Με φόνους από δω και φόνους από κει,
ό,τι και να ΄ναι
και το από δω
και το από κει,
Στόχος είναι σύντομα μέσα μας να λέμε
και οι ¨Δημοσκοπήσεις¨ να δείχνουν
καθαρά
πως ο Λαός:
ανάμεσα από
Δολοφόνους
και
Κλέφτες
αποφασίζει τελικά
Κλέφτες.
Υ.Γ. 1: ¨Λογική Επιλογή¨. Αν σου ΄χουν αφήσει μόνο αυτά τα δυο.
Υ.Γ. 2: Τους γνωστούς Κλέφτες. Παλιά σχέση, σίγουρη, δοκιμασμένη.
El Greco
Για μένα είναι ψευδοδίλημμα αυτό που θέτεις: είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ οι Οικολόγοι, οι Φιλελεύθεροι κλέφτες; Συνολικό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές 47-48%. Προφανώς όχι. Όσο για τους δύο συνεταίρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (42%) δεν θεωρώ ότι είναι κλέφτες γενικώς και μάλιστα στο σύνολό τους. Προφανώς υπήρξαν αρκετά διεφθαρμένα στελέχη τους χωρίς μάλιστα να δικαστούν, λόγω παραγραφής. Αλλά όχι το σύνολο και πάντως όχι η πλειοψηφία. Άλλο να διαφωνείς με την πολιτική τους και έντονα και άλλο να μιλάς γενικώς για κλέφτες. Αυτά τα συνθήματα δυνάμωσαν τη Χρυσή Αυγή και κάθε πολιτική αρλούμπα που μας σερβίρεται σήμερα.
ReplyDeleteΠ.
ΥΓ. Στις εκλογές το δίλημμα δεν είναι δολοφόνοι ή κλέφτες. Δεν επιλέγουμε μεταξύ ΧΑ και ακροαριστερών γκρουπούσκουλων τύπου Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Τι επιλέγουμε; Μακάρι να βρισκόταν κάτι ώριμο πραγματικά που θα έδινε ελπίδα στο κόσμο αλλά και θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα θαρραλέα. Μήπως τελικά όμως δεν θέλουμε να υπάρξει; Και έτσι μένουμε στα ίδια εφευρίσκοντας και νέα κόμματα με παλιά νοοτροπία και πολιτική;
Π. μου,
Deleteαποκλείω με το τόσο καλό μυαλό που έχεις να κατάλαβες απ΄ τα γραφόμενα μου αυτό που μου λες. Ή κάτι δεν εξέφρασα εγώ καλά ή ήσουν βιαστικός.
Λέω: ο Στόχος είναι...
Το πολύ-πολύ να με ρωτήσεις ποιανού ή να με κατηγορήσεις για συνομωσιολογία...
Αλλά δε το θέτω εγώ αυτό το δίλημμα που ασφαλώς και βεβαίως συμφωνώ απόλυτα ότι είναι ψευδοδίλημμα.
Αυτό που εγώ πιστεύω και φοβάμαι είναι ότι στοχεύουν σ΄ ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που "αποφασίζουν" από τους τίτλου ειδήσεων των καναλιών, το υποδόριο μήνυμα που περνάνε και από το φόβο που σπέρνουν...
Πότε
"δεν θα 'χουμε καύσιμα",
πότε
"μας διώξουν απ' τηνΕ.Ε.
πότε
"θα μας πάρουν τα σπίτια"
και και και...
Γιατί όχι και όλοι όσοι διαφωνούν με την πολιτική όσων έχουν συνταχθεί με την Τρόικα,
όλοι,
άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο να "χρωματιστεί" ολίγον με αποχρώσεις δολοφόνου...
Πιθανού...
ΑΠΛΩΣ ΛΙΓΟ,
ΠΙΘΑΝΟΥ
Ειδικά οι του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο βασικός αντίπαλος για την εξουσία αυτή η στιγμή...
Αποκλείεις να τους χρωματίσουν λίγο ως πιθανούς δολοφόνους;;;;
Δεν τους έχεις ικανούς προκειμένου να παραμείνουν στην Εξουσία;;;
Από την άλλη, ασφαλώς και δεν θεωρώ όλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλέφτες αλλά σε διαβεβαιώ
ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ οι της Χ.Α έχουν ως γενική αίσθηση αυτή και μάλιστα δικαίως. Δεν κάθεται ο έλληνας πολίτης -νομίζω- να αναλύσει ένα προς ένα τα μέλη του κάθε κόμματος για να συμπεράνει.
Έχει μια γενική απλώς αίσθηση.
Η γενική αίσθηση για το ΠΑΣΟΚ -νομίζω- είναι ότι πρόκειται για κόμμα διεφθαρμένο. Δε λένε διαφθαρμένοι είναι αυτό, αυτός κι αυτό αλλά αυτός και ο άλλος δεν είναι άρα κτλ κτλ
Αν διέθετε τόσο χρόνο γενικώς ο έλληνας πολίτης,
δε θα είχε κάνει ούτε τις μισές από τις μαλακίες που έχει κάνει μέχρι τώρα. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αποφασίζει πολύ πιο επιφανειακά. Προσωπική εκτίμηση. (Εκτός από την ιδιοτέλεια με την οποία ψηφίζει άλλο ένα κομμάτι)
Και είναι αυτοί στους οποίους θα απευθυνθεί νομίζω το ψευδοδίλημμα ...
Αυτό
δε θα λέει ασφαλώς "ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ή ΚΛΕΦΤΕΣ".
Οι ψηφοφόροι από μόνοι τους νομίζω
θα κάνουν συνοπτικά τη σούμα στο μυαλό τους
κόβοντας δρόμο μέσω αυτών των δύο λέξεων.
ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ή ΚΛΕΦΤΕΣ
Νομίζω θα λένε μέσα τους
"αυτοί κλέβουν,
τους ξέρω χρόνια,
κλέβουν,
όχι όλοι αλλά
αυτοί που δεν κλέβουν
δεν είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο...
Και οι άλλοι,
μπορεί -απ΄ ό,τι λένε- να είναι δολοφόνοι..."
Τί θα αποφασίσουν Παναγιώτη μου.
Αν και εφόσον δεν είναι απλώς ένας φόβος-εφιάλτης δικός μου.
Τέλος πάντων αυτό πιστεύω εγώ ότι θα γίνει. Τουλάχιστον αυτός πιστεύω είναι ο Στόχος.
Και φόβάμαι μήπως για μια ακόμα φορά κάνουμε μια τρύπα στο νερό και μείνουμε με το "κακό" αλλά τουλάχιστον γνωστό...
o kosmos sou katarreei kai gia ton pragmatiko ypefthyno to systima to opoio ypiretisan oi oxi-kai-oloi-kleftes-re-paidia , kouventa. kammia protasi exeis, estw kai outopiki, i san kalws anapofasistos tha synexizeis na stirizeis autin tin koinovouleftiki farsa?
DeleteΜπορείς και συ να κάνεις πρόταση. Εδώ. Ουτοπική ή όχι. Και μπορε΄να πεις και ποιος προτείνει τί.
DeleteΟ φίλος που γράφει με greeklish να αναρωτηθεί αν ήταν κι αυτός μέρος του συστήματος. Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός για να είσαι σύστημα. Και επειδή δεν του αρέσουν οι κοινοβουλευτικές φάρσες να μας πει ευθέως αν του αρέσουν κάτι άλλες φάρσες που τις λένε δικτατορίες (με Βουλή ή χωρίς).
DeleteΠ.
Γιάννη ίσως διάβασα βιαστικά το ποστ και νόμισα ότι υιοθετείς το δίλημμα. Λάθος μου. Και χαίρομαι που το θεωρείς ψευτοδίλημμα. Εκεί που διαφωνώ όμως είναι στο αν αυτό το ψευτοδίλημμα είναι σημαντικό εν τέλει για την πορεία της χώρας μετά από τις εκλογές (όποτε γίνουν).
ReplyDeleteΚαταρχάς εκτιμώ ότι αν υπάρξει προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική ότι είναι δολοφόνοι αυτή δεν θα "παίξει" για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Θα πρέπει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο για το φαίνεσθαι) να πάψει να υιοθετεί λογικές "καλής" και "κακής" βίας.
Έχεις δίκιο πάντως να λες ότι αρκετοί ψηφοφόροι κινούνται επιφανειακά.
Είναι αυτοί που ίσως τσιμπήσουν σε κατηγορίες περί "δολοφόνων" του ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενοι στο χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, (θυμίζω ότι στη δεκαετία του 80 έλεγαν ότι ο Ανδρέας ήταν αρχηγός της 17Ν) ή που θεωρούν ότι ΟΛΟ το ΠΑΣΟΚ είναι διεφθαρμένο (οι επιτήδειοι το λένε είτε διότι θα ήθελαν να κυβερνάει μονίμως η ΝΔ, είτε διότι συμφέρει αυτό με βάση το στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πάση θυσία κυβέρνηση και να λειτουργήσει εν τέλει ως.... ΠΑΣΟΚ του 21αιω!).
Αν είναι έτσι όμως (επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων και ψήφος με βάση όσα λέει η τηλεόραση) τίθεται το εξής ζήτημα: λειτουργώντας επιφανειακά και επιδερμικά τι ελπίδες έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση; Ακόμη και ο καλύτερος να έλθει στην κυβέρνηση η επιφανειακή στήριξη που θα του δώσουμε θα αποσυρθεί αμέσως μόλις δεν ικανοποιήσει τα μικροσυμφέροντα και τις προσδοκίες για βόλεμα...
Νομίζω λοιπόν ότι έχει βάση αυτό που υποστηρίζω εδώ και καιρό: ότι αντί να γίνεται ΜΟΝΟ κριτική (πολλές φορές επιδερμική) στους πολιτικούς και στο ΣΥΣΤΗΜΑ, που πάντα είναι κάπου αλλού, χωρίς εμείς να έχουμε καμία ευθύνη, ας προσπαθήσουμε, παράλληλα, καθένας με τον τρόπο του να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και ώριμοι πολίτες, με άποψη για τα πράγματα και προτάσεις (καθένας στο τομέα του).
Μην περιμένουμε να μας σώσουν οι "ειδικοί" ή οι δημιουργοί του πελατειακού συστήματος (υπάρχοντες, όπως οι κυβερνώντες και wanna be, όπως κατά τη γνώμη μου ο σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ). Η ουσία της δημοκρατίας και η ρίζα του είναι ο ενεργός πολίτης.
Συνεπώς ο φόβος σου περί πολιτών που θα παρασυρθούν από το ψευτοδίλημμα είναι μεν βάσιμος αλλά δεν είναι κρίσιμος: κρίσιμο είναι ο πολίτης να γίνει πραγματικά πολίτης. Διότι όσο αυτό δεν γίνεται -είτε παρασυρόμαστε είτε όχι απο ψευτοδιλήμματα- το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: οι πολιτικοί μας να λειτουργούν όπως λειτουργούν, η κοινωνία μας να είναι σε αφασία και η Ελλάδα να πηγαίνει όλο και πιο πίσω.
Άρα δεν φοβάμαι τα διλήμματα που μπορεί να μας θέσουν αλλά το πόσο ώριμοι και ικανοί είμαστε να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας με άποψη για τα πράγματα, που δεν θα ταυτίζεται ούτε με όσα "λέει" το κόμμα, ούτε με όσα παπαγαλίζουν αγράμματοι δημοσιογράφοι στα κανάλια.
Προς το παρόν εξ ορισμού θέλω να πιστεύω ότι οι περιοσσότεροι είναι ώριμοι και ικανοί. Διότι αν το αμφισβητήσω αυτό θα μπω στη λογική, που λένε κάποιοι, ότι μια δικτατορία θα μας σώσει. Μαύρη για τους μεν κόκκινη για τους δε.
Κι αν κάτι πράγματι φοβάμαι δεν είναι το δίλημμα που θέτουν στον πολίτη αλλά τον "πολίτη" τον ίδιο που δεν σκέφτεται και επιλέγει στη βάση του τι θα του υποδείξουν οι άλλοι.
ΥΓ. Το να σκεφτούμε δεν είναι θέμα τυπικής μόρφωσης ούτε χρόνου. Είναι θέμα επιλογής και απόρροια παιδείας ζωής.
Χαίρομαι που διευκρινίσαμε όλα τα απαραίτητα τουλάχιστον μεταξύ μας. Το μόνο που διαφωνώ είναι αυτό που λες πως "εξ ορισμού θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι είναι ώριμοι και ικανοί". Εγώ δεν το πστεύω. Αντ΄θετα πιστεύω ότι είναι οι λιγότεροι ΑΛΛΑ αυτοί στους οποίους έφτει το γάλο βάρος: να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια να πείσουν τους άλλους να πάψουν να λειτουργούν με Κριτήριο το Φόβο. Και σε διαβεβαιώ, το γεγονός ότι αμφισβητώ και διαφωνωώ μ' αυτό, δε με κάνει σε καμία περίπτωση ότι "μια δικτατορία θα μας σώσει". Αλλά επειδή αυτό που θαμας σώσει ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΥ βραχυπρόθεσμα ομολογώ (μακάρι να ήταν αλλιώς) δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Όμως πρέπει να σου πω ότι δεν αποκλείω να εκπλαγώ πολύ ευχάριστα/ (Αν η μειοψηφία κάνει αυτό που της έλαχε ως αποστολή: να προσπαθήσει ταπεινά και με υπομονή να πείσει με επιχειρήματα την πλειοψηφία ότι πρέπει να "ενηλικιωθεί".
DeleteΓιάννη μου δεν νομίζω ότι ο φόβος είναι κριτήριο ανωριμότητας. Είναι εύλογο να φοβόμαστε για το τι θα μας κατεβάσει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους φοβούνται για το πως θα ζήσουν και αυτοί που τη διατηρούν φοβούνται για το αν θα τη χάσουν. Και φυσικά φοβόμαστε τους πολιτικούς, τις υποσχέσεις και τις επιλογές τους. Προσωπικά φοβάμαι τόσο για το αν αυτή η κρίση θα έχει τέλος με τις επιλογές των κυβερνώντων και ιδίως της τροικας όσο και τους αντιπολιτευόμενους και αυτά που υπόσχονται.
ReplyDeleteΚαι ναι έχει βάση να φοβάσαι αν θα φύγεις από την Ε.Ε. ή αν θα σε οδηγήσουν στην έξοδο, ναι έχει βάση να φοβάσαι αν οι τράπεζες κλείσουν και χάσεις ό, τι κομπόδεμα έχεις, ναι έχει βάση να φοβάσαι τους μαθητευόμενους μάγους της εξουσίας που ονειρεύονται "επανάσταση", ναι έχει βάση να φοβάσαι τη βία, ναι έχει βάση να φοβάσαι ότι με τα μνημόνια και τα χρέη δεν θα σηκώσουμε ποτέ κεφάλι. Κοντά σε αυτά υπάρχει και ο φόβος για τους πολίτες που δεν σκέφτονται.
Μετά από μια κολοσσιαία κρίση για τη χώρα μας το σκηνικό είναι το εξής για μένα: κυβερνούν οι δύο που έφεραν με την πολιτική τους τη χώρα σε αυτά τα χάλια, υποσχόμενοι ότι θα διορθώσουν τα στραβά (με ποιά νομιμοποίηση άραγε) και αντιπολιτεύονται είτε ακραίοι που ονειρεύονται κρεμάλες είτε λαϊκιστές που υπόσχονται επιστροφή στο 2009 (άμεσα ή έμμεσα) χωρίς σχέδιο και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.
Η κατάσταση αποτυπώνει ένα αδιέξοδο το οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα σε αφασία.
Τώρα αν κάποια "φωτισμένη" μειοψηφία καταφέρει να διαφωτίσει τους πολλούς δεν το ξέρω. Ελιτίστικα μιλώντας μπορεί να συμβεί. Επειδή όμως δεν μου αρέσει σαν ιδέα κάποιοι λίγοι να σώζουν τους πολλούς επιμένω ότι η δημοκρατία έχει και πρέπει να έχει εξ ορισμού ώριμους πολίτες. Αλλιώτικα αυτοακυρώνεται.
Θεός φυλάξοι να θέλω εγώ Πεφωτισμένη Μειοψηφία να μας κυβερνάει. Αυτήθεωρώ ότι είχαμε επί Σημίτη κι αυτή έχουμε και τώρα! Αυτό λέω είναι ότι νοιώθω πως αυτοί που "επικοινωνούν με τον εγκέφαλο" είναι μειοψηφία αυτή τη στιγμή και πρέπει να ταρακουνησουν λίγο και τους άλλους, τους πολίτες.
DeleteΟΧΙ του Πολιτικούς.
ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Κι επειδή και γω στην παιδεία πιστεύω, δεν βλέπω με όσα γίνονται να πάμε προς τα κει.
Συμφωνώ. Δεν είπες όμως επί Καραμανλή τι είχαμε;
ReplyDeleteΓιάννη να υποθέσω ότι δεν είδες το ερώτημα μου; έστω και ως παιγνιώδες πρέπει να απαντηθεί νομίζω.
ReplyDeleteΠαναγιωτάκη το είχα δει αλλά έκρινα ότι δεν αντέχει καν σε απάντηση, όχι ότι δεν αξίζει η ερώτησή σου. Αυτό, επί Καραμανλή ήταν Τσίρκο και ασφαλώς καθόλου Πεφωτισμένο. Μια πρόχειροστημένη συμμορία για γρήγορη αρπαχτή. Καμία σχέση με κείνους τους Πεφωτισμένους κλέφτες με τα Αστραφτερά χαμόγελα, κάτι συνονόματούς μου Γιάννους και βάλε. Επί Καραμανλή νομίζω, ούτε να κλέψουνε δεν ξέρανε "σωστά".
DeleteΔίκιο έχεις. Ελπίζω να μην τους ψήφισες τότε, ιδίως το 2007. Ευτυχώς ήταν ένα από τα λάθη που δεν έκανα
ReplyDelete