5 Feb 2013

ΓΚΟΓΙΑ: «Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα».

ή
Σε ελεύθερη δικιά μου μετάφραση: Όταν Κοιμάται η Λογική Ξυπνάει η Βία.


     Είδα καταπληκτικές φωτογραφίες αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο. Ειδικά αυτές των Τρομερών Κλεπτών της Κοζάνης. Διάβασα κιόλας ότι όχι απλώς πήγαν να κλέψουν αλλά πήγαν να κλέψουν Τράπεζα.

     Και λες και δε φτάνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τομέας ο Τραπεζικός,
 έρχονται και κλοπές από πάνω. Και δε σταματάει εκεί το Μαρτύριο αυτού του ταλαιπωρημένου τον τελευταίο καιρό Τομέα. Ακόμα και η βοήθεια που λαμβάνουν από τους Πολίτες, δεν είναι βοήθεια Ολόψυχη, Αυθόρμητη, από Καρδιάς. Το Νοιώθουν αυτό, δεν είναι Χαζός κοτζάμ Τομέας. Ο οποιοσδήποτε από μας, πώς θα ένοιωθε αν έβλεπε κάποιον να τον βοηθάει μεν αλλά με βαριά καρδιά; Έτσι νοιώθουν οι Τράπεζες, κουρέλι η ψυχολογία τους κι αυτό είναι που καθυστερεί την Ανάπτυξη. Είναι σημαντικός ο Ψυχολογικός Παράγοντας.

     Είδα λοιπόν αυτούς τους Τρομερούς Κλέφτες και απ’ ό,τι διαβάζω σε «επίσημες ανακοινώσεις», είναι και Τρομοκράτες και Αναρχικοί και και και… Μάλιστα λέει την ώρα που διέπρατταν το Έγκλημα της Κλοπής Τράπεζας, φώναζαν «Ζήτω η Αναρχία». Δεν έχω κανένα λόγο (σε τέτοια Εποχή κιόλας) να αμφισβητήσω Επίσημες Ανακοινώσεις. Και πιστεύω ότι εκτός από 20χρονους Κλέφτες, Λωποδύτες, Απατεώνες, Τρομοκράτες, Αναρχικούς… κι άλλα τρομερά και καταδικαστέα πρέπει να είχαν πάνω τους αλλά απ’ όλα τα Κακά της Μοίρας ένα είναι σίγουρο ότι  ΔΕΝ είχαν: ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ. Αποκλείεται να είναι παιδιά που θύμωσαν απ’ αυτό που ζουν κι απ’ αυτό που τους περιμένει. Αποκλείεται η Απελπισία να γίνει Γενική Οργή ειδικά στους Νέους και ν’ αρχίσει το πράμα να παίρνει άλλες διαστάσεις.

Αποκλείεται να μην είναι «γκάφα» η δημοσίευση των φωτογραφιών, γκάφα είναι.

Αποκλείεται συνειδητά να στέλνουν ένα μήνυμα: «Νά τι σας περιμένει».

Αποκλείεται να λένε «αν κουνηθείς, Νά πώς θα είσαι ακόμα και μετά από «Photoshop».

Αποκλείεται ο Σκοπός να είναι η Σπορά του Φόβου.

Όχι, δεν αποκλείεται καθόλου ο Όργουελ να ήταν τρελός. Και μάλιστα πρέπει να γεννήθηκε με το πρόβλημα, έζησε μετά και τον ισπανικό εμφύλιο και τον αποτέλειωσε. Αποκλείεται στο «1984» να έπεσε σ’ όλα μέσα και απλώς και μόνο στο έτος να αστόχησε κατά 29-30 χρόνια.

Ο Απελπισμένος στην Ελλάδα, πάντα και μόνον ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ. Αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη «αντίδραση».

Αποκλείεται να είναι αυτό που λέει ο Όργουελ περί Αστυνομικού Κράτους κι αυτό που λέει ο Γκόγια περί Λογικής και Τεράτων. Αηδίες του Όργουελ και του Γκόγια.

     Ξέφυγα πάλι απ’ το θέμα, άλλο ήθελα να πω, κάτι χαρακτικά ισπανικά ήθελα να σας στείλω. Μερικά του Γκόγια και κάτι άλλα αγνώστων καλλιτεχνών που θυμίζουν τί έκανε η Ιερά Εξέταση στην Ισπανία όταν κάποιος δεν «Ευθυγραμμίζονταν». Ελπίζω καμιά από τις «στάσεις» που προτείνει η Ιερά Εξέταση να μην εμπνεύσουν σύγχρονους «Ευθυγραμμιστές». Σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να αποκομίσει  μια πιο Ζωντανή Αίσθηση όλων αυτών των Στάσεων αλλά και των Εργαλείων που χρησιμοποιούνταν επισκεπτόμενος το Μουσείο Βασανιστηρίων του Τολέδου.

     Όχι. Η σημερινή δημοσίευση δεν είναι αποτέλεσμα κανενός συνειρμού που να σχετίζεται με επίκαιρα γεγονότα.

     Αποκλείεται να είδα τις Photoshopοιημένες φωτογραφίες των τεσσάρων Ληστών της Κοζάνης και να μου ’ρθαν στο μυαλό αυτές οι Εποχές.

     Τα Χαρακτικά που ακολουθούν δείτε τα ως ισπανικό Δειγματολόγιο, σαν αυτά απ’ τα χρωματοπωλεία, όταν διαλέγουμε το χρώμα που θα βάψουμε το χολ της Εισόδου και το Παιδικό. Είναι όλα σε αποχρώσεις του Γκρι αλλά πολύ σύντομα εκτιμώ ότι θα βγει και σε Κόκκινο.

Υ.Γ: Ασφαλώς και δεν υπερασπίζομαι ούτε Ληστές ούτε Ανομία ούτε Αναρχία. Το Αντίθετο! Ονειρεύομαι (εκεί, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ούτε εγώ δεν μπορώ να επέμβω στα όνειρα μου) μία Κοινωνία που δε θα Ληστεύεται από Κανέναν, Ευνομούμενη και Κυρίως με Αρχές και Αξίες Ανθρώπινες. Φοβάμαι όμως ότι τα πράματα πήραν εντελώς άλλο δρόμο εντελώς Άλλων Εποχών.



Ο ΓΚΟΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ...



69 ΙΕΑΡΟΕΞΑΤΑΣΤΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ "ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ" . ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ!






                     
Και μετά από την τελευταία άκρως Πρωτότυπη και Μοντέρνα Στάση,

μια Κλασική και Διαχρονική και πάλι από τον Γκόγια.


Αχρείαστες να είναι όλες.

Υ.Γ.: Ο Τοξοβόλος Τσοχατζόπουλος (μαζί με άλλους τρεις, μπορεί και 1013) σημάδευε προς την Ακρόπολη απ' τη βεράντα του σπιτιού του όταν ξαφνικά μπήκαν κάποιοι και τον έκαναν μαύρο στο ξύλο... γιατί έκλεβε λέει κατ' εξακολούθηση...

Αντιστάθηκε..

Ψάξανε παντού, δεν τέλειωνε το σπίτι και στην τουαλέτα, στη λεκάνη συγκεκριμένα, τί βρήκαν;

Είχε δεμένο όμηρο έναν λαό ολόκληρο...

Και μετά ξύπνησα...

                                                                                                                      EL GRECO

                                                                                               

No comments:

Post a Comment