25 Aug 2012

LE VECCHIE SIGNORE


     Στο σκίτσο, δυο γριές "κατάδικες" κοιτάζουν τη βάρκα που φθάνει φέρνοντας "καινούριες",  γριές κι αυτές. Και σκέπτομαι πόσο "καλή δουλειά" έχει γίνει ώστε ακόμα και ευφυείς, καυστικοί και εύστοχοι σκιτσογράφοι να βάζουν σ' όλα πρόσωπα γηρασμένα. "Γριές χώρες" καταδικασμένες περιμένουν άλλες "γριές χώρες". Κανένα παιδί. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία: γριές. Ίσως η απεικόνιση να είναι όντως εύστοχη. Επειδή δεν αντιδρούν. Πόσο ν' αντιδράσει κι γέρος κι η γριά! Η Υπομονή είναι τώρα η Τέχνη τους. Η Φάση τους.

     Φαντάζομαι στο σκίτσο τέσσερα παιδιά. Όπου γριά, ένα παιδί. Ελληνάκι, και πορτογαλάκι, να περιμένουν ένα ισπανάκι κι ένα ιταλάκι. Όχι για να παίξουν. Έστω για να μεγαλώσουν μαζί, απότομα και πριν την ώρα τους. Συνειδητοποιώ όμως πως μάλλον δίκιο έχουν οι σκιτσογράφοι. Και ευφυείς είναι και εύστοχοι. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον, με την "Ευφυή Γενοκτονία", με Μνημόνια και Δανειακές Συμβάσεις οι έλληνες ξεχάσαμε ποιο είναι το πραγματικό μας πρόβλημα: η υπογεννητικότητα.

     Και σκέπτομαι και τους φίλους μου δασκάλους. Πριν να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη (πολύ πριν τη σύνταξη με τέτοια φόρα που πήρε αυτή λες και είναι ομάδα του ΝΒΑ και πρέπει να πιάσει οπωσδήποτε τα 100) δε θα έχουν παιδιά για να τους μάθουν γράμματα.

     Δε λέω πως η λύση είναι η απαγόρευση του προφυλακτικού. Καμία απαγόρευση δεν είναι. Απαγορεύεται το κάπνισμα, (λες και το πολύ κανό κάνει λιγότερο κακό, στους άλλους τουλάχιστον) απαγορεύονται οι ταυρομαχίες, (την ψήφισαν στην Καταλωνία ακριβώς οι ίδιοι που είχαν ψηφίσει τον βομβαρδισμό του Ιράκ, όλη η ευαισθησία τους εξαντλείται στο βόδι) μέχρι το κοκορέτσι ήθελε η "πολιτισμένη" Ευρώπη ν' απαγορεύσει λες και τη ρώτησε κανένας.

     Είδα προχθές στη Βαρκελώνη, σε μια πλατεία, καινούρια πινακίδα απαγόρευσης: "ESTÁ PROHIBIDO JUGAR A LA PELOTA". (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΜΠΑΛΑ") Κι από κάτω, γραμμένο με σπρέι: "Σ' αυτή, ή σε μια τέτοια πλατεία έπαιξαν για πρώτη φορά μπάλα ο Τσιάβι ο Πουγιόλ κι ο Πικέ".

     Πώς να μην υπάρχει υπογεννητικότητα σε μια κοινωνία που μισεί τα παιδιά! Χαζά είναι τα παιδιά να γεννηθούν. Καλλίτερα περνάν αγέννητα. Ούτε να παιξουν; Απ' την ώρα που θα γεννηθούν να βουίζουν μες στα αυτιά τους διαστρεβλωμένες αλήθειες άλλων εποχών; Και μόνο που η Παγκοσμιοποίηση χρησιμοποιεί κατ' επανάληψη τελευταία το μια χαρά για την εποχή του αλλά Δούρειο Ίππο πια "Η Ελευθερία τού ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει του άλλου", χρειαζόμαστε άλλη Επανάσταση, πιο επαναστατική απ' τη Γαλλική. Ας ελπίσουμε ότι θα την κάνουν τα λίγα παιδιά που θα τολμήσουν να γεννηθούν. Κι ας κόψουν όσα κεφάλια κρίνουν. Αρκεί να έχουν κρίση.

                                                 GRANADA--24/25-8-2012


                                                                                                           EL GRECO

No comments:

Post a Comment