13 Mar 2013


Η Κική Δημουλά στη Σουηδική Ακαδημία

                                                      (Photo: Γιώργος Κορδέλλας.)

Θα είναι η Κική Δημουλά η επόμενη Ελληνίδα, μετά τον Σεφέρη και τον Ελύτη, που θα πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Η συζήτηση φούντωσε όταν, αρχές του χρόνου, η «International Herald Tribune» έκανε εξώφυλλο συνέντευξή της με αφορμή την έκδοση ποιημάτων της από το Γέιλ. «Πρόκειται για την καλύτερη Ελληνίδα ποιήτρια μετά τη Σαπφώ», ήταν ο δανεικός -από τον Νίκο Δήμου- χαρακτηρισμός του συντάκτη.

Πριν από λίγο καιρό ένα ελληνικό συνεργείο, που βρέθηκε στη βιβλιοθήκη της Σουηδικής Ακαδημίας, που απονέμει τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, έπεσε πάνω σε μια ευχάριστη έκπληξη: σε ένα τραπεζάκι υπήρχαν εκτεθειμένα βιβλία της Κικής Δημουλά στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Δεν είναι σπάνιο να βρεις βιβλία ξένων λογοτεχνών, το περίεργο είναι ότι όλα ήταν μαζεμένα σε ένα σημείο.

Το συνεργείο ήταν από την κρατική τηλεόραση και την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας» και βρέθηκε στην παγωμένη Στοκχόλμη για τα γυρίσματα της πρώτης εκπομπής του νέου κύκλου που είναι αφιερωμένη στον νομπελίστα Σουηδό ποιητή, Τούμας Τράνστρεμερ, (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2011). Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας φωτογράφισε την ελληνική γωνιά.

Πηγή: protagon.gr

No comments:

Post a Comment