14 Dec 2012


Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΟΛΕΜΟΥΣ 


Έκκληση Υποστήριξης. Επί Προσωπικού.

     Η Πρότασή μου για ένα Νέο Θεατρικό Έργο συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό TALENT MADRID που φέτος γίνεται στην Ισπανία. Τολμώ να ζητήσω την υποστήριξή σας. Τη δική σας και των φίλων σας. Είναι η Μοναδική Ελληνική Συμμετοχή και σας διαβεβαιώνω, ΠΑΝΩ κι απ’ την προσωπική αναμφισβήτητα φιλοδοξία, είναι η απόλυτη πεποίθηση μου, ότι η Ελλάδα δεν παράγει μόνον χρέη. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να στείλω στην Τελική Φάση του Διαγωνισμού, αν και εφόσον βεβαίως η πρότασή μου φτάσει μέχρι εκεί.

Ο τίτλος του έργου που προτείνω και κατέθεσα είναι:

 Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΟΛΕΜΟΥΣ

θα το βρείτε με τον ισπανικό του τίτλο:

LA VUELTA AL MUNDO EN 80 GUERRAS

     Σύμφωνα με την Προκήρυξη του Διαγωνισμού, οι Υποψηφιότητες κατατίθενται μ’ ένα Βίντεο 2 λεπτών. Όπως οι Οντισιόν, οι Ακροάσεις για τους ηθοποιούς. Μέσα σε δυο λεπτά έπρεπε να πω  Ό,ΤΙ ήθελα να πω για το έργο μου και να πείσω ότι ΑΥΤΟ πρέπει να είναι η ΕΠΙΛΟΓΗ.

     Νά με δυο λόγια Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΟΛΕΜΟΥΣ, απ’ το κείμενο που συνονοδεύει το βίντεο:

     «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΟΛΕΜΟΥΣ» είναι μια Πανοραμική βόλτα στον Κόσμο. Μετά από 20 χρόνια που γράφω και ταξιδεύω ως ξεναγός αποφάσισα να γράψω ένα έργο που θα επιτρέψει στους θεατές να «βγάλουν τις δικές τους προσωπικές φωτογραφίες». Μέσα από τον τρόπο που έχω δομήσει το έργο, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν σε ποιες χώρες 5 Ηπείρων και 105 Θαλασσών επιθυμούν να ταξιδέψουν. Οι ηθοποιοί και ο «ξεναγός», θα είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε επιλογή ανάμεσα σε μια ευρύτατη λίστα που θα τους προσφερθεί. Δεν έχει σημασία πώς θα γίνει αυτό, είναι όλα υπό έλεγχο, πάντως οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα έστω κι έτσι, να ταξιδέψουν… Αφού η «Κρίση» έπαθε την κρίση της και σαν υστερικά όλο μας κλείνει δρόμους, έφτιαξα τον Γύρο του Κόσμου σε 80 Πολέμους για να ταξιδέψουμε αλλιώς. Να πάμε κι από δω να πάμε κι από κει, να γνωρίσουμε την Ιστορία άλλων ανθρώπων, «μακρινών», τις παραδόσεις και τις μουσικές τους, τα βάσανα και τις χαρές τους, το βαθμό παράδοσής τους στην Αγκαλιά της Παγκοσμιοποίησης, τους Πολέμους τους και την Επιθυμία τους για Ειρήνη.

«Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΟΛΕΜΟΥΣ», εκτός από μια σύγχρονη «φωτογραφία» του Κόσμου, είναι ένα Ταξίδι της Μνήμης μέσα στην Ιστορία.

Στόχος μου είναι ο θεατής να περάσει καλά, με πολύ μουσική και χορό αλλά στην ίδια στιγμή, καθώς θα βγαίνει απ’ το θέατρο, θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να έχω συνεισφέρει στο να συνειδητοποιήσει ΤΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ αν η Παγκοσμιοποίηση κατορθώσει να μετατρέψει τον κόσμο σ’ ένα «πρόβατο Ντόλλυ», κλωνοποιώντας ένα και μοναδικό Modus Vivendi, έναν ίδιο κι απαράλλακτο τρόπο ζωής για όλους.

Οι πόλεμοι δε γίνονται γιατί είμαστε διαφορετικοί, αντίθετα, οι πόλεμοι κηρύσσονται. στο όνομα της μανίας μας να κάνουμε τους άλλους σαν και μας, να εξαφανίσουμε τις Διαφορές. Σ’ αυτές τις διαφορές κάνει «στάση» ο ««ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΟΛΕΜΟΥΣ».

     Στην προσπάθειά μου να βάλω σε τάξη τις εικόνες και τις σκέψεις μου μέσα σ’ ένα βίντεο 2 λεπτών με βοήθησαν 3 άνθρωποι.

     1) Η Νίκη, η Νίκη Λυμπέρη, μεγάλη τύχη να την έχεις φίλη. Απ’ την πάστα των παλιών ελλήνων κι ας είναι νέα, από κείνες τις ελληνίδες που αφού μπήκες στο σπίτι της θα κάτσεις και να φας και να πιεις, και γλυκό θα σου βγάλει κι ένα καφεδάκι μετά και θα σου φτιάξει κι ένα βίντεο αφού πιάνουν τα χέρια της. Για μια έστω συμβολική αμοιβή ούτε ν’ ακούσει. «Σιγά το πράμα» μου είπε «δεν είναι δύσκολο αυτό, 3-4 ωρίτσες δουλειά.» Πού να φανταστεί η έρμη ότι θα της βγάλω το λάδι, «όχι, μετακίνησε τη Μέρκελ με τέτοιο τρόπο που να δείχνει τον Έβο Μοράλες κι από πίσω της να σκάνε στα γέλια Φιδέλ και Τσέ… Τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το 2ο βάλ’ τον να κοιτάζει τον Κάραζιτς, αυτοί διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία… τώρα βγάλε αυτή τη μουσική, έξω ο Σούμπερτ, βάλε αυτή που είναι δικιά μας, μιας και το βίντεο δεν μπορεί να είναι στα ελληνικά ας έχει κάτι απ’ τη μουσική μας, και… και το παιδί, το κατακαμένο από τη βόμβα του Βιετνάμ μετακίνησέ το ακριβώς πριν τις Μις Γιούνιβερς για το κοντράστ Πόνου και Ανοησίας… Τώρα θέλω τον Καντάφι, έτσι κι αλλιώς, και με κείνον και με τον άλλον… να φαίνεται καθαρά από τι κωλο-υλικά είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι, πως αυτόν που μέχρις χθες τρώγαμε μαζί, σήμερα κατακρεουργούμε και… θέλω την Ιμέλντα Μάρκος με τα παπούτσια της στο χέρι ακριβώς στο δευτερόλεπτο μετά την άλλη φιλιππινέζα που σώζει το παιδί της απ’ την πλημμύρα… θέλω την Ελλάδα μου παρούσα έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα… θέλω τα στήθη της Σοφίας Λόρεν ν’ αναμετρηθούν με την πιθανότητα του Τρόμου μια μέρα Άνθρωπος να μη γεννιέται από Άνθρωπο, να μην έχει στήθη μητρικά να βυζάξει… να ’ναι ένα πρόβατο, να ’ναι μια Ντόλλυ και μισή.

Την επόμενη μέρα, τής τ’ άλλαζα πάλι όλα κι άιντε πάλι απ’ την αρχή…

Τύχη να ’χεις φίλους σαν τη Νίκη. Είναι απ’ αυτούς τους ανθρώπους που ενώ σου δίνουν και σου δίνουν, ούτε δευτερόλεπτο δε στο πουλάνε ακριβά. Αντίθετα. Μιας ώρας φίλη ήταν η Νίκη όταν σα Λωξάνδρα, μού άνοιξε την καρδιά της κι είπε: «εγώ θα στο κάνω»

Έχει έναν τρόπο η Μπλανς Ντι Μπουά να επιστρέφει κάθε τρεις και λίγο στη ζωή μου με κείνο το μυθικό της:

 "Whoever you are, I've always depended on the kindness of strangers."


     2) Είχα την υποστήριξη της Αλάιτζ, Πραγματικός Σύντροφος, δίπλα μου μέχρι αργά κάθε βράδυ, όσες βραδιές έβγαζα και πίστη και λάδι στη Νίκη, εκείνη παρούσα, δίπλα μου, ξενύχτι κι η Αλάιτζ κι ας της αρέσει να κοιμάται απ’ τις 9:05.

     3) Και τη φρεσκάδα της φωνής της  Άλμπα μου είχα για στήριγμα, να λέει και να λέει, να διαφημίζει το έργο του μπαμπούλη της… «με το έργο του μπαμπούλη μου θα πάμε κι εδώ θα πάμε κι εκεί… και στην Ελλάδα που θα δούμε την αγαπημένη μου ιστορία… και στη Γιουγκοσλαβία αν κι ο πατέρας μου λέει ότι αυτή η χώρα δεν υπάρχει πια…  Θα πάμε και με το σχολείο γιατί το έργο είναι και για παιδιά μαθαίνεις ένα σωρό για τόσες και τόσες χώρες… Αν και έχει και λίγο πόλεμο στην υπόθεση… αλλά δεν πειράζει, έτσι θα μάθουμε και λίγη Ιστορία…»

Τα ’δωσε όλα η Άλμπα μου για να πω εγώ αυτό που ήθελα. Κι από πάνω, ο αχάριστος, θα δείτε στο βίντεο, να τη διακόπτω συνέχεια μην τυχόν και μαρτυρήσει τα μυστικά και τις εκπλήξεις του έργου.

     Πολύ θα ήθελα να το είχα κάνει και στα ελληνικά αλλά ήταν όρος ισπανικά ή αγγλικά.

     Τί ζητώ από σας: λίγο χρόνο. Είναι διαδικτυακή η υποστήριξη, από καρέκλα και καναπέ. Να μπείτε εδώ... να ψηφίσετε και ν' αφήσετε το σχόλιο σας ακριβώς μόλις σας το ζητήσει το Σύστημα.

http://www.talenthouse.com/creativeinvites/preview/a5ffefbfa8d840a8f29288a563cec406/755

ή ακόμα ευκολότερα εδώ... http://www.ispania.gr/eidhseis/politistikes/4036-la-vuelta-al-mundo-en-80-guerras-yiannis-lymtsioulis

     Αν δεν είναι στα αγγλικά ήδη, πάνω-πάνω και δεξιά πατήστε ENGLISH (αν σας είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι στα ισπανικά) και μετά VOTE είτε στο καρτελάκι που έχει το f του facebook είτε στο «πουλάκι του Twitter Ή ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ (για όποιον έχει λογαριασμό και στο ένα και στο άλλο.) Έχει κι ένα SUPPORT YIANNIS, κάντε αν έχετε τη καλοσύνη κι αυτό. Τέλος γράψτε ένα σχόλιο, μικρό λέει, μέχρι 149 γράμματα, κάτι γι’ αυτό που είδατε ή γι’ αυτό που προσπαθώ εγώ να σας μεταφέρω. (Απ’ ό,τι φαίνεται υποχρεωτικό το σχόλιο για να μετρήσει ως έγκυρη η ψήφος. Στ αγγλικά ή στα ισπανικά. Αν επιτρέπει το σύστημα και στα ελληνικά, μεγάλη χαρά θα πάρω εγώ αλλά οι Παραλήπτες του Μηνύματος δε θα μπορέσουν να εισπράξουν την υποστήριξή σας. )

     Τα εξηγώ όλα αναλυτικά και μέχρι σε μένα φαίνεται κουραστικό όμως είναι για να μην ταλαιπωρηθείτε στη Σελίδα τους.

ΕΥΓΝΩΜΟΝ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ και ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.

     Όμως αν θέλετε να βοηθήσετε λίγο παραπάνω μπορείτε. Με Κοινοποιήσεις στον «Τοίχο» του ο καθένας, σε φίλους, σε Μπλογκς, σε Σάιντς ή όπως κρίνετε.

     Η απόφαση για τις 10 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ που θα μπουν στον ΤΕΛΙΚΟ εξαρτάται από την ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και από μια Επιτροπή Ειδικών.

     Η Επιτροπή ας κάνει καλά τη δουλειά της, μου είναι ΑΓΝΩΣΤΗ και Άγνωστή μου πρέπει να παραμείνει.

Από εσάς όμως, που είστε η Άλλη Επιτροπή, ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ ΒΟΗΘΕΙΑ.

     Μπορεί και να το πήρα Πατριωτικά αλλά ειδικώς μετά τον διασυρμό των τελευταίων 2 χρόνων, επιθυμώ βαθιά την Ευκαιρία να πω με τον δικό μου τρόπο σε ισπανούς κι αμερικάνους πως η Ελλάδα Δεν Παράγει Μόνον Χρέη.

                                               Σας ευχαριστώ προκαταβολικά κι από καρδιάς

                                                                                                  Γιάννης Λυμτσιούλης.


8 comments:

  1. Hola!
    www.ispania.gr/eidhseis/politistikes/4036-la-vuelta-al-mundo-en-80-guerras-yiannis-lymtsioulis

    ReplyDelete
  2. Excellent. Well done to attempt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Άννα...

      Delete
  3. ΓΡΑΦΩ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΤΗΔΕΣ
    ΑΞΙΖΕΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ , ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΥΡΘΩ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μακάρι Δημητράκη... Σου έγραψα και στο facebook...

      Delete
  4. Γιάννη μας... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.... Το έχουμε ήδη προτείνει στους φίλους μας στο fb. Εννοείται ότι περιμένουμε και την επίσημη πρόσκληση... Φιλιά από Ερμιόνη...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Με χαρά παιδιά και άπειρα ευχαριστώ αλλά πρώτα πρέπει να κερδίσει και η Τεχνολογία (μεταξύ και άλλων πολλών)τουλάχιστον δεν είναι και το δυνατό μου χαρτί. Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσω facebook και Twitter αποκλειστικά. Μέχρι και την Παρασκευή 21-12-2012

      Delete