19 Jun 2014

Πώς είδε ο El Greco την Ενθρόνιση του Φιλίππου του 6ου ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Κατ' αρχάς την είδε απ' το σπίτι του και μέσω φωτογραφιών που τις άλλαξε και τον τίτλο,
και τα φώτα τις άλλαξε,
έβαλε από κάτω και σχόλια δικά του κι εύχεται στον 6ο υγεία. Και σοβαρότητα.
Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της Βασιλείας του πατέρα του, ήταν άλλα χρόνια και η σοβαρότητα φαίνεται δεν ήταν και προτεραιότητα.

Ο Λαός "έκρινε" πως άλλα ήταν τα σημαντικά όπου πέπρεπε να ρίξει το βάρος.
Να οικοδομήσει και να θωρακίσει τη Δημοκρατία βγαίνοντας από μισού σχεδόν αιώνα Δικτατορία,
να φτιάξει λίγο τα οικονομικά του,
να μπορεί να πάει διακοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην αρχή,
μετά σε ξενοδοχείο,
πιο μετά να μπορεί να πάρει και δικό του εξοχικό,
μετά να μπορεί να πάει και 2 βδομάδες κάπου σε ξενοδοχείο, και άλλες δυο στο δικό του εξοχικό, μετά να πάρει και δεύτερο αυτοκίνητο,
μετά και τρίτο,
να πληρώσει και 6η πιστωτική του κάρτα και μ' αυτά και μ' αυτά,
δεν έδωσε και πολύ σημασία στον Χουάν Κάρλος τον 1ο και σ' όλα τα ασόβαρα σαφάρι του και άλλα γραφικά,
μ' αυτά και μ' αυτά πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια και ήρθε κι ενθρονίστηκε, (θρονιάστηκε για κάποιους) ο 6ος. Ο Φίλιππος ο 6ος.

Υγεία και σοβαρότητα Φίλιππε 6ε. Γιατί είδες, ό,τι δεν μπορεί ένας ολόκληρος λαός, έστω γιατί είναι πολύ απασχολημένος με άλλα, το μπορεί ένα απλό ζώο. Μπορεί ο Ισπανικός Λαός να έδωσε χάρη στον πατέρα σου αλλά, ο ελέφαντας τον γκρέμισε, τον εκθρόνισε γιατί αδίκως είχε πάει εκεί να του σκοτώσει τον δικό του πατέρα, τον γερο-ελέφαντα τον 1ο.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν εκτός από το να ενημερώσουν και να φωτίσουν, είναι και για να δώσουν μια πρώτη γεύση, ας πούμε το Στίγμα για το τί θα φορεθεί φέτος από Χταποδομανείς και Σπερματόπληκτους.


Χθες. Υπογράφει και επίσημα την παραίτηση. Στο βάθος η βασίλισσα Σοφία τη συγκεκριμένη στιγμή, άνθρωπος είναι έσπασε και σκέφτεται ως Βασίλισσα -Σύζυγος αντί ως Βασιλομήτωρ

Δεν είναι ακριβώς αγκαλιά. Πιο πολύ τον κρατάει να μην πέσει γιατί όλο και κάτι θα ήπιε πάλι. Μπορεί να είναι κι απ' τις μέρες που δικαιολογείται απόλυτα. Όσα σε βοηθάει το αλκοόλ να κάνεις ούτε ο φόβος δε σε βοηθάει τόσο.

Τα δύο κορίτσια που άλλαξαν από χθες τίτλο. Η Μία ως πρώτη στη διαδοχή έγινε Πριγκίπισσα των Αστούριας, (θα πέσει αυτό στα Κοσμικά κατά τη διάρκεια του Χταποδιού ) και η άλλη έγινε Ινφάντα, 2η πια στη διαδοχή.

Ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπογράφει και επικυρώνει την παραίτηση.

Παίρνει το φιλί της Εγγονής-Διαδόχου.

Μετά από 48 χρόνια (από τότε έκαναν τον Φίλιππο τον 6ο από σήμερα) ο Χουάν Κάρλος παίρνει το πρώτο φιλί από τη Βασίλισσα (πρώην) Σοφία. Από τότε είχαν να κάνουν τόσο προχωρημένη κίνηση. (Σα φιλί, όχι ακριβώς φιλί)

Η Εγγονή-Διάδοχος του κάνει αλκοτέστ και του ζητάει να της ρίξει την ανάσα του. όσα μπορούν να πουν τα εγγόνια σ' έναν Βασιλιά, ούτε Σύνταγμα ολόκληρο δεν μπορεί να του τα πει.

Έχω ξεναγήσει πολλούς εδώ μέσα. όταν κάποτε στο πρόγραμμα ήταν η Επίσκεψη στο Παλάτι και μέχρι να αντικατασταθεί με την επίσκεψη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ρέινα Σοφία.

Γνωστός και μεγάλος μαμάκιας. Αλλά η μέρα το επιτρέπει. Αλίμονο αν δε φιλήσει τη μάνα του. Έστω κι αν αυτή η μάνα κατορθώνει ακόμα και σ' αυτή τη στιγμή να είναι πρώτα Βασίλισσα-Βασιλομήτωρ. Αντί να τον σφιχταγκαλιάσει, δείτε τί κάνει με τα χέρια της.


Η Διάδοχος Λεονώρ η 2η στη Διαδοχή Σοφία και δίπλα με το κόκκινο η θεία τους η Ελένα, πιο άσχημη από τις δύο κόρες, όχι του υπόδικου, η άλλη, η χωρισμένη.


Είναι σαφής η ικανοποίηση στο βλέμμα της Βασίλισσας Λετίθιας (αυτά τα φορούσε χθες στην παραίτηση του πεθερού της). Όπως σαφείς είναι και οι επανειλημμένες πλαστικές και μπότοξ.

Παίρνω το μπαστουνάκι μου...

Και σας χαιρετώ...


Συγκινητική όντως στιγμή. Και μένα αν μου παρέδιδε Βασίλειο Ολόκληρο ο πατέρας μου, έστω το Πριγκιπάτο της Λάρισας, θα έριχνα κλάμα... Δύσκολο δεν το 'χω έτσι κι αλλιώς.

Και να οι Στιγμές απ' τη σημερινή Ενθρόνιση.

(Στο μπαλκόνι που βλέπει στην Πλάθα Ντε Οριέντε, προς την Όπερα. Πρώτα βγήκε ο Βασιλιάς Φίλιππος ο 6ος, μετά η Βασίλισσα Λετίθια (χωρίς νούμερο, πρώην αντιμοναρχική δημοσιογράφος, και μετά τα κορίτσια. Από κει χαιρέτησαν το πλήθος που είχε μαζευτεί και δεν ξέρω αν εκείνοι, οι παρόντες μπόρεσαν να τη δουν, πάντως απ' το σπίτι μου, είδα καθαρά την περίφημη τρίχα... Εκείνη που τραβάει καράβι. Μπορεί κανείς να δει την ίδια τρίχα σ' αυτή τη φωτογραφία. Φαίνεται στον δήθεν δισταγμό της Βασίλισσας... η κίνησή της λέει: "μα... μήπως δεν είναι σωστό..." Αυτό τρελαίνει και Βασιλιά και Κομμουνιστή.

 Δεν είναι σε άλογο καβάλα, στην Ρολς Ρόις είναι που τον πάει στο Παλάτι μετά τον όρκο που έδωσε στο Κοινοβούλιο
 Απόδειξη ότι με τ' άλογα πάνε άλλοι.

 Νομίζω απ' τη Γκράν Βία είναι αυτό, εκεί που είναι και το ξενοδοχείο μας τελευταία.

Εδώ την ώρα που έφτασαν στο Κοινοβούλιο το κάνανε καμπριολέ. Αλήθεια, πριν το είχανε κλειστό.

Χαιρετάει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ο Αρχηγός Όλων των Σωμάτων από σήμερα.

Μακρινό, να φαίνεται κι αυτό το πράμα που κρεμάσανε στην είσοδο του Κοινοβουλίου και δεν ήταν σαφές αν ήταν απαίτηση του Πρωτοκόλλου ή για να αποφύγουν καμιά καταρρακτώδη βροχή. Γιατί και την τελευταία φορά που είπαν να κάνουν τέτοια βόλτα επίσημη, την ημέρα του γάμου τους, έγινε ο Κατακλυσμός του Νώε ο 2ος!

 Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο ισπανός Μειμαράκης του φέρνει το Σύνταγμα να Ορκιστεί. Στο βάθος του βλέμματος του Ραχόι, φαίνεται ότι ο επόμενος στόχος του είναι να γίνει μια μέρα Βασιλιάς. Τόσο απίθανο φαινόταν να γίνει και Πρωθυπουργός αλλά κοίτα που έγινε.

Ο Μέσος Πολίτης στην Πλατεία Οριέντε.

 Ενώ ο Πρόεδρος της Αυτονομίας της Μαδρίτης και ο Πρόεδρος της Αυτονομίας της...(δεν ξεχωρίζω ποιας είναι) φωτογραφίζουν τις στιγμές και ονειρεύονται να γίνουν κι αυτοί μια μέρα βασιλιάδες, δίπλα τους, κάτω και δεξιά, ο Πρόεδρος της Αυτονομίας τής Γαλικίας ΄καθαρίζει της μύτη του και ο Πρόεδρος της Αυτονομίας της Χώρας των Βάσκων τρώει τα νύχια του. Μαζί με τον Πρόεδρο της Καταλονίας είναι οι 3 που δεν χειροκρότησαν την ώρα της Ανακήρυξης του Νέου Βασιλιά. Ο αντίστοιχος ας πούμε Πρετεντέρης της Δημόσιας Τηλεόρασης (εδώ συνεχίζει Δημόσια) το σχολίασε αυτό πολύ ενοχλημένος.


Κατάμεστο το Κοινοβούλιο. Σα σαρδέλες κυριολεκτικά, ας ψάξει όποιος θέλει τα βίντεο να δει πως κάθονταν και πως σπρώχνονταν. Ούτε στο τρόλεϊ έτσι. Είναι μια λύση κι αυτή αν θέλουμε να βλέπουμε το Κοινοβούλιο γεμάτο. Ο Βενιζέλος νομίζω δε θα είχει καμία αντίρρηση να ενθρονιστεί ανεξαρτήτως αριθμού, ας τον πουν και ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ο 69ος.

Ο Πρόεδρος της Καταλονία ανταλλάσσει συλλυπητήριο βλέμμα με τον πρόεδρο της Γαλικίας.

Την Κορώνα μπροστά στο σκαμπουδάκι δεν την έβαλες. Δεν είναι τρελός ο Φίλιππος ο 6ος. Δε σηκώνεται αυτή η Κορώνα.

Οι τρεις εν ζωή Πρωθυπουργοί της Μεταπολιτευτικής Ισπανίας. ΦΕΛΙΠΠΕ ΓΚΟΝΘΑΛΕΘ, ΧΟΣΕ-ΜΑΡΙΑ ΑΘΝΑΡ ΚΑΙ ΧΟΣΕ-ΛΟΥΙΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ ΘΑΠΑΤΕΡΟ. Δυο Σοσιαλιστές κι ένας δεξιός (πάρα πολύ), και οι τρεις με υπερηφάνεια και ανοιχτά υποστηρίζουν την Μοναρχία. Ο τέταρτος και τελευταίος Πρωθυπουργός,με τον οποίο το 1975 ενθρονίστηκε ο Χουάν Κάρλος ο 1ος, Αδόλφο Σουάρεθ πέθανε φέτος το χειμώνα.

"Κορώνα στο κεφάλι μου θα σ' έχω" του ψιθύρισε. (Λένε, ότι πολύ της κακοφάνηκε αυτή η ταπεινότητα που θέλησε να λανσάρει ο Φίλιππος ο 6ος. Ειδικά όταν της είπε ότι δε θα βάλουν Κορώνες έγινε τουρκάλα... Λένε...

Η πρώτη του Ομιλία στο Κοινοβούλιο ως Βασιλιάς. Έχει κάνει πολύ καλύτερες.

Ευχαρίστησε τη μάνα του που ήταν εκεί. Ο Χουάν Κάρλος είχε κανονίσει από καιρό κάτι άλλο και δεν πήγε. Δίπλα στη Βασίλισσα (πρώην) Σοφία η Ελένα, (η πιο άσχημη απ' τις υο). Η Άλλη, η Χριστίνα, του υπόδικου η γυναίκα, ήταν η Μεγάλη Απούσα! (Δε ρισκάρανε τελικά γιατί η Βασίλισσα (πια) Λετίθια είχε απειλήσει ότι θα πάρει τα κορίτσια και θα φύγει) Σιγά μην έφευγε!

Εδώ η Βασίλισσα Λετίθια του τρίβει λίγο την πλάτη να χαλαρώσει γιατί τόσα σαρδάμ δεν έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί.

Την ώρα που του παίζουν τον Εθνικό ύμνο.

Εδώ, λένε... ότι (με τα μάτια) του λέει... "Αν τώρα που θα μπούμε μέσα... δω την αδερφή σου, του υπόδικου τη γυναίκα, πήρα τα κορίτσια κι έφυγα"

Ο Ραχόι ρεύτηκε ακριβώς την ώρα που χαιρετούσε τον Νέο Βασιλιά. Τίποτα δυνατότερο απ' τη Φύση μας.

Δεν άλλαξαν αυτοκίνητο, με το ίδιο πήγαν Κουνοβούλιο-Παλάτι σε 10 λεπτά. Δεν είχε καθόλου κίνηση λέει...

Ένα χαμόγελο της Βασίλισσας Λετίθιας για το οποίο η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ θα έδινε και τη Σκωτία ολόκληρο για να σχηματιστεί στο πρόσωπό της για τον ίδιο λόγο.

Κάπως λέει ένιωσε καλύτερα και τους έκανε την έκπληξη και πήγε στο παλάτι. Ο Χουάν Κάρλος που δεν είχε πάει στο Κοινοβούλιο να παραβρεθεί στην Ανακήρυξη του γιου του. Λένε ότι το έκανε για να μην του κλέψει ούτε μια στιγμή απ' τον πρωταγωνιστικό του ρόλο. Άλλοι πάλι λένε ότι είχε κανονίσε4ι από καιρό να πάει με κάτι φίλους του( φιλομοναρχικούς) για κυνήγι, για μπεκάτσες μόνο πια...

Εδώ του δένει το Ζωνάρι στη Μέση και παράλληλα του Μεταβιβάζει μ' αυτή την κίνηση την Αρχηγία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εδώ, το πρώτο Πορτραίτο των νέων Βασιλέων. ίσως, ίσως οι επόμενες γενιές να το βλέπουν στο Πράδο ή σε κάποιο άλλο Μουσείο όπως τώρα βλέπουμε το πόσο ωραία απαθανάτισε ο Γκόγια έναν άλλο Βουρβόνα, τον Κάρολο τον 4ο.

Αυτό του προτείνουν να φοράει πολλοί ισπανοί. Και μάλιστα πάντα με κράνος. Όχι για να μην το γράψουν. Γιατί δεν αποκλείεται να το χρειαστεί στα χρόνια που έρχονται. Τώρα που δεν έχει και πολλές πιστωτικές να εξυπηρετήσει, ίσως τώρα ο Λαός να ασχοληθεί με όσα τα προηγούμενα χρόνια άφησε στην προβοσκίδα και στο  ταμπεραμέντο ενός ελέφαντα.

Υ.Γ: Από την ώρα που ο Χουάν Κάρλος έπεσε από τον ελέφαντα και αποκαλύφθηκε ότι πήγε για κυνήγι ελεφάντων με μια γερμανίδα γκόμενα εν μέσω κρίσης... η Μοναρχία δεν ξανασήκωσε κεφάλι. Ο Ελέφαντας έριξε τον έναν Βασιλιά. Δεν είναι δικιά του ευθύνη που ενθρονίστηκε άλλος.

* Τις περισσότερες φωτογραφίες τις δανείστηκα από την εγημερίδα El País
                         

                                                                  El Greco

4 comments:

  1. Η Λάρισα είναι πριγκιπάτο; Ένα Μονακό; Νόμιζα ότι είναι Δεσποτάτο!
    Τιμή του όμως του Φιλίππου που δεν φόρεσε κορώνα και δεν έκανε καραγκιοζιλίκια! Μόνο στις Απόκριες αν θέλει, να τη φορέσει. Εκεί το σηκώνει η περίσταση.
    Επίσης η γόβα της βασίλισσας από του νύν είναι καταπληκτική! Περιμένουμε ρεπορτάζζζ (με ή χωρίς φλάςςςςς) και από τη δεξίωση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν προλαβαίνω τώρα για άλλο ρεπορταζζζ γι' αυτούς γιατί ετοιμάζω τις Ενδυματολογικές Οδηγίες για την 1η φουρνιά των χταποδομανών. (Δεν τα ξέρεις καλά, Δεσποτάτο είναι η Λαμία και το Λιανοκλάδι μαζί, η Λάρισα είναι Πριγκιπάτο.

      Delete
    2. Eγώ ήξευρα ότι η Λάρισα είναι το κέντρο της Ελλάδος (αν όχι του κόσμου).
      Λαρσα σειδα κ λαχταρσα

      Delete
  2. Καλορρίζικοι , καλοστέργιωτοι !...Χαριτωμένοι φαίνονται αλλά πες κάποια στιγμη και λίγα κουτσομπολιά για την ανθρώπινη τους πλευρά.
    Αυτός ο Φελίππε ο Νο 6 (που έλεγε κι ο Τσιφόρος)
    τι μέρος του λόγου είναι ?
    Εχει κάνα χάρισμα ή τσάμπα το παράστημα κι η
    αρχοντιά ?

    Κοίτα,από γαμπρούς και νύφες μην έχεις απαιτήσεις.
    Αφού τους διαλέγουν απ την πλέμπα είναι λαχείο το
    πράγμα με σοβαρές πιθανότητες να προκύψουν λαμόγια και τσαχπινούλες.

    Οι ίδιοι όμως οι γαλαζοαίματοι έχει πολλή πλάκα όταν σου σκάνε χύμα στο κύμα (βλ.Μονακό , Αγγλία, κοκ.)

    Τέλος πάντων, μοίρα κι αυτή που τους έλαχε ...
    Ας μην είμαστε και πάααααρα πολύ αυστηροί μαζί τους γιατί όλα τα ωραία της ζωής τ απολαμβάνουν με
    μέτρο κι αν το ξεπεράσουν τους κρεμάν στα μανταλάκια.
    Μόνο η Ελισάβετ το κράτησε καλά το τιμόνι:
    Ηγέτης, σύζυγος, μητέρα . Τελεία.
    (Αντε και πτώμα οσονούπω να παίρνει κι άλλος σειρά.Νισάφι πιά 60 χρόνια κατσικωμένη στο θρόνο.)

    Εξωχότατε σε χαιρετώ, έχεις τα σέβη μου και όσο
    πλησιάζει η μέρα της αναχώρησής μας ανυπομονώ
    για τις κουβέντες που θα κάνουμε.
    Μια απευθείας απόγονος της Μινωικής Δυναστείας που δύσκολα θα επανακτήσω το στέμμα μου, πλέον.
    Βλέπεις μεσολάβησαν πολλά στο νησί μου από τότε.
    Φιλάκια
    Στέφη
    Ακου Πριγκηπάτο η Λάρισα...Ο πανέμοφος Βόλος τότε τι είναι, μάστορα ? Ενα ταπεινο δουκάτο μήπως?
    (για να σε τσιγκλίσω λίγο...)

    ReplyDelete