8 Dec 2012

ΚΟΣΜΙΚΑ: ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ



     Καθώς μείναμε όλοι άφωνοι κι ακίνητοι παρακολουθώντας τη μεγάλη Επιτυχία «Περιμένοντας την Ανάπτυξη», είπα να το ρίξω το επίπεδο. Να το γκρεμοτσακίσω. Έχουμε χρόνο, μέχρι να ’ρθει η Ανάπτυξη προλαβαίνουμε να ρίξουμε καμιά ματιά και σε θέματα που στο κάτω-κάτω είναι αυτά που «καίνε» τον Μέσο Πολίτη. Άσε που μπορεί και να του αλλάζουν την ψυχολογία.

     Και ούτε χρειάζεται να ’μαστε με το άγχος, μην τυχόν έρθει και δεν Την πάρουμε μυρωδιά, ή μη μας βρει να χαζεύουμε με Κοσμικά και τσαντιστεί και φύγει… (Είναι αλήθεια πάντως ότι έχει λίγο… ας πούμε «Ταμπεραμέντο» η Ανάπτυξη και τα παίρνει εύκολα στο Κρανίο, τα μαζεύει και φεύγει και να την παρακαλάς μετά, τίποτα, «μπέσα αρβανίτικη» λέγεται στη Λάρισα αυτό που την πιάνει.)

     Εγώ θα το ρίξω το επίπεδο και δεν άγχομαι καθόλου. Ο Χοντρός, ο Λιγνός και ο Απροσδιορίστου, έχουν βάλει ξυπνητήρι και θα μας ειδοποιήσουν όλους είπαν όταν έρθει.

     Σήμερα λοιπόν ούτε Ισλάμ, ούτε χαμάμ ούτε αναλύσεις και άλλα τέτοια καταθλιπτικά.

Σήμερα Κοσμικά από την Ισπανία.

Κατ’ αρχήν για ΄σους δεν κοιμήθηκαν χθες…

Έρχεται στον κόσμο σε λίγο το παιδί του Πικέ και της Σακίρας και Νά η πρώτη του φωτογραφία!


     Ναι, θα συνεχίσουν να γεννιούνται παιδιά. Αλλά κυρίως από ζευγάρια με τις οικονομικές δυνατότητες των φίλων μου Ζεράρντ και Σακίρας. Η αλήθεια είναι ότι ώρα ήταν η πλέμπα να μαζευτεί λίγο σ’ αυτό ζήτημα. Και δε χρειάζεται να σκάει αν η Μοίρα το ’φερε έτσι και τα δικά της οικονομικά δεν επιτρέπουν την απόκτηση δικών της παιδιών. Θα μπορεί να απολαμβάνει είτε από τηλεοράσεως είτε μέσω διαδικτύου  τα παιδιά των άλλων. Όλα παιδιά του Θεού είναι στο κάτω-κάτω και μάλιστα τώρα με την τεχνολογία, μπορούμε να ζούμε την κάθε στιγμή ξένων παιδιών. Μέχρι τα υπερηχογραφήματα μπορούμε πια να «ζήσουμε»… (Απ’ ό,τι μου είπε ο Ζεράρντ το περασμένο Σάββατο μετά τον αγώνα με την Ατλέτικο Μπιλμπάο, (5-1) θέλει να πάνε και για δεύτερο κατ’ ευθείαν αλλά η Σακίρα… Τέλος πάντων δε λέω περισσότερα γιατί αν και καλός φίλος, είναι τέτοιος χαρακτήρας που τα «παίρνει» άσχημα κι αυτός σαν την ανάπτυξη… Ειδικά με το κουτσομπολιό ο Ζεράρντ παθαίνει μηνίσκο... Απόδειξη η διακριτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το αγέννητο παιδί του.)

Άλλο σημαντικό… Όλε!

                             (Εδώ η Δούκισσα με τον τελευταίο της για την ώρα σύζυγο Αλφόνσο.) 

     Πριν λίγες μέρες η Δούκισσα της Άμπα  γιόρτασε την πρώτη (1η)  επέτειο ΑΥΤΟΥ του γάμου της. Το τονίζω το «ΑΥΤΟΥ» γιατί όπως αντιλαμβάνεστε απ’ τη φωτογραφία δεν είναι ούτε ο πρώτος γάμος κι απ’ ότι εκτιμώ εγώ (λόγω της πολύ καλής σχέσης μου με την κόρη της Ευγενία αλλά ούτε εδώ θα πω παραπάνω…) μάλλον δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος της.

     (Με το Αλφόνσο πάλι. Συνήθως αυτός σπρώχνει και το αναπηρικό της καροτσάκι.) 

     Εδώ θα ήθελα λίγο να στρέψω την προσοχή μας σε κάτι που μας συμφέρει. Έτσι κι αλλιώς όλοι το συμφέρον τους κοιτάνε… Θέλω λοιπόν να εστιάσω στα Αρνητικά του να είναι κανείς Πλούσιος. Ο πλούσιος πέφτει σε μεγάλο λούκι, μεγάλες παγίδες πειρασμούς και κινδύνους… Ένας απ’ αυτούς λοιπόν είναι να μπορεί οικονομικά να επιτρέψει στον εαυτό του πάνω από 69 πλαστικές. Και νά τα αποτελέσματα…
 (Εδώ λίγο μετά το σβήσιμο των κεριών στα 200α της γενέθλια. Συνέπεσαν με το θάνατο του 7ου συζύγου αλλά δεν ήταν γεγονός να μη γιορταστεί.)

     Η Δούκισσα της Άλμπα στα 235 με 237 της χρόνια (στον 18ο αιώνα δεν δήλωναν αμέσως τα παιδιά) προχώρησε πέρυσι στον 9ο  γάμο της. Κι αυτό είναι που γιορτάζουμε σήμερα. Την 1η επέτειο του 9ου γάμου στο 215ο ή 217ο έτος της ηλικίας της.

(Γνωστή γλετζού η Δούκισσα. Εδώ λίγο μετά την παραπάνω Κηδεία και κατά τη διάρκεια των γενεθλίων.)

     Όμως υπήρξε πιο νέα και ελεύθερη κάποτε… Νά εδώ σε παλιότερο πορτραίτο ζωγραφισμένο από τον τότε εραστή της Φρανθίσκο Ντε Γκόγια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα είχαν μπλέξει μεταξύ 1795 και 1800 και άρα από τότε και το πορτραίτο της. Υπάρχουν βέβαια και κείνοι που υποστηρίζουν ότι αποκλείεται να είναι η ίδια αλλά μάλλον είναι όσοι δεν την έχουν δει ποτέ από κοντά.

                  (Εδώ η Δύκισσα της Άλμπα μεταξύ 1795 και 1800 σε ηλικία 25 με 30 χρόνων)

Άλλο θέμα που καίει… Όλε!

     Ο Δούκας της Πάλμα Ουρδαγκαρίν, ο σύζυγος τής Δουκίσσης της Πάλμα Χριστίνας, (όχι της πολύ άσχημης κόρης, τής άλλης) ο γαμπρός του Βασιλιά Χουάν Κάρλος και της Βασίλισσας Σοφίας επισκέφτηκε τον Μεγαλειότατο στο νοσοκομείο όπου εγχειρίστηκε στη λεκάνη. Η Πριγκίπισσα Χριστίνα, ζήτησε από τον Βασιλιά πατέρα της να επιτρέψει να τον επισκεφθεί ο άντρας της. Όχι απλώς γιατί είναι Βασιλιάς και πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένο Πρωτόκολλο, όχι, εδώ υπήρχαν επιπλέον λόγοι για να ζητηθεί η έγκριση. Ο άντρας της Πριγκίπισσας Χριστίνας κύριος Ουρδαγκαρίν έχει τα τελευταία χρόνια μια κακή συνήθεια: κλέβει. Τον πιάσανε λοιπόν πριν λίγο καιρό στα πράσα και έχει τώρα δικαστήρια. Ό,τι και να πω για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Δούκας της Πάλμα κ. Ουρδαγκαρίν , αυτή τη στιγμή, μόνον ο Άκης μπορεί να τον καταλάβει. Πάλι καλά που ο Δούκας μπόρεσε και συγκέντρωσε το υπέρογκο ποσό της εγγύησης κι έτσι δεν βρίσκεται στη φυλακή. Η Δούκισσα της Πάλμα πάντως Χριστίνα, έκρινε σκόπιμο να ρωτήσει το Βασιλιά πατέρας της μην τυχόν και δεν ήθελε να δώσει δικαιώματα συναναστρεφόμενος με κλέφτες.


     Ούτε μια στιγμή δεν το σκέφτηκε ο πατέρας. Ο Βασιλιάς δεν ξέρω, (η ψυχή του κάθε  βασιλιά τα ξέρει κάτι τέτοια) αλλά ο πατέρας είπε ΝΑΙ χωρίς δεύτερη σκέψη. (Απ’ ό,τι μου είπε χθες το απόγευμα η Βασίλισσα Σοφία που λόγω κοινής καταγωγής πίνουμε μια φορά το μήνα μαζί καφέ εγώ, τσάι εκείνη, ο Χουάν Κάρλος τής είπε την ώρα της επίσκεψης του γαμπρού να μη φοράει πολλά-πολλά χρυσαφικά γιατί λέει είναι σα να βάζεις μπροστά στον αλκοολικό τη βότκα..) Παρά τους φόβους τής Δουκίσσης Χριστίνας,  ο Βασιλιάς πατέρας της στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων (των οικογενειακών και της σύγχρονης τάσης προς Μεgαλο-Κλοπές) και δέχτηκε να τον επισκεφτεί ο κατά κοινή ομολογία κλέφτης γαμπρός του (όχι όμως με τη βούλα του Δικαστηρίου ακόμα).

(Εδώ στο δωμάτιο τού Νσοκομείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Είναι ακριβώς η στιγμή που ο Μεγαλειότατος λέει στη Βασίλισσα Σοφία να κρύψει την τσάντα της και το πορτοφόλι του.)

     Δεν είναι λίγοι που προσεγγίζουν το θέμα καθαρά ανθρώπινα. «Πατέρας είναι, τί να παρίστανε, το Βασιλιά;» μου έλεγε προχθές η Δούκισσα της Άλμπα σε μια εκδήλωση στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων που συμπέσαμε. «Ο πατέρας της Κούλας Σταμάτη» μου λέει (κοίτα να δεις που ήξερε την περίπτωση αλλά με το άλλο όνομα όχι το Βίκυ) «θα αρνιόταν να δει τον συνομήλικο ή και μικρότερο σε ηλικία γαμπρό του Άκη; Είναι πατέρας του ανήλικου εγγονιού του» κατέληξε η Δούκισσα και βέβαια δεν είχα αντίλογο.
(Πάλι εδώ η Δούκισσα της Άλμπα στενή φίλη του Μεγαλειότατου. Δε ντρέπεται καθόλου, ποζάρει και σε κοντινά.) 

     Κάθισα μετά από κείνη την εκδήλωση στο καφέ του Ξενοδοχείου RITZ όπου συνηθίζω να παίρνω τη σοκολάτα μου μετά από τέτοιου είδους εκδηλώσεις (τα τσιούρος μου τα παίρνω πάντα αλλού, συνήθως στο ξενοδοχείο PALACE που μου πέφτει απέναντι). Πήρα την καυτή κούπα με την καυτή και πηχτή σοκολάτα, και δεδομένου ότι δεν είχα εκεί τα τσιούρος για να βουτήξω και να ξεχαστώ, άρχισα να σκέπτομαι τα λόγια της Δουκίσσης. Και είχε δίκιο. Κοίτα να δεις πώς καταργούνται οι Τάξεις στις δύσκολες στιγμές σκέφτηκα. Στα δύσκολα , πλέμπα και βασιλείς είμαστε όλοι το ίδιο, σ’ οποιονδήποτε μπορεί να τύχει ένας γαμπρός κλέφτης, αυτό δε σημαίνει ότι θα κόψουμε και τη σχέση μαζί του. Κι ύστερα, μπορεί κι ο κλέφτης να μην ήθελε πραγματικά να κλέβει. Μπορεί να παρασύρθηκε γιατί όλοι οι φίλοι του, οι παρέες του όλες έκλεβαν. Ή μπορεί ακόμα και να μπήκε κάνα δαιμόνιο μέσα του και να μην είχε καν συνείδηση του τι έκανε τα τελευταία 10 χρόνια. Ναι, σκέφτηκα, και ήπια άλλη μια γουλιά, εξαρτάται απ’ το Δαιμόνιο, υπάρχουν εκείνα που σε καταλαμβάνουν στιγμιαία κι αρχίζεις να πετάς πίδακες εμετού από το στόμα για 5-10 λεπτά σαν την Λίντα Μπλερ στον Εξορκιστή αλλά, ίσως να υπάρχουν κι άλλα, διαφορετικά δαιμόνια, που παν και θρονιάζονται μέσα στον άλλο 5-10 ολόκληρα χρόνια και τον κάνουν να κλέβει ενώ κατά βάθος δε θέλει. Φταίει αυτός ή το Δαιμόνιο; Να ένα καλό ερώτημα για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Ποιος μπορεί να πει κατηγορηματικά πόσα είδη Δαιμονίων υπάρχουν όταν στον Αμαζόνιο, ακόμα ανακαλύπτουν νέα είδη φιδιών; Ούτε τα φίδια δεν ξέρουμε πόσα είναι σκέφτηκα, με τα Δαιμόνια θα τα βάλουμε; Καθώς μου ερχόταν όλα αυτά τα καίρια ερωτήματα, σκέφτηκα να παραγγείλω και δεύτερη κούπα καυτής πηχτής σοκολάτας αλλά στο RITZ κάνει 17 ευρώ κι έτσι ζήτησα ποτήρι νερό.

Άλλο θέμα…. Όλε!

                                       (Εδώ, νύφη και πεθερά στα μαύρα τα Σιανέλ πανιά.)

     Η Πενέλοπε Κρουθ και ο Χαβιέρ Μπαρντέμ έφαγαν τη περασμένη Κυριακή στης «μαμάς», στης Πιλάρ Μπαρδέμ. Όμως, απ’ ό,τι μου είπε η ίδια η Πιλάρ χθες στο τηλέφωνο, (αν και δεν την άκουγα καλά γιατί ήμουν στο Σπα και ο θόρυβος των νερών…  όποιος ξέρει από Σπά με καταλαβαίνει) χίλιες φορές να μην είχαν πάει εκείνη την καταραμένη Κυριακή, αυτά και κάτι άλλα φώναζε στο τηλέφωνο αλλά...

     Όχι καλύτερα να μην πω τι  ξέρασε η Πιλάρ, γιατί οι θαυμάστριες του Χαβιέρ, θα χάσουν πάσα ιδέα με τη θέση που πήρε όταν προέκυψε μια ένταση, λογική για τέτοια νύφη και τέτοια πεθερά… Ένα έχω να πω: δύσκολο για μια γυναίκα να ’ναι παντρεμένη με μαμάκια.

                                                            (Χωρίς σχόλια.)

Αρχίζω να μη νοιώθω καλά…

Θα σταματήσω εδώ…

Άλλη μέρα περισσότερα Κοσμικά…

Ίσως τελειώνει η επίδραση ενός ληγμένου που είχα πάρει κι αρχίζω πάλι να βλέπω καθαρά ποιος είναι ο Χοντρός, ποιος ο Λιγνός και ποιος ο Απροσδιορίστου.

Καλό Σαββατοκύριακο

                                                                                                                  EL GRECO

No comments:

Post a Comment