2 Jul 2012


Η ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ!!!!

                                               («ΦΤΙΑΞΕ» ΜΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ «ΚΟΚΚΙΝΗ»)

     Η Βαλένθια μέρες τώρα καίγεται. Σύμφωνα με την εφημερίδα «EL PAÍS», είναι  η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων 20 χρόνων. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή, πολλοί τις περιουσίες τους, η πόλη απ’ τα παράθυρα φαίνεται σα να την έχει σκεπάσει πυκνή ομίχλη και μυρίζει παντού ξύλο καμένο, λες και καλοκαιριάτικα τρελάθηκαν οι βαλενθιάνοι και άναψαν τα τζάκια τους.

     Αυτή είναι μια φωτογραφία που τράβηξε απ’ το παράθυρο του σπιτιού του ένας φίλος, θεατρολόγος και καθηγητής το Πανεπιστήμιο της Βαλένθιας ο Nel.



     Ο Nel, σε άλλο του σχόλιο στη σελίδα του στο λέει παραθέτοντας μια φωτογραφία του Ραχόι, έχοντας για φόντο ένα πυροσβεστικό δασών.



     Σχολιάζει ο Nel: «Hay amigos quejándose en Facebook porque Rajoy se va a Kiev a la final de la Eurocopa y no viene a ver los incendios de Valencia. Yo no lo quiero en Valencia ni en Kiev: ¡ese tipo es gafe!»
(«Υπάρχουν φίλοι που παραπονιούνται στο Facebook επειδή ο Rajoy θα πάει στο Κίεβο να δει τον τελικό αντί να ’ρθει εδώ, στις πυρκαγιές της Βαλένθιας. Εγώ, δεν τον θέλω ούτε εδώ ούτε στο Κίεβο. Αυτός ο άνθρωπος είναι γρουσούζης.» Και σχολιάζω εγώ: Δεν ξέρει τον "δικό μας". Στο κάτω-κάτω 4-0 κέρδισαν. Όσο "κουρασμένο" αστείο κι αν είναι, υπήρχε περίπτωση να κερδίσει η Εθνική μας 4-0 οποιονδήποτε, με τον Μητσοτάκη παρώντα;)

     Λογικό μέσα στο παραλογισμό που υπακούμε, λίγοι να γνωρίζουν στην Ελλάδα για την Καταστροφή που συμβαίνει στη Βαλένθια. (Λίγα δεν έχουμε στο κεφάλι μας.)

     Αλλά… Να κυκλοφορήσει χθες,
            
                                               1/7/2012,
                 
               ημέρα του τελικού ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ,
                                                           η τοπική, της Βαλένθιας αθλητική εφημερίδα
                             με πρωτοσέλιδο φόντο τις φωτιές και τίλτο:

¡ALÉGRAME EL DÍA ROJA! («ΦΤΙΑΞΕ» ΜΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ «ΚΟΚΚΙΝΗ». «Κόκκινη» λένε η ισπανοί την Εθνική τους ομάδα. Δεν είναι έκφραση επιλογής χρώματος, φτιάξτη μου κόκκινη, κίτρινη κτλ. Είναι το άλλο, με την άλλη έννοια, αυτή που λέμε: "φτιάξε με μωρή...")


     Η εφημερίδα χρησιμοποιεί το "συμβάν" τς καταστροφικής για πολλές ζωές πυρκαγιάς βάζοντάς το φόντο, στο βάθος και μπροστά μπροστά, το σημαντικό, τη νίκη της "Κόκκινης" που μπορεί να «φτιάξει» τη μέρα. (Τι να μας πουν βέβαια εμάς κι από κωλοφυλλάδες.)

                             Μια ποδοσφαιρική νίκη, γιατρεύει πάσαν νόσον και μαλακίαν.

     Και ομιλεί κάποιος που του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Από κάτι τέτοια πάντως, συνειδητοποιώ το γιατί δεν αντέχουν για πολύ μεγάλα διαστήματα οι Δημοκρατίες. Τα θέλει ο κώλος μας.

 




                                                                                                            EL GRECO

No comments:

Post a Comment