29 Jan 2015

ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ...

Κακόν άρχεσθαι υπό χερείονος
(Είναι θλιβερό να σε κυβερνούν οι χειρότεροι)
Δημόκριτος


Ο απελθών Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δικαίως θεωρείται απελπιστικά "ολίγος". Πιο "Κοντός" και από τους κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Η σύμπραξή του, εξάλλου, με τον κ. Ε. Βενιζέλο και η δημιουργία
του αλησμόνητου σχήματος των Αντωνομπένηδων δεν τον βοήθησε καθόλου.

Αμφότεροι, έβλαψαν τα μάλα τη Χώρα και ιδιαίτερα την Άμυνα. Ο κ. Α.Σ. υπήρξε, ανέκαθεν, ιεροφάντης των πελατειακών σχέσεων. Ο ίδιος, μηδέποτε εργασθείς, φρόντιζε τους ψηφοφόρους του και ιδιαίτερα τους Μεσσήνιους.

Όταν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής Β΄, ο επιλεγόμενος Ακάματος ή Νταβατζηδοκτόνος, τον ανέσυρε από την αφάνεια και τον διόρισε ΥΠΠΟ, επανήλθε, μανιωδώς, στο αγαπημένο του σπορ. Τους διορισμούς. Το 90% των υπαλλήλων του Μουσείου της Ακρόπολης είναι Μεσσήνιοι! Ήταν τέτοιο το πάθος του για την Μεσσηνία που αποπειράθηκε να μεταθέσει (!!) τον περίφημο Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα (που βρίσκεται στα όρια των Νομών Αρκαδίας - Μεσσηνίας - Ηλείας) από την Ηλεία στη Μεσσηνία αλλάζοντας τον χάρτη! Απεκόμισε μόνο χλεύη και ειρωνίες!

Όταν αργότερα έγινε Πρωθυπουργός πρώτο μέλημά του ήταν η "τακτοποίηση" Μεσσηνίων. Τοποθέτησε π.χ. στην πολυπαθή ΕΥΠ ως Διοικητή ένα Μεσσήνιο, φιλαράκι, Αρχιτέκτονα απέναντι από τους γύπες της Αντικατασκοπείας της Τουρκικής ΜΙΤ! Γι' αυτό μας "πηδούν" σε όλους τους τομείς οι Τούρκοι. Ας μην αναφερθώ σε στελέχη άλλων κρίσιμων τομέων της Άμυνας. Ας μην πω λέξη που φύτεψε στο ΥΕΘΑ, ως παρασκηνιακό κομισάριο, τον κ. Μπαλτάκο, υπεράνω Υπουργών, και έφτιαξε μια σφηκοφωλιά στο Υπουργείο που ορθώς ο έντιμος τ. Α/ΓΕΣ Στρατηγός Ζιαζίας ονόμασε "παράγκα".

Το παράθυρο και ο Αντώνης ο Μικρόψυχος
Θρησκευόμενος ο κ. Α.Σ., λαβών μάλιστα τις ευλογίες του Άνθιμου, Παναγριωτάτου Θεσσαλονίκης, θεώρησε ότι είναι εξουσιοδοτημένος από το Αγ. Πνεύμα να διοικεί, εσαεί, την Ελλάδα. Θεώρησε απαράδεκτη την απόφαση του Ελλ. Λαού της Κυριακής: "Αυτή η θέση μου ανήκει... Το Μαξίμου είναι δικό μου" υποτονθόρισε στους χειροκροτητές συνεργάτες του. "Δεν θα παραδώσω τον θώκο στον Τσίπρα", πρόσθεσε και... πήδησε από το παράθυρο έφυγε χωρίς να παραδώσει στον ψηφισμένο κ. Α. Τσίπρα, ως όφειλε και όπως προβλέπεται από τα πολιτικά και κοινωνικά ήθη. Έγινε ρεζίλι με άλλα λόγια. Κάποιος, από τους ευγενείς συμβούλους του δεν τον κράτησε από το σακάκι λέγοντάς του "Πού πας ρε Καραμήτρο;".

- Η πράξη δείχνει εμπάθεια, μικροψυχία και άρνηση της πραγματικότητας. Συνιστά προσβολή στους πολίτες, γράφουν τα ΝΕΑ (27-01).
- Ανεπίτρεπτη Πρωθυπουργική πράξη, συμπληρώνει η ΕΣΤΙΑ (27-01).
Συμπεριφορά ενός μέλους της υψηλής ελίτ του τόπου..

Δεν είναι ο πρώτος
Για να μην ξεχνιώμαστε (Εμείς οι Έλληνες, γενικά, έχουμε μνήμη κοντή, ρηχή και θολή) σας θυμίζω ότι χειρότερα από τον κ. Α.Σ. έχει πράξει ο, κατά Γιάννη Τριάντη, Μέγας Αντιφατικός και Εθνικός Ηγέτης, διδάξας ήθος κι αυτός, Α. Παπανδρέου. Όταν το 1989 έχασε τις εκλογές φορτωμένος με το σκάνδαλο Κοσκωτά και άλλα παρατράγουδα ταράχθηκε σφοδρά και αφού "τα έσουρε" στον Ελληνικό Λαό που του αφαίρεσε την Εξουσία, διέταξε τους Υπουργούς του ν' αφήσουν τα Υπουργεία και να φύγουν μη παραδίδοντας στους διαδόχους τους! Λες κι αυτοί ανήκαν σε Βησιγότθους εισβολείς υπό τον Αλάριχο.
Υπηρετούσα, τότε, ως Ταξίαρχος Διευθυντής του Στρ. Γραφείου του αείμνηστου σοφού και κορυφαίου στο ήθος Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Η αλλαγή θώκου θα γινόταν την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου 1989.

Την προηγηθείσα Παρασκευή, κατά την καθημερινή μας συνεργασία, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκτέλεση της εντολής του Πρωθυπουργού.


Διαμοίφθηκε ο παρακάτω διάλογος:

Γ.Χ. Κώστα ποια είναι η γνώμη σου;
Κ.Φ. Κύριε Υπουργέ, το ΥΕΘΑ δεν είναι ούτε Υπουργείο Εμπορίου, ούτε Γεωργίας. Ο Χαραλαμπόπουλος δεν είναι ούτε Σεχιώτης, ούτε Κατσιφάρας. Η παράδοση πρέπει να γίνει κανονικά σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα ορθά πολιτικά ήθη και παραδόσεις.
Την ίδια ώρα μπήκε στο Γραφείο ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος κ. Ν. Κουρής. Ο Υπουργός ξανάθεσε το ερώτημα.
Γ.Χ.: Εσείς τι λέτε κ. Αρχηγέ;
Ν.Κ.: Συμφωνώ με τον κ. Ταξίαρχο (Σπανιότατα, συμφωνούσε μαζί μου. Οι σχέσεις μας ήταν ήκιστα ανθηρές).
Γ.Χ.: Τότε ν' αναλάβετε τις διαδικασίες.
Ν.Κ.: Παρακαλώ να τις αναλάβει ο Διευθυντής σας. Στη συνέχεια πήγα στο Γραφείο μου και τηλεφώνησα στον νέο ΥΕΘΑ κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη.
Κ.Φ.: Κύριε Υπουργέ, συγχαρητήρια. Είμαι..... κ.λπ. Σας τηλεφωνώ για να συνεννοηθούμε στα της παράδοσης παραλαβής..
Γ.Β.: Εσείς θα μου παραδώσετε;
Κ.Φ.: Όχι βέβαια. Ο Υπουργός κ. Γ.Χ.
Γ.Β.: Ωραιότατα! Θα μου παραδώσει ο Γιάννης!.
Την Κυριακή έγινε μεγαλοπρεπώς η τελετή παράδοσης παραλαβής. Οι δύο πολιτικοί Υπουργοί τα είπαν, αντάλλαξαν ασπασμούς, έδωσαν μήνυμα πολιτισμού για επερχόμενους που δεν το έλαβαν.

Σημ.: Ο Γ.Χ. ήταν ο μόνος που παρέδωσε το Υπουργείο, προκάλεσε το μένος του Μιμίκο Ανδρεΐκου συναφιού. Δεν ξαναείδε Υπουργείο.

Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά

ΠΗΓΗ: onalert

No comments:

Post a Comment