6 Jun 2018

ΣΙΚΕΛΙΑ: ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ


Έκατσα σήμερα στον υπολογιστή να βάλω τάξη σε φωτογραφίες και αισθήματα κι έπεσα πάνω στη Σικελία... Τί Διαμάντι ταξίδι αποδείχτηκε αυτό!



Απ’ το αεροδρόμιο στην Όπερα, του Παλέρμο, ο Αλ Πατσίνο κι εμείς στη σκάλα της, φωτογραφία με το στόμα ορθάνοιχτο από χαρά εμείς, πάμε μέσα, είναι ωραία ευκαιρία το ταξίδι αυτό, προσφέρει αφορμές να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, κοιτάξτε ψηλά, την οροφή του Teatro Massimo, δεύτερη μέρα, ξανακοιτάξτε ψηλά, τον Παντοκράτωρα του Μονρεάλε, πόσες ιστορίες κομματάκι-κομματάκι, κοιτάξτε ψηλά και στην Κεφαλού, το κεφάλι ψηλά, το βράδυ έχουμε αρραβώνες, θα φάμε ανελέτε, γλέντι σιτσιλιάνικο τη δεύτερη βραδιά κι αύριο πάμε στο Έριτσε, κοιτάξτε ψηλά πάνω στο βράχο το Έριτσε, κοιτάξτε ψηλά πάνω απ’ το βράχο, κάτω φαίνεται το Δρέπανον, κοιτάξτε τον Σελιντούντα, οι κολώνες του σ’ αφήνουν να τις αγγίξεις, δοκίμασε να δεις πόσο ερωτικό είναι ν’ αγκαλιάζεις αρχαία κολώνα, να γίνεται το στήριγμά σου, να γίνεται παιδικό μολύβι, μπαστούνι γέροντα, Αγκριτζέντο, νύχτα, ψηλά την Ψυχή, απέναντι ο Ναός της Ομονοίας στα μάτια λαού πάντα διχασμένου, Σπαρτιάτες και Αθηναίοι ξεκινάμε για τις Συρακούσες, στρίβουμε, ανεβαίνουμε ψηλά, Πιάτσα Αρμερίνα, σκύβουμε ταπεινά να διαβάσουμε ιστορίες ειπωμένες στα πατώματα, μωσαϊκά κορίτσια στήθη, καμπύλες τέλειες στο πάτωμα κορίτσια πεταμένα αιώνες, το κεφάλι ψηλά, οι Συρακούσες δε σε γέλασαν, έχουν την Ορτυγία, ψηλά το κεφάλι στα λατομεία, ανοιχτό ορθάνοιχτο και στόμα κι αυτί του Διονύσου ν’ ακούσει τον Θουκιδίδη να μιλάει για κείνους τους Έλληνες που πέθαναν κατά χιλιάδες από χέρι άλλων Ελλήνων, βρέχει, να ξεπλύνει της Ιστορίας τις αμαρτίες, ψηλά τις ομπρέλες, φωτογραφία, καρτ ποσταλ το Νότο, φύγαμε για Ταορμίνα, Χαίρε Ομορφιά, φύγαμε για Κατάνια, χαίρε γοητεία της παρακμής, κρασί, το κεφάλι ψηλά κοιτάξτε πόσο κρασί της Αίτνας βρίσκεται εδώ, Χαίρε Αίτνα, χαίρε Πενταδάκτυλε, και σε σένα χαίρε Εμπεδοκλή και Αρχιμίδη, Πυθαγόρα, Αισχύλε, Δάμωνα, Φιντία, χαίρε Βάσω του Ρηγίου γενναιόδωρη, χαίρε μπρούτζινε πολεμιστή του Ρηγίου, νέε και γέρε, χαίρε φίλε που ξανάρθες να ταξιδέψουμε μαζί, χαίρε φίλε φίλου που ήρθες και εγκαινιάσαμε φιλία…


Σπαρτιάτες και Αθηναίοι των δύο τελευταίων χρόνων, σας ευχαριστώ πολύ και γραπτώς. Ο τρόπος που βιώσαμε αυτό το ταξίδι είναι ο  τρόπος που φτάνει στην καρδιά, έχει μια δύναμη το ταξίδι αυτό που σε κάνει να σηκώσεις το κεφάλι ψηλά γι’ αυτό και ανανέωσα το ραντεβού.


5-11 Ιουλίου 2018. 

6 - 13 Σεπτεμβρίου 2018

Υ.Γ: 1 -- Στο Ρήγιο είναι μια αγαπημένη πια φίλη που κάνει σπουδαία δουλειά. Εκτός από ξεναγός είναι και δασκάλα, κι έφτιαξε την «ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού- Ρήγιο Καλαβρίας»! Μπορεί κάποιος απ’ την Ελλάδα να ενδιαφέρεται να κάνει κάτι μαζί της. Η Βάσω του Ρηγίου και της Λάρισας τράβηξε κι αυτό το βίντεο που μοιάζει σα να δαιμονίστηκαν όλοι απ’ τη χαρά, σα να απελευθερώθηκε το Άρωμα της Ανθρώπινης ξεγνοιασιάς για λίγες Στιγμές.

Υ.Γ: 2 -- όλες η φωτό είναι απ' το τελευταίο ταξίδι εκεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι της αγαπημένης φίλης Κατρίνας Μαργαρίτη

                El Greco







No comments:

Post a Comment