9 Dec 2019

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΣ

Ένα νέο εγχείρημα τής Melodrakma. Ξεκινάμε μια σειρά ταξιδιών-αφιερωμάτων σε ποιητές, σε δημιουργούς, σε όσους άφησαν ίχνη μέσα μας.




Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Λόρκα. Το μοναχογιό της Γέρμας, τον πατέρα της Μπερνάρντα Άλμπα, τον αδερφό του Νταλί, τον εραστή της νύφης και του γαμπρού, τον εραστή της ζωής... Ένα ταξίδι ειδικά φτιαγμένο, κομμένο και ραμμένο στο μέγεθος ενός ποιητή: του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Ανδαλουσία μόνο, στη Γρανάδα κυρίως, στο χωριό που γεννήθηκε, στην πόλη που αγάπησε, στους λόφους που τραγούδησε, στο σπίτι που έγραψε, στα σπίτια για τα οποία έγραψε, στο σπίτι που τον συνέλαβαν οι Φρανκικοί, , στο χωριό που τον εκτέλεσαν, ταξίδι σε μια εποχή ολόκληρη, την εποχή πριν τον Ισπανικό Εμφύλιο. Θα πάμε κι ως τα καταφύγια της Αλμερίας, και μια νύχτα στο Γουαδαλκιβίρ, στη Σεβίλλη…

12-17 Ιουνίου 2020

Ευχαριστώ τη κα. Μαρία Χατζηεμμανουήλ που επέλεξε τη Melodrakma ν’ ανοίξει αυτόν το δρόμο και να κρατήσει σεμνά ένα φαναράκι, σαν αυτά που κρατούν τα παιδιά στην Ανάσταση και μ’ ένα τέτοιο αυτό να φωτίσει και ν’ αναστήσει έναν κόσμο ολόκληρο, τον Κόσμο του Φεδερίκο. Θπέατρο και Ταξίδι μαζί.

Γ.Λ.


«Το θέατρο είναι η ποίηση που το σκάει απ’ το χαρτί και παίρνει τους δρόμους για να γίνει Άνθρωπος… Κι όταν γίνει, κάνει όλα τα ανθρώπινα, μιλάει, ουρλιάζει, κλαίει, απελπίζεται… (…) Τα χωριά είναι βιβλία. Οι πόλεις περιοδικά εφήμερα γεμάτα ψεύτικες ειδήσεις. (…) Υπάρχουν κάτι ψυχές που σε κάνουν να θες να πλησιάσεις λες κι είναι παράθυρο κι από κει θα δεις το φως. (…) Κάθε στιγμή, κάθε άνθρωπος κάθε συμπεριφορά είναι το σπέρμα για ένα θεατρικό έργο. (…) Αυτό που απ’ όλα πιο πολύ με νοιάζει είναι να ζήσω»

                                                                 Federico García Lorca

Σημείωση: Αυτό το ταξίδι, εκτός από τον ξεναγό του, θα συνοδεύεται κι από την διακεκριμένη θεατρολόγο και μεταφράστρια θεατρικών έργων από την ισπανική γλώσσα κα. Μαρία Χατζηεμμανουήλ, η οποία με ομιλίες-διαλέξεις στις διαδρομές θα υποστηρίξει αυτή τη σχέση που θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε με τον Ισπανό Ποιητή.
Τέλος οι ταξιδιώτες-καλλιτέχνες (κάποιοι ηθοποιοί που χρόνια ζητούσαν να κάνουμε ένα τέτοιο ταξίδι) θα λάβουν κι αυτοί «λόγο» απ’ το Λόγο του Λόρκα.

No comments:

Post a Comment