15 Sept 2017

GUERNICA 1/2-V-1937 : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ

Έχω λίγες μέρες δώρο, για μένα την Αλάιτζ και την Άλμπα, 10 μέρες πριν φύγω πάλι για να κλείσω τη σεζόν με 2 συνεχόμενα ταξίδια στη Βόρειο Ισπανία.



Βλαξ, παγιδευμένος ή εργασιομανής, ξέχασα τί είναι εκείνη η παλιά χαμένη στο υπερπέραν ματιά, ξυπνάω και κατ’ ευθείαν για δουλειά, αναζητώ υλικό για τα ταξίδια μου, ιστορίες λεωφορείου και καρδιάς, ιστορίες και ζωές άλλων που εύκολα θα μπορούσαν να είναι δική μου κατάδική μου ζωή, αναζητώ καινούρια πράματα να μοιραστώ, καινούρια για να κρατάν και μένα φρέσκο και τη σχέση μου με τόσους ανθρώπους, πάω στη Βιβλιοθήκη, πρώτα του σπιτιού μου, μετά της Μαδρίτης, ερευνώ, γράφω, καταγράφω, βεβαιώνομαι, κάθε φορά και λιγότερες βεβαιότητες, αμφιβάλλω, συνέχεια, όλο και πιο πολύ αμφιβάλλω μπροστά σ' αυτά που γίναν και δεν ήτανε να γίνουν και στ’ άλλα που περιμέναμε πως και πως και δεν έγιναν ποτέ. 
Ξεφυλλίζω, στρίβω, πέφτω πάνω στον Αταουάλπα, του παίρνω συνέντευξη, για μια στιγμή γίνομαι Βασιλιάς των Ίνκας κι απαντάω μόνος μου, μετά συνέντευξη στο Λόρκα, κλείνουμε ραντεβού για την Πρωτοχρονιά, κι αμέσως σημειώνω στην ατζέντα μου το επόμενο ραντεβού τον Απρίλιο, Γερμανία, ραντεβού με τον Μπαχ, θα πάμε στη Λειψία τον Απρίλιο, και στη Δρέσδη να δούμε ένα Falso Historico, και στην Κόλαση του Δάντη τον Ιούνιο, κάνω αναστροφή, γυρίζω στον Απρίλιο, Βερολίνο, σε άλλη Κόλαση  συναντώ τον Χίτλερ, πρέπει να γίνουμε φίλοι με τον Αδόλφο, αλλιώς δεν θα μου αποκαλυφθεί το φριχτότερο μυαλό του 20ου αιώνα, πρέπει να γίνουμε φίλοι, πρέπει να καλοπιάσω την Εύα, είναι κλασικά αυτά, αν του πει η Εύα να μ’ εμπιστευτεί, θα το κάνει, ετοιμάζομαι, ετοιμάζω και βαλίτζες, επόμενη στάση: Βόρειος Ισπανία, Γκρενίκα, βλέπω τους βάσκικους γκρεμούς, κοιτάζω στο τιτάνιο, καθρεφτίζομαι στου Γκουγκενχάιμ την πλάτη, κοιτάζω τα νέα, βλέπω τις παραλίες του Σαρωνικού σαν τις παραλίες της Γαλικίας πριν λίγα χρόνια, πλουτίσαμε, βρήκαμε πετρέλαιο παντού, δημοσιογράφοι και Ιστορικοί γράφουν και καταγράφουν... ήταν η κακιά η ώρα μάλλον… ή όχι, οι Ιστορικοί θα μας πουν… 

 Πείτε μου Μεγαλειότατε Αταουάλπα, έστω και τώρα, σχεδόν 500 χρόνια μετά, έχετε συνειδητοποιήσει το πόσο αφελής υπήρξατε εμπιστευόμενος τον κ. Πιθάρο ή χρειάζεστε κι άλλο χρόνο; Αντιλαμβάνεστε τί κάνατε; Δεν ήσασταν με την πλάτη στο τοίχο όπως ενδεχομένως οι Έλληνες Πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια μπροστά στην τοκογλυφική ευρωπαϊκή μαφία. Εσείς ήσασταν ο Αυτοκράτορας κι ο άλλος ένα κουτοπόνηρο ανθρωπάκι. Αντιλαμβάνεστε πόσο μικροί είναι κάποιοι άνθρωποι για κάποιες θέσεις;  Και πήγε μετά κι έγραψε η Ιστορία ότι σας εκπολίτισαν...

Φεδερίκο, τί νιώθεις που επί μισό αιώνα οι δολοφόνοι σου σε χλεύαζαν κι έλεγαν πώς σε σκότωσε ένας εραστής σου;

Γιόχαν, πόσο και πού σε δυσκόλεψε το γεγονός ότι γεννήθηκες ιδιοφυία;

Αδόλφε, εσύ την υπαγόρευσες αυτή την είδη;

«ΤΗΝ ΓΚΕΡΝΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΙ [!]»: Βερολίνον, 30.- Ο εν Σαλαμάνκα ιδιαίτερος απεσταλμένος του ημιεπισήμου Γερμανικού Πρακτορείου ηδυνήθη –ως τηλεγραφεί– να συνοδεύση τα πρώτα εθνικά [φρανκικά] στρατεύματα, τα οποία εισήλθον εις την πόλιν της Γκουερνίκας, την οποίαν κατέστρεψαν οι ερυθροί. Ο εν λόγω ανταποκριτής προσθέτει ότι ο ενθουσιασμός των ανδρών και γυναικών, οι οποίοι είχον καταφύγει εις υπογείους σήραγγας ή εις τα όρη και οι οποίοι κατασπάζωνται τους στρατιώτας, παρουσίαζε μίαν περίεργον αντίθεσιν προς την εικόνα της καταστροφής, την οποίαν είχον προκαλέσει οι ερυθροί.

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΧΑΒΑΣ: Ο απεσταλμένος του [πρακτορείου] «Χαβάς», μεταδίδει: «Η Γκερνίκα δεν υφίσταται πλέον. Η πυρκαϊά την οποίαν έθεσαν φεύγοντες οι ερυθροί, την μετέβαλεν εις σωρόν ερειπίων, επάνω εις τα οποία προβάλλουν μερικοί τοίχοι.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Τας πληροφορίας περί καταστροφής της Γκερνίκα από τους ερυθρούς, επιβεβαιούν και τα τηλεγραφήματα των απεσταλμένων της «Ζουρνάλ» και της «Ζουρ» εις Γκερνίκα. Ούτοι προσθέτουν την πληροφορίαν, ότι η Γκερνίκα επυρπολήθη από τους αναρχικούς μετά οξυτάτην διένεξιν με τους Βάσκους αυτονομιστάς. [Σημ. «Φ»: Ισπανοί ερευνητές ανέτρεψαν τους ισχυρισμούς περί ερυθρών, υπογραμμίζοντας ότι ο φρανκικός στρατηγός Μόλα είχε δώσει σαφείς εντολές στους Γερμανούς να αποφεύγουν βομβαρδισμούς αμάχων. Αλλά και ο Γκαίρινγκ είχε παραδεχθεί σε Αμερικανούς ανακριτές του ότι στην Γκερνίκα δοκιμάστηκαν οι νέες τεχνικές βομβαρδισμού από τα «Heinkel He 111».

«ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΝΚΙΚΟΙ»: Βερολίνον, 1.- Αγγέλλεται εκ Βιττώρια της Βισκαΐας ότι θύελλα αγανακτήσεως επικρατεί εν όλη τη εθνική Ισπανία λόγω της εσκεμμένης καταστροφής της ιεράς πόλεως των Βάσκων Γκουερνίκας υπό των ερυθρών οι οποίοι έκαμον χρήσιν δυναμίτιδος και πετρελαίου διά το καταστρεπτικόν των έργον.

Όταν ψάχνει βρίσκεις. Έτσι έπεσα και πάνω στον τρόπο που μετέδωσε την είδηση του βομβαρδισμού τής Gernika ένα μέρος τού περίφημου Ευρωπαϊκού  Τύπου. 
Αν με τόσους νεκρούς μπορεί με παρρησία να ψεύδεται ο Τύπος, άντε να μάθουν όσοι δε γεννήθηκαν ακόμα τί λέγονταν στα Γιούρογκρουπ κάθε φορά που παίζανε στα ζάρια τον ερχομό τους. Το Γουρογκρουπ δεν κρατάει καν πρακτικά των συναντήσεων του. Ποτέ κανένας δε σνομπάρισε τόσο πολύ την Ιστορία. Μπορεί να πουν ότι τελικά πεθάναμε από αιφνιδιαστική επίθεση εξωγήινων.  Θα βρεθούν εφημερίδες να το γράψουν σίγουρα.

                        El Greco

                                                      15-09-2017

No comments:

Post a Comment