3 Jun 2018

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Καινούριος Πρωθυπουργός στην Ισπανία, ο εφτάψυχος (άλλης στιγμής κουβέντα) Πέδρο Σάντσεθ. Μετά απ’ την πρόταση Μομφής που έκανε, την κέρδισε και έγινε αυτόματα Πρωθυπουργός.



Ούτε πραγματικά χαίρεται κανείς στην Ισπανία, ούτε αληθινά λυπάται μ’ αυτή την αλλαγή. Ούτε ουσιαστικές αλλαγές μπορεί να φέρει μια κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μ’ αυτό τον τρόπο έχοντας το πολύ-πολύ  ορίζοντα 1,5 χρόνου ώσπου να γίνουν οι εκλογές, ούτε ήττα ταπεινωτική σε εκλογές είναι για το Κόμμα του Ραχόι. Ίσα-ίσα που του μένει η αίσθηση πως κάποιοι του πήραν την Εξουσία μπαμπέσικα. Ο κος. Ραχόι είχε τη δυνατότητα να παραιτηθεί προχθές και να προκηρύξει εκλογές αλλά δεν το ’κανε, γιατί;

Πρώτη φορά πάντως απ’ το Θάνατο του Φράνκο, στα χρόνια της Δημοκρατίας, πρώτη φορά σε 43 χρόνια υπερψηφίζεται μια πρόταση Μομφής και γίνεται αυτόματα Πρωθυπουργός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί έγινε όλο αυτό;
Λόγω διαφθοράς!!!!
Απίθανης διαφθοράς, όποια πέτρα και να σηκώσουν βρίσκουν κάποιον του Κόμματος του Αθνάρ και του Ραχόι, κάποιον που κάτι έχει κρύψει, κάτι έχει κλέψει, τους διέφυγε εντελώς να δηλώσει 30-40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά άνθρωπος είναι λέει, ξέχασε, όποιο συρτάρι και ν’ ανοίξουν βρίσκουν μυστικές χρηματοδοτήσεις, υπόγειες διασυνδέσεις των πάντων με όλα…
Είναι παρήγορο αυτό για την Ελλάδα;
Το ότι έχει διαφθορά και η Ισπανία, τη βοηθάει κάπου;
Γιατί μερικοί «φίλοι» φαίνεται να το καταφχαριστήθηκαν, με μηνύματα και μεηλ πανηγυρίζουν…

Αν αυτό βοηθάει κάποιον χαίρομαι. Κι έχω άλλα χίλια παραδείγματα διαφθοράς στην Ισπανία. Ούτε ένα ούτε δυο χίλια. Κι άλλα τόσα στη Γερμανία και την Ιταλία κοκ… Δεν είναι κρίση, είναι παρακμή να χαίρεσαι που υπάρχει κι αλλού διαφθορά λες και υπήρχε περίπτωση να έχεις αποκλειστικότητα. Δεν υπάρχει  R αυθεντικότητας στην παρακμή, ο καθένας τη δικιά του.

Ένα μεγάλο κομμάτι των στελεχών του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία  προέρχεται από την Φρανκική παράταξη, παιδιά και εγγόνια φρανκικών είναι πολλοί (και πολλοί άλλοι όχι) πώς να μη νομίζουν ότι το Κράτος του ανήκει;
Πάντως, νομίζω αξίζει να σταθεί κανείς στο ότι όσα περί διαφθοράς του Λαϊκού Κόμματος αποκαλύφθηκαν (όσα, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα)  από τη Δικαιοσύνη, με Κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αποκαλύφθηκαν. Και θα πάνε άνθρωποι στη φυλακή. (Όσοι βέβαια δεν έχουν φροντίσει να βάλουν στην άκρη καμιά 500αριά χιλιάδες ευρώ για εγγύηση ώστε να κυκλοφορούν πάλι ελεύθεροι.)

Απ’ την άλλη, ένας καχύποπτος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι όλο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία το Λαϊκό Κόμμα να φύγει απ’ το προσκήνιο (χωρίς να χάσει εκλογές) να αναλάβει ένα κάπως αριστερόστροφο, (να φθαρεί στη μέση του δρόμου και να μη μπορέσει να καρπωθεί σε εκλογές στο 100% την όποια φθορά του Λαϊκού Κόμματος) και μέσα στις μυρωδιές αυτής της «κουζίνας», να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να πάρει  άλλη τροπή το Καταλανικό Ζήτημα. Κι έτσι, για παράδειγμα όσοι έσερναν τον κόσμο στους δρόμους της Βαρκελώνης κραυγάζοντας σχεδόν «Ανεξαρτησία ή Θάνατος», τώρα, μπορεί να πουν ότι το «θάνατος» είναι μια υπερβολή και το «Ανεξαρτησία» το ίδιο. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις καχύποπτου συνωμοσιολόγου που φαντάζεται υπόγειες συνεννοήσεις Παλατιού και Μυστικών Υπηρεσιών.

Τώρα πια πάντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπαλωθεί η κατάσταση, το PSOE, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ είχε γιαγιάδες και παππούδες αριστερούς, ενώ οι γιαγιάδες κι οι παππούδες του PP, του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι ήταν δεξιοί. Και εν τω μεταξύ, πρωταγωνιστές πάλι οι γιαγιάδες κι οι παππούδες, ενώ τα παιδιά, προσπαθούν να πλουτίσουν και τα εγγόνια θεατές ενός αλμοδοβαριανού κιτς πια.

Μας αρέσει δε μας αρέσει η διαφθορά είναι δικιά μας, των των ανθρώπων, δεν είναι των χωρών.

                 El Greco

No comments:

Post a Comment