα ελληνικά αγγεία της Κριμαίας στάσεις προσευχής παντού.
Το Πετερχοφ μας έκανε δώρο τον ήλιο και την ομορφιά.
Κατέρρευσε η ψυχή μπροστά στο βίντεο με τις 900 μέρες πολιορκίας ακούγοντας τη μουσική του Σοστακόβιτς.
Το Κοιμητήριο είχε και πάλι ολοζώντανα δώρα να μας δώσει. Αυτή τη φορά διαβάσαμε εκεί το ημερολόγιο μιας 12χρονης. Το ημερολόγιο που κρατούσε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
Το Παλάτι του Λαού, το περίφημο Μετρό της Μόσχας απέδειξε για μια ακόμα φορά πως ο Δημόσιος Χώρος μπορεί να είναι έργο τέχνης.
Οι Ναοί του Κρεμλίνου δίπλα σε καμπάνες «ορθόδοξης ερημίας».
Ο Ναός του Αγίου Βασιλείου πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ναό όπου αναπαύεται ο Άγιος Άθεος Λένιν.
Η Κόκκινη Πλατεία από μόνη της ένας Ναός στη συνείδησή μας.
Ο Ναός του Μέλλοντος, το Μουσείο Κοσμοναυτών θύμισε ειδήσεις της ΥΕΝΕΔ και μίλησε για το Μέλλον που έχει αυτός ο λαός κοιτάζοντας τη Γη απ’ το Σταθμό ΜΗΡ.
Ο Ναός της Ρωσικής Τέχνης, η Πινακοθήκη Τριετιακόφ άνοιξε όλες της τις αίθουσες και ήταν ένα προσκύνημα στους αιώνες Ρωσικής Τέχνης, τα πορτραίτα, οι γυναίκες, οι άνθρωποι, οι άγιοι, οι Άγιοι του Ρουμπλιόφ, οι «άγιοι» του Ντοστογιέφσκι, η Ορθοδοξία ως εργαλείο κατανόησης ενός λαού, ο Τσέχωφ, ο Τολστόι κι ο Στανισλάβσκι, για ώρες συνταξιδιώτες μαζί μας στο τρένο μετέτρεψαν την Τέχνη σε θρησκεία, Ναοί Πνεύματος Ρώσοι ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι, χορευτές, μουσικοί, άγιοι άνθρωποι…
Απ’ όλους, όλους, όλους όμως τους Ναούς που έχτισε και μοιράστηκε η Ρωσία με τον Κόσμο, οι σημαντικότεροι, είναι εκείνοι που τώρα μπροστά στα μάτια μας γκρεμίζονται, ερήμην της δύναμής μας ν’ αντισταθούμε.
Ο Ναός του 8ωρου.
Ο Ναός της σύνταξης
Ο Ναός της περίθαλψης των αδυνάμων
Της Υγείας
Της Παιδείας.
Μέσα στη λαίλαπα, την ταχύτητα και την ευκολία των καιρών μας και ανεξάρτητα με την τραγική κατάληξη του Ονείρου, να μην ξεχνάμε πως αν για μια περίοδο του 20ου αιώνα δε δουλεύαμε όσες ώρες πει ένας κάποιος αφέντης αλλά απλά 8, για να έχουμε άλλες 8 για ζωή κι 8 για ξεκούραση, αν η σύνταξη μετά από χρόνια και χρόνια δουλειάς έγινε δικαίωμα και όχι προαιρετική ευεργεσία κάποιου καλού αφέντη, αν ένα σωρό κατακτήσεις του ανθρώπου με στόχο η μικρή ζωή του να μην είναι μεσαιωνική, είναι γιατί στις αρχές του 20ου αιώνα, σ’ αυτή τη σπουδαία χώρα που λέγεται Ρωσία έγινε μια σπουδαία απόπειρα οικοδόμησης δίκαιης κοινωνίας…
Για μια ακόμη φορά ευλογήθηκα να ταξιδέψω με ανθρώπους που προσέφεραν το βλέμμα τους απλόχερα για να έχω ν’ ακουμπήσω όταν μιλάω.
Έναν – έναν θέλω να τους ευχαριστήσω που σ’ αυτή την πολύ δύσκολη καμπή σε σχέση με την πανδημία ήταν παρόντες με χάρη, αγάπη και αυτοσαρκασμό. Και το σημαντικότερο γυρίζουμε όλοι υγιείς και πιο πλούσιοι.
Ευχαριστώ
Κώστα, Ευτύχη, Σοφία, Κατερίνα, Γιώτα, Νέλλυ, Χριστόφορε, Λένα, Γιάννη, Αναστασία, Στέλλα, Ντίνα, Ζωή, Σοφία, Δημήτρη, Χρύσα, Φοίβη, Ελένη, Ιωάννα, Βίκυ, Μαρία, Ήρα, Νίκο, Σωκράτη, Ευγενία, Χριστίνα, Σταυρούλα, Πέπυ, Αναστασία, Αναστασία, Ναταλία, Αλέξανδρε.
Αυτό το ταξίδι για φέτος θα έχει άλλη μια αναχώρηση. 27 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου και είναι ένα σπουδαίο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Αποδεδειγμένα πια!
Υ.Γ: Δυο φωτό των Κομάντος τής Ομάδας ΔΕΛΤΑ της Melodrakma και κάποιες αφίσες από παραστάσεις έργων του Τσέχωφ που βρήκα σε θέατρο στην Αγία Πετρούπολη
No comments:
Post a Comment