26 Apr 2017

GERNIKA: 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ

Πριν ακριβώς 80 χρόνια σα σήμερα βομβαρδίζεται η Γκερνίκα.



Δεν είναι ο πρώτος βομβαρδισμός αμάχων, απ’ τους πρώτους όμως, είναι όμως ο διασημότερος! Χάρη στον Πικάσο και την ιδιοφυΐα του. Τόσο την καλλιτεχνική όσο νομίζω κι αυτή του έξοχου μάνατζερ. Ο Πικάσο μπορεί να μην είχε μια Γκαλά ήταν ο ίδιος όμως η «Γκαλά» τού εαυτού του.



Πέρυσι, το 2016, η Γκερνίκα «ξαναβομβαρδίστηκε». Από το σινεμά αυτή τη φορά. Βγήκε στις αίθουσες μια υπερπαραγωγή με τον τίτλο GUERNICA!

Λες και για την επέτειο των 79 χρόνων αποφάσισαν να κάνουν μια ταινία ιστορικό έκτρωμα, να γελοιοποιήσουν μια απ' τις πιο τραγικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας.


Εάν κάποιος δε γνωρίζει Ιστορία, πρόσωπα και πράματα αυτό που θα καταλάβει βλέποντας την ταινία και η αίσθηση με την οποία θα φύγει απ' την αίθουσα είναι:

α) πως ο καημένος ο Φράνκο ιδέα δεν είχε πως αυτά τα παλιοτόμαρα οι ναζί θα βομβάρδιζαν το αγαπημένο του απ’ όλα τα έθνη της Ισπανίας, το βασκικό. (κυριολεκτώ)

β) (εδώ βεβαιότητα, όχι απλά αίσθηση) πως η Γκερνίκα, το Μπιλμπάο και γενικότερα η Χώρα των Βάσκων κατοικούνταν από φύλα που μιλούσαν ρωσικά και διοικούνταν απ’ ευθείας απ’ το Κρεμλίνο. (Σε όλη την ταινία πιο πολύ ακούγονται τα ρωσικά παρά η εουσκέρα) Τέτοιο αντικομμουνιστικό ντελίριο ούτε σε μάζωξη της Χ.Α (κυριολεκτώ)

και γ) πως ναι μεν τα παλιοτόμαρα οι ναζί βομβάρδισαν τη Γκερνίκα αλλά και τί να έκαναν με τόσους κομμουνιστές που είχαν μαζευτεί στη Χώρα των Βάσκων;  Ο οποιοσδήποτε στη θέση τους το ίδιο θα έκανε. (κυριολεκτώ)


Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το σινεμά μπαίνει στην υπηρεσία της προπαγάνδας αλλά μόλις πέρυσι,  εν έτει 2016 μοιάζει τουλάχιστον κιτς. Παραδοσιακά κτηνοτρόφοι οι βάσκοι, γέλασαν και τα παρδαλά τους κατσίκια  βλέποντας να μιλιέται η ρώσικη στα βουνά και τα λιβάδια του  Euskadi, "χόρτο τρώμε;" βέλαξα κι ακούστηκαν απ' το δέντρο της Gernika ως ως τις σανίδες των σέρφερ του Biarritz..

Οι περισσότεροι σοβαροί κριτικοί έκριναν πως αυτό το πράμα δεν αντέχει σε κριτική και το έθαψαν με τοναποτελεσματικότερο απ' τους κλασικούς τρόπους: αδιαφορώντας. Σαν να μην έγινε ποτέ!

Φέτος, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μαδρίτης Reina Sofía, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων απ’ το πρωί εκείνης της Δευτέρας, φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο:

Piedad y terror en Picasso
El camino a Guernica

(Έλεος και Τρόμος στον Πικάσο
Ο δρόμος για της Γκρενίκα.)

Από τις 5 Απριλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

Και γω, για όσους με τιμήσουν φέτος κι έρθουν με τη melodrakma να τους γνωρίσω τη Βόρειο Ισπανία και ειδικά τη Χώρα των Βάσκων, ετοιμάζω ένα ειδικό αφιέρωμα, ένα απόγευμα ξεχωριστό στο ιστορικό χωριό.

                                            El Greco

No comments:

Post a Comment