6 Dec 2014

ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑ ΤΗ GRECO-LAND Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ (Ρεπορτάζ)

El Greco μου, είμαι μια χαρά, εν μέσω δουλειάς, συνεντεύξεων και δίαιτας (το τελευταίο είναι το πιο δύσκολο, να ξέρεις :Ρ)

Όσον αφορά την απόδραση των γιορτών, είμαι πολύ προβληματισμένη: να πάω στο Γκσταατ? Να πάω προς Αράχωβα; Το πιο πιθανόν είναι να πεταχτώ μέχρι εδώ πιο κάτω σε ένα εκπληκτικό Ινδικό για χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με κάρυ και παν-νόστιμα ψωμάκια χαχαχαχαχαχα


Για τα πράγματα στην πόλη και τη γειτονιά, δε σου λέω. Τα έχεις ακούσει υποθέτω. Το πόσοι μπάτσοι κυκλοφορούν και παρενοχλούν ανερυθρίαστα, το τι προπαγάνδα υπάρχει στα κανάλια... Θα σου πω μόνο αυτό: εχθές είχα πάει να ακούσω έναν θεωρητικό φιλελέυθερο, τον κύριο Τόμ Πάλμερ

σε ένα ίδρυμα, το Ινστιτούτο Διπλωματίας που προεδρεύει ο κος Αδριανόπουλος (καλό είναι να ακούς τους θεωρητικούς πού και πού). Το κτίριο του ινστιτούτου είναι κάπου πέριξ του Συντάγματος.
Παίρνω το τρόλει 15 για να επιστρέψω σπίτι, το οποίο περνά την πατησίων και κάνει στάση επί της Αλεξάνδρας, στο Πεδίο του Άρεος. Στρίβοντας το τρόλεϊ, βλέπω μία εντελώς αστεία εικόνα: σε ένα τριγωνικό παρτέρι που διαχωρίζει τα ρεύματα κυκλοφορίας στη διαστάυρωση Πατησίων και Αλεξάνδρας, ήταν στοιβαγμένη μία δοιμηρία των ΜΑΤ, τόσο στριμωγμένοι που έμοιαζαν με κορίνες του μπόουλινγκ, έτοιμες στημένες να τις σημαδέψει κάποιος. Γέλασα με την εικόνα και απλά αναρωτήθηκα τι συμβαίνει.
Φτάνοντας 2 λεπτά μετά στο σπίτι, ανοίγω τηλεόραση, μπαίνω στo twitter και μαθαίνω πως έχει γίνει κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ (απέναντι από το παρτέρι) από αναρχικούς στα πλαίσια των δράσεων για την στήριξη του αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Και το ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1 δείχνει μία τεράστια φωτιά και μαρτυρία οδηγού που "κινδύνεψε η ζωή του" κλπ κλπ. Και σκέφτομαι λοιπόν ότι "μπα... προφανώς είμαι τόσο κουρασμένη που δεν πρόσεξα ότι στη γωνία έχει ανάψει μεγάλη φωτιά". Βγαίνω λοιπόν από το σπίτι πάλι, φτάνω μέχρι τη γωνία της Μπουμπουλίνας με την Αλεξάνδρας και κοιτάζω προς το κτίριο της ΓΣΕΕ. Ησυχία. Περπατάω μέχρι εκεί, βλέπω περίπου 200 άτομα συγκεντρωμένα να κουβεντιάζουν ήρεμοι. Ρωτάω πού είναι η φωτιά. Μου λένε "ποια φωτιά;". Και επιστρέφω στο σπίτι με χαμηλωμένο το κεφάλι άλλη μία φορά, γιατί κάποιος αποφάσισε πως εγώ και μερικά εκατομμύρια άλλοι, είμαστε εξ' ορισμού ηλίθιοι....

Θα έχω περισσότερες ιστορίες να σου γράψω κι αύριο, (σήμερα 6/12/) παρόμοιες με εκείνες που βίωσε η γειτονιά τις προηγούμενες ημέρες που η αστυνομία αποφάσισε πως τα Εξάρχεια πρέπει να γίνονται Γάζα και οι αστυνομικοί, να εκτονώνονται σε αυτά.

                                                                                             Νίκη των Εξαρχείων

Υ.Γ: Χρόνια Πολλά Νίκη μου,
για τη γιορτή σου χρόνια πολλά πολλά
μην τυχόν και περνώντας τα χρόνια αλλάξει κάτι.
Όχι από μας, από μόνο του μήπως αλλάξει και μεις λόγω μακροζωίας το προλάβουμε.
Τί άλλο να σου ευχηθώ;

Με τη νίκη.

Αλλά και σ' αυτό δεν ξέρω πια τι περιεχόμενο να δώσω.
Τί θα ήταν "νίκη" στα χρόνια που μας έλαχε να ζήσουμε,
τί νίκη θα τα αυτή με τόση δυστυχία στο μπαλκόνι σου; (κυριολεκτικά στο μπαλκόνι σου.)

Να σου ευχηθώ να βλέπεις πάντα μόνον ό,τι υπάρχει; (Έχει κινδύνους αυτό.)

Να σου ευχηθώ να βλέπεις ολοζώντανο μπροστά σου ο,τιδήποτε σκηνοθετεί κάθε κανάλι;
Θες να σου ευχηθώ αυτό;
Είναι μια λύση το να "προσαρμοστείς".

Τελικά αποφασίζω να σου ευχηθώ καλή δίαιτα. Οι μικροί προσωπικοί μας στόχοι μάς έμειναν για λίγη χαρά.

Σ' αγαπώ πολύ,

                                                                                         El Greco


Υ.Γ της Νίκης:

Για συμπλήρωμα στην ιστορία μου, δες και το τουίτ μιας κοπέλας, που στο έχω κάνει εικόνα. Εκφράζει απολύτως την γελοιότητα της κατάστασης



Σ' αγαπώ πολύ

                                                                                               
2o Υ.Γ: (Του El Greco.)


ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ...
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2008. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ...

Ειλικρινής απορία: Απ' τους εφήβους κάθε γενιάς, οι μόνοι που δεν είναι 
"αλήτες", και "κωλόπαιδα" 
είναι όσοι κάθονται στο σπιτι τους, στην ησυχία τους;



7 comments:

  1. Όλες οι ζημιές στο κέντρο της Αθήνας είναι εικονικές!! Ή προβοκάτσια της αστυνομίας που αποφάσισε κάθε 6 Δεκέμβρη να κάνει επεισόδια για να ξεσκουριάζει από το καθησιό. Ειδικά άμα παρακολουθείς και Ανδριανόπουλο...γίνεσαι σίγουρος πως μόνο έτσι είναι τα πράγματα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για συγκεκριμένη στιγμή, συγκεκριμένο ρεπορτάζ συγκεκριμένου καναλιού μιλάει στην προκειμένη η ανταποκρίτρια αγαπητέ Ανώνυμε. Ελεύθερος είσαι να πιστεύεις ότι ένα κανάλι ποτέ μα ποτέ δε θα έκανε κάτι τέτοιο, να παρουσιάσει άλλη εικονική πραγματικότητα... Όσο για τον Ανδριανόπουλο, δε βλέπω τι κακό έχει ν' ακούς όταν μιλάνε οι ιδεολογικοί σου αντίπαλοι.

      Delete
  2. Όταν το "συγκεκριμένο" παριστάνει, όπως εμφανίζεται και το γενικό τότε είναι προβληματικό.Τις γενικεύσεις σχολίασα, που γράφτηκαν και σε άλλα blogs αριστερής απόχρωσης, τρομάρα τους. Τα κανάλια δεν με αφορούν ως αναξιόπιστα γενικώς και ειδικώς. Όπως και κάτι blogs που δεν δεν είδαν όλως τυχαίως τίποτα από τις καταστροφές το σαββατοκύριακο. Και δεν θα βλέπουν όσο ο Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός. Παραπληροφόρηση από παντού. Απο καναλάρχες και αριστεροτετοιους! Για τον Ανδριανόπουλο..αστα...ποιός ιδεολογικός αντίπαλος; δεν διαβάζει καλύτερα κανείς τα mail της τροϊκας, αν έχει ανάγκη να μάθει τα περί εφαρμοσμένου καπιταλισμού;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το "συγκεκριμένο" είναι συγκεκριμένο και δεν παριστάνει τίποτα. Όσο για τις γενικεύσεις για κάποιο λόγο στεραώθηκαν στη συνείδηση πολλών ανθρώπων, για κάποιο λόγο πολλοί πιστεύουν ότι τα κανάλια εκτελούν αποστολή. Και σίγουρα πολλά μπλογκς κάνουν το ίδιο. Ας πούμε ότι πολεμάνε με τα ίδια κλασικά ελεεινά όπλα. Και πράγματι αναξιόπιστα είναι και κανάλια και μπλογκς που αναλαμβάνουν την αποστολή να ενημερώσουν αντικειμενικά και δεν το κάνουν. Ετούτο εδώ πάντως δεν ανέλαβε τέτοιο βάρος. Δεν είναι μπλογκ ενημέρωσης και δη αντικειμενικής. Τρόπος επικοινωνίας με φίλους είναι, όχι ενημέρωσης.

      Delete
  3. Κατανοητή η πρόθεση.
    Αλλά με το "συγκεκριμένο" πολλές φορές χάνουμε την όλη εικόνα (αν κάτι μου άρεσε στο κείμενο της Νίκης που δεν είδε.... τίποτα στη γειτονιά της το βράδυ του σαββάτου είναι η εικόνα των ματ ως πλειμομπιλ!).
    Τελικά μάλλον κακό έκανε στο κείμενό της ο υπότιτλος ρεπορταζ! (γιατί ρεπορτάζ δεν ήταν)
    Καλοί μεν οι φίλοι φιλτάτη δε η αλήθεια

    ReplyDelete
  4. Ωωωωω γεια σας. Αγαπητέ Anonymous είμαι ο ίδιος άνθρωπος που πάει να ακούσει τους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού, ο ίδιος άνθρωπος που στηρίζει το δικαίωμα ενός παιδιού να διεκδικήσει αυτό που μέχρι πρότινος του αναγνωρίζονταν και του αφαιρέθηκε γιατί θεωρείται ιδεολογικά επικίνδυνος, ο ίδιος άνθρωπος που αναγνωρίζει στον οποιονδήποτε να έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει αυτό που πιστεύει. Κι αν αυτό έχει βάση και αξία, ας επηρεάσει με αυτό τον τρόπο τις απόψεις των άλλων.
    Είμαι επίσης ο ίδιος άνθρωπος που ήταν μπροστά στα ίδια επεισόδια που έγιναν την περασμένη Τρίτη, την απρόκλητη συμπεριφορά από τα playmobil, ο ίδιος άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα ότι οι ρίψεις μολότοφ από κάποιες ταράτσες στη γειτονιά και οι #iptamenoi_anarxikoi, θα δώσουν δικαίωμα για εισβολές σε σπίτια στην επόμενη συγκέντρωση, άρα απαράδεκτο.
    Είμαι ο άνθρωπος που έχει βιώσει στο πετσί του τι πάει να πει να καταστρέφεται το βιος σου και να ξαναρχίζεις από την αρχή, αλλά αναρωτιέμαι (ο ίδιος άνθρωπος) πού βρέθηκαν 50 τόνοι πέτρες στη γειτονιά των Εξαρχείων όπως ανακοινώθηκε και, με αφορμή αυτό, ψάχνω το κρυμμένο νταμάρι.
    Αυτό που ΔΕΝ είμαι, είναι ανεκτική στο ψέμα και τη σκοπιμότητα. ΔΕΝ είμαι ανεκτική σε οποιαδήποτε μορφή επιβολής και φασισμού, ό,τι χρώμα κι αν έχει αυτός. Δεν ανέχομαι τις γενικεύσεις. Αυτές είναι ίδιον ανθρώπων που απέχουν από τις βασικές λειτουργίες της ανθρώπινης συνύπαρξης. ΔΕΝ εκπροσωπώ κανένα χώρο και συνειδητά απέχω από οποιαδήποτε ένταξη όντας παράλληλα βαθύτατα πολιτικοποιημένη.
    Κι αυτό το παραπάνω που διάβασες και ο El Greco είχε την γλυκύτατη πρόθεση να αναρτήσει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποτύπωση ενός από τα πράγματα που παρατηρώ κάθε μέρα σε αυτή την πόλη, αυτή τη χώρα, αυτή τη γειτονιά. Αριστερή ρητορική θα το πεις; Πες το όπως θέλεις. Αντιεξουσιαστική ρητορική θέλεις να το πεις; Ξανά, όλο δικό σου. Αφελή ρητορική θέλεις να το πεις; Με γεια μας. Είναι παρατήρηση. Και δεν έχει τίποτε το γενικό ή το ολιστικό μέσα της.
    Καμιά φορά νιώθω πάντως πως όλοι, μα όλοι μας, έχουμε μια οργή συσσωρευμένη και δεν έχουμε πού να τη διοχετεύσουμε. Κι αντί να την κάνουμε παραγωγή, ανατροπή, αλληλεγγύη και ευθύνη, την κάνουμε επίθεση ο ένας στον άλλο μας. Και πεθαίνουμε εμείς αντί να σκοτώσουμε το τέρας. Κρίμα δεν είναι;
    Σας χαιρετώ κι ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τα βασικά. Ως Εξαρχειώτης κι εγώ βλέπω και καταλαβαίνω πολλά. Με το κείμενο σου διαφώνησα καθώς επικεντρωνόταν σε ένα περιστατικό (παραπλάνησης του κοινού από τον Αντέννα), αγνοώντας την σύνολη εικόνα, από την οποία βλάπτεται η γειτονιά μας εδώ και χρόνια. Δεν είναι κρίσιμο αν ήταν 50 τόνοι πέτρες στα εξάρχεια -ποιός τις ζύγισε; - αλλά το ότι αυτή η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή με την αστυνομία να κάνει ασκήσεις πολέμου και τα "παιδιά" που θέλουν να "διαμαρτυρηθούν" να έχουν την ανοχή μας γιατί "κονταροχτυπιούνται με το σύστημα". Δεν είναι αυτά ούτε "ανατροπή" ούτε "αλληλεγγύη" . Αντίθετα μας βάζουν σε ψεύτικα διλήμματα και μας εντάσσουν σε ένα σύστημα φανατισμού, όπου ακόμα και η κριτική στην σκέψη του άλλου θεωρείται "επίθεση" ίδιον δυστυχώς τελευταία πολλών φίλων νεοαριστερών που αρνούνται πως υπάρχει και κάτι πέραν των όσων υποστηρίζουν
    Προσωπικά είδα το κειμενό σου στοιχισμένο σε μια σειρά από απίθανες αναρτήσεις σε blogs τις προηγούμενης μέρες. Στη λογική "ε, δεν έγινε και τίποτα στα εξάρχεια αυτές τις μέρες", "η αστυνομία φταίει για τα πάντα", "αυτοί που κάνουν επεισόδια είναι πράκτορες" κλπ.
    Όσο για την υπόθεση Ρωμανού την οποία υπαινίσσεσαι, νομίζω ότι είσαι ιδεολογικά προκατελειμμένη (λόγω της ηλικίας του Ρωμανού, λόγω του ότι κακοποιήθηκε από την αστυνομία, λόγω του ότι είναι αναρχικός..δεν ξέρω). Εγώ προσωπικά λυπάμαι ένα παιδί που λόγω καταστάσεων για τις οποίες ευθύνονται το κράτος, πιθανότατα η ανατροφή που δέχθηκε αλλά και ο ιδεολογικός τζιχαντισμός του -που καταστρέφει μυαλά και έχει ήδη κάνει κουρέλια και το δικό του- το οδηγεί στην απόφαση να πεθάνει, "εκβιάζοντας" το σύστημα. Με θλίψη βλέπω όχι μόνο τη κατασταλτική βία του κράτους αλλά και το που οδηγούν οι φασίζουσες ιδέες της "αντίστασης" με τα καλάσνικοφ. Στην καλύτερη οδηγούν στην σκλήρυνση της βίας του κράτους και στην ανομία υπό θεσμικό μανδύα, στη χειρότερη στην επικράτηση του "ό, τι θέλω κάνω και όπως γουστάρω" επειδή είμαι πιο "αγωνιστής" και πιο "αριστερός" από σας. Κρίμα δεν είναι να μπαίνουμε σε αυτό το δίλημμα και να εξαντλούμε την ευαισθησία μας επιλεκτικά;
    Σε ευχαριστώ για την απάντηση και σε χαιρετώ
    ΥΓ. Για το φιλελευθερισμό, αν θεωρείς ότι σε ενδιαφέρει, προτείνω διαβάσματα αληθινά φιλελεύθερα και όχι Ανδριανόπουλους-αυτοί είναι φιλελεύθεροι μόνο στα οικονομικά.

    ReplyDelete