16 Mar 2020

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Από Επιστημονικής Φαντασίας η ταινία της ζωής μας εξελίσσεται σε Θρίλερ. Ανθρώπινες ζωές που χάνονται, ανθρώπινες ζωές αλλάζουν άρδην -κάποιες θ’ αλλάξουν δια παντός εξ αιτίας των ημερών που ζούμε – καινούριες γενιές νεόπτωχων, χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες δεδομένα της ζωής δεν είναι πια αυτονόητα, η κραταιά Παγκοσμιοποίηση βγαίνει νοκ-άουτ απ’ τον πρώτο κιόλας γύρο της αναμέτρησής της μ’ ένα μικρόβιο.

(Το Las Meninas του Βελάθκεθ. Χωρίς Meninas, χωρίς Βελάθκεθ χωρίς καμιά ανθρώπινη παρουσία. Έτσι είναι η Μαδρίτη τις τελευταίες μέρες.)

Από κει που ένας πλανήτης ολόκληρος είχε μετατραπεί σ’ ένα χωριό και το πάνω-κάτω, πάνω-κάτω  σουλατσάρισμα ήταν ρουτίνα, ξαφνικά, το καταπέτασμα του Ναού Εσχίσθη, χωριά αποκλείονται, πόλεις δε δέχονται ανθρώπους από άλλες πόλεις, ήπειρος κόβει την επικοινωνία με ήπειρο… Η Αυτοκράτειρα Παγκοσμιοποίηση γυμνή! Ιός και Φόβος μόνο παγκοσμιοποιημένοι!

Λες και η Φύση η ίδια μας επαναφέρει στην τάξη θυμίζοντάς μας πόσο γυάλινα, πόσο εύθραυστα είναι όλα μαζί και μεις κι οι βεβαιότητές μας. Τρέχαμε όλοι κι όλα έτρεχαν πιο γρήγορα από μας ώσπου ο Απρόβλεπτος Παράγων της Ιστορίας φέρνει τα πάνω κάτω. Όπως στις καλές ταινίες που από σκηνή σε σκηνή οι βεβαιότητες ανατρέπονται.

Βρίσκω και θετικά στο θρίλερ που μόλις άρχισε.
Την εμπιστοσύνη προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Την ολοκληρωτική απαξίωση όσων «ειδικών» χρόνια τώρα το απαξίωναν.
Το ξεσκαρτάρισμα. Η περίοδος αυτή θα λειτουργήσει κι ως αξονική τομογραφία σχέσεων, στα δύσκολα φαίνονται οι μικροί και οι μεγάλοι άνθρωποι. Ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα. Από δω φίλος, από δω πελάτης, από δω άνθρωπος, από δω γαϊδούρι...

Όπως πάντα στην Ιστορία του ανθρώπου, τα δύσκολα χρόνια γεννούν σπουδαία πράματα. Ο άρον-άρον Εγκλεισμός μας, η συνειδητοποίηση του Γυάλινου Κόσμου στον οποίο ζούσαμε,  τα κομμάτια του πάνω στα οποία τώρα σιγά-σιγά πατάμε, το Δώρο του Χρόνου που μας προσφέρεται για τη συνειδητοποίηση του εφήμερου, η κατάρρευση της κάθε σοβαροφανούς βεβαιότητας, η γελοιοποίηση κάθε μέτρου που την επομένη πρέπει να συμπληρωθεί με άλλο αυστηρότερο, η ανάγκη μας να επιστρέψουμε στη ζωή για την οποία γκρινιάζαμε πως δεν είναι ζωή αυτή, όλα αυτά μαζί κι άλλα τόσα θα γίνουν Πρώτη Ύλη Δημιουργίας. Μ’ αυτά τα υλικά, στα χρόνια που έρχονται, θα φτιαχτεί σπουδαία ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, σινεμά, ζωγραφική, μουσική... Χάρη και σ’ αυτά θα ταξιδεύουμε στο Μέλλον, θα βρουν το χώρο τους στα Μουσεία του Κόσμου και στην νέα μας μετά-Covid-19 καθημερινότητα.

Έχοντας βαθιά πίστη στον Άνθρωπο και στις δυνατότητές του (για το καλύτερο και το χειρότερο) εύχομαι σύντομα ν’ ανοίξουμε τον υπολογιστή, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και όλα να μεταδίδουν Φως. Ελπίδα καλής είδησης, τάση μείωσης των κρουσμάτων, κανένας νεκρός την προηγούμενη μέρα, επιστροφή στα σχολεία, στις δουλειές μας, στις ζωές μας. Κατάφερε πολλά ο Άνθρωπος ως τώρα, έχω εμπιστοσύνη στη θέληση για Ζωή και για Χαρά, στο τέλος είναι πάντα πιο δυνατά ακόμα κι απ’ την έμφυτη τάση μας για Εξουσία και Καταστροφή.

Ας εκμεταλλευτεί ο καθένας το Χρόνο αυτό που αναπάντεχα του προσφέρεται, χρόνος που ίσως τον ονειρεύονταν όταν δεν τον είχε.
Στο Σπίτι.
Αυτό θα κάνω και γω, τόσο προσωπικά όσο κι επαγγελματικά στις δύσκολες αυτές στιγμές. Θα εκμεταλλευτώ την πολυτέλεια του χρόνου αυτού ώστε να σχεδιάσω για τη Melodrakma αριστοτεχνικά, με κάθε λεπτομέρεια και ευαισθησία τα ταξίδια του μέλλοντος.

Κομψά και με αξιοπρέπεια τώρα στα δύσκολα,

καλή αντάμωση σίγουρα σύντομα.

Γιάννης Λ.

Υ.Γ:  Σεβόμενοι απόλυτα τους κανόνες και τις οδηγίες των Αρχών λόγω της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε με την πανδημία του Covid-19, από το Σάββατο 14/3/2020 αναστέλλουμε προσωρινά τη λειτουργία των γραφείων μας στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, στον 7ο όρ. στην Πλ. Κλαυθμώνος.

Επίσης αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια έως τον Ιούνιο του 2020. (Στην πορεία, θα επανεκτιμώνται τα πράματα και θα σας ενημερώνουμε.)

Για όσο διάστημα χρειαστεί, η εξυπηρέτησή σας θα γίνεται τηλεφωνικά και διαδικτυακά.
Τηλ; 
210-5241960, 6985-66-2014, 6980 99 23 23 
β) μέσω e-mail: es@melodrakma.com & gr@melodrakma.com


No comments:

Post a Comment