26 Mar 2013

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ



     Η φίλη μου Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ένας άνθρωπος με Ήθος και Κατάρτιση, ένας ακόμα άνθρωπος που ΔΕΝ "τα έφαγε ΜΑΖΙ με κανέναν", οργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες Σεμινάριο με θέμα:


Το σύγχρονο ισπανικό θέατρο: από τον θάνατο του Φράνκο (1975) μέχρι σήμερα.

Μέχρι αύριο είναι οι εγγραφές και της ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση να μοραστώ την πληροφορία. Κάπου παράπεσε το μέιλ αλλά μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου που αρχίζουν τα μαθήματα ίσως να υπάρχει χρόνος για όσους ενδιαφέρονται. Το σίγουρο είναι ότι η Μαρία αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει που χαμένος χρόνος δε θα 'ναι για όποιον θέλει να ξεφύγει λίγο τις Παρασκευές του και να γνωρίσει ένα κομμάτι του Ισπανικού Πολιτισμού, το Θέατρό του επί της Ουσίας μέσω ενός ουσιαστικού Ανθρώπου.

Ακολουθούν όλες οι πληροφορίες με λεπτομέρεια:

Σεμινάριο: Το σύγχρονο ισπανικό θέατρο: από τον θάνατο του Φράνκο (1975) μέχρι σήμερα.

Με την θεατρολόγο και μεταφράστρια Μαρία Χατζηεμμανουήλ.

Γλώσσα: ελληνικά
Διάρκεια: 20 ώρες
Αρχή: 29 Μαρτίου 2013
Τέλος: 7 Ιουνίου 2013
Κάθε Παρασκευή 18.00-20.00 εκτός Μ. Παρασκευής, 3 Μαΐου 2013)
Τιμή: 150,00 €
Εκπτώσεις: 10% σε παλαιούς μαθητές του Ινστιτούτου, 10% σε ανέργους, φοιτητές και συνταξιούχους και 5% σε όποιον φέρει κάποιον άλλον (μεγίστη έκπτωση 15%).
Εγγραφές: από Τετάρτη 13 Μαρτίου ως Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, καθημερινά 10.00-14.00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)

Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 στο 210.3634117, εσωτ. 6020 και cultate@cervantes.es

Ο μεγάλος σκηνοθέτης του θεάτρου Πήτερ Μπρουκ είπε κάποτε πως, αν ρωτήσουμε 100 ανθρώπους στον δρόμο τι έρχεται στον νου τους όταν ακούνε τη λέξη "Σαίξπηρ", οι 95 από αυτούς θα απαντήσουν: "To be or not to be". Αν ρωτήσουμε 100 Έλληνες θεατρόφιλους τι έρχεται στον νου τους όταν ακούνε τις λέξεις "ισπανικό θέατρο", οι 95, αν όχι περισσότεροι, θα απαντήσουν: ο Λόρκα. Η απάντηση είναι δικαιολογημένη, αφού ο Λόρκα είναι -με διαφορά- ο πιο πολυανεβασμένος ξένος συγγραφέας του 20ου αι. στην Ελλάδα. Αλλά είναι και άδικη, αφού μετά τον Λόρκα, το ισπανικό θέατρο έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια θα λέγαμε πως βρίσκεται στην καλύτερη φάση της. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσει στο ελληνικό θεατρόφιλο κοινό τις τάσεις, τους συγγραφείς, τις θεματικές και τα σπουδαιότερα έργα που σημάδεψαν αυτή την πορεία των τελευταίων ετών, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ισπανική θεατρική ιστορία, καθώς όλα τα μαθήματα θα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικό και ακουστικό υλικό.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει 10 εβδομάδες, ένα δίωρο την εβδομάδα. Απευθύνεται σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, θεατρολόγους, φοιτητές δραματικών σχολών, φοιτητές θεατρολογίας αλλά και σε κάθε θεατρόφιλο που θέλει να γνωρίσει τη σύγχρονη ισπανική δραματουργία, έργα της οποίας όλο και πιο συχνά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια σε ελληνικές σκηνές. Στους συμμετέχοντες θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης παραστάσεων του ισπανόφωνου θεάτρου με μειωμένο εισιτήριο.
Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ είναι φιλόλογος, θεατρολόγος και μεταφράστρια θεάτρου. Εργάστηκε στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση επί 20 χρόνια. Έχει μεταφράσει, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους, 72 έργα του ισπανικού, καταλανικού και ισπανόφωνου θεάτρου, πολλά από τα οποία έχουν εκδοθεί ή/και παρασταθεί. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Θεατρικής μετάφρασης Μάριος Πλωρίτης το 2009 (για το έργο Νυκτόβια ζώα του Χουάν Μαγιόργκα) και το Βραβείο Θεατρικής μετάφρασης του Θεατρικού Μουσείου για τη διετία 2010-2011 (για τα έργα Rottweiler του Γκιγιέρμο Έρας και La Chunga του νομπελίστα Μάριο Βάργκας Γιόσα). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με εισηγήσεις για το ισπανικό θέατρο (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης-2005 και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης-2012), ενώ άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ισπανικά λογοτεχνικά περιοδικά. Αρθρογραφεί μόνιμα στο ισπανικό θεατρικό περιοδικό ΑΡΤΕΖ. Το 2010 δημιούργησε -σε συνεργασία με τον Δημήτρη Ψαρρά- τον ιστότοπο www.teatropasion.gr που είναι αφιερωμένος στο ισπανόφωνο θέατρο. Διετέλεσε Αν. Γ. Γραμματέας του ΕΚΔΙΘ (2008-2010) και Γ. Γραμματέας (2010-2012).

No comments:

Post a Comment