2 Dec 2017

ΜΕ ΤΗ MELODRAKMA ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ»

Μετά από δυο απανωτά ταξίδια στο Βερολίνο μέσα στο 2017, σαν κεραυνοβόλος έρωτα ήρθε η απόφαση να οργανώσω ένα ειδικό ταξίδι εκεί.

11-15 Απριλίου 2018

και 25 με 29 Μαΐου 2018

Όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στη Λειψία, και στη Δρέσδη και στο Πότσνταμ… Αλλά όχι μόνο εκεί, στη βιτρίνα δηλαδή αλλά και πίσω απ’ όλα αυτά.
Το μόνο που μου έμενε ήταν το ΠΩΣ θα τα δούμε;
Το «ΠΩΣ» αυτό που κάνει αθάνατο ένα έργο, αυτό που κάνει έναν σκηνοθέτη ν’ ανεβάζει ένα έργο χιλιοανεβασμένο, αυτό που κάνει έναν θεατή να πάει και να ξαναδεί τη Μήδεια κι ας την έχει δει χίλιες φορές, ας ξέρει ότι στο τέλος Ιάσωνας και Μήδεια δεν τα βρίσκουν, ότι δεν παίρνουν τα παιδιά να πάνε όλοι μαζί ευτυχισμένοι στην ακρογιαλιά.
Το Βερολίνο είναι η Μήδεια, το κλασικό έργο γι’ αυτό και αποφάσισα να είναι ο πρωταγωνιστή μιας 5ήμερης παράστασης. Γι’ αυτό αποφάσισα να μη μείνει γωνιά του ανεξερεύνητη. Όχι μια πανοραμική και adios. Κάθε μέρα άλλη ξενάγηση στο Βερολίνο. Και το βράδυ, κάθε βράδυ άλλη, ξεναγήσεις, 6 διαφορετικές προσεγγίσει, 6 διαφορετικά «πώς».
Είναι σημαντικό αυτό το πώς σε όλα.
Αυτό το ΠΩΣ οικοδομώ αυτή την περίοδο. Πολύ δημιουργική περίοδος.

Για τίτλο διάλεξα την παράφραση της ιστορική διαστροφής «Η Εργασία Ελευθερώνει» και το «έργο μας» θα λέγεται «Το Ταξίδι Ελευθερώνει»


Ήθελα από κάθε άποψη να δημιουργήσω ιδανικές συνθήκες γι’ αυτό το ταξίδι. Ένα απ’ αυτά ήταν η περίοδος. Δεν ήθελα χειμώνα.

«Είναι high season την Άνοιξη» μου είπαν, «είναι όλα πανάκριβα σε σχέση με το χειμώνα».

«Λογικό είναι» απάντησα. Αφού χάνεις τη μισή εκδρομή, λίγο το κρύο, λίγο το χιόνι, λίγο η βροχή, συν το ότι η διάρκεια της μέρας είναι μισή…μισή εκδρομή δε θέλω!


Γι’ αυτό διάλεξα το high season…

11-15 Απριλίου

Και 25 με 29 Μαΐου.

Στην καρδιά της Άνοιξης για να γίνουν όλα ωραία και ολόκληρα.

Κι ούτε θέλω «Μέρα ελεύθερη για ψώνια» και φτου κι απ’ τη αρχή, «μέρα ελεύθερη για ν’ ανακαλύψετε μόνοι σας κτλ κτλ…» Αν ήταν να τ’ ανακαλύψετε μόνοι σας, θα πηγαίνατε μόνοι σας…

Κάθε μέρα έχουμε ένα σωρό ιστορίες να πούμε. Για την καθημερινή ζωή, για τη δική μας και των «άλλων», για τη ζωή γενικά μέσα απ’ τα μάτια τόσων και τόσων Γερμανών φιλοσόφων, για τη Μουσική, για τον πόλεμο για την Ειρήνη και τον καθημερινό πόλεμο επιβίωσης σε κάθε περίοδο ειρήνης…
Τί έγινε στους Πρωσικούς Πολέμους, πώς φτάσαμε μια ανάσα στο Β’ Παγκόσμιο, τί είναι αυτό που συνδέει τη Γερμανία με τον Πόλεμο γενικά αλλά και με τη Μουσική και τη Φιλοσοφία;

Δουλεύω, φτιάχνω και ξαναφτιάχνω το πρόγραμμα, διαβάζω, ακούω, συμβουλεύομαι… Κι αποφάσισα σήμερα, μιας και είμαστε πια στον τελευταίο μήνα του χρόνου να ευχηθώ Καλό Μήνα δημοσιεύοντας δυο λόγια από κάτι που είναι μια μεγάλη και ωραία πρόκληση για μένα για τη χρονιά που έρχεται.


Η συνέχεια επί σκηνής.

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΛΕΙΨΙΑ-ΔΡΕΣΔΗ

Συγκέντρωση στο Ελ. Βενιζέλος και πρωινή πτήση για Βερολίνο.
Άφιξη και άμεση αναχώρηση για τη Λειψία.

Μουσική παντού. Πρώτα στο λεωφορείο κι ύστερα στους δρόμους Λειψίας… Μουσική παντού.

Ο Βάγκνερ άνισος, εν αγνοία και ερήμην του ετοιμάζει το μεγαλείο της μουσικής του για τον πιο μεγάλο σφαγέα του 20ου αιώνα.
Ο Μότσαρντ το Μάιο της Μεγάλης Επανάστασης, 12 Μαΐου του 1789 μπαίνει στον Άγιο Θωμά της Λειψίας και παίζει το Όργανο.
Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ επιλέγει τη Λειψία ν’ αφήσει την τελευταία πνοή και νότα του…

Ο Μέντελσον κάνει το χρέος του προς του Παρελθόν του και προς τον Μπαχ…

Μουσική παντού!

Θα επισκεφτούμε τον τάφο τού Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ κι ύστερα θα «χαθούμε» για λίγο στην τεράστια Marktplatz, πρωταγωνιστής εκεί το Παλιό Δημαρχείο, ένα από τα ωραιότερα αναγεννησιακά κτίρια της Γερμανίας, είναι το Μουσείο Ιστορίας της Πόλης σήμερα, πιο κει ο μεγαλύτερος τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης και λίγο πιο πέρα η εντυπωσιακά μεγάλη και κομψή Πανεπιστημιούπολη της Λειψίας!

Θα τα δούμε όλα στη Λειψία. Είναι η πόλη που δεν είχε ποτέ ούτε βασιλιά ούτε επίσκοπο, δε μπορούμε να περάσουμε με ψιλά γράμματα αυτή την πόλη.
Βασίλισσα του Εμπορίου κάποτε η Λειψία,! Με ανάκτορα τις λαμπρές αποθήκες της, θα μπούμε μέσα σα να ήταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματά της αυτές οι αποθήκες και θ’ ανακαλύψουμε τί κρύβουν σήμερα.
Επίσκοπος της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας κάποτε η Λειψία! Οι «Μεταφράσεις Λειψίας», μετέφρασαν τον Αριστοτέλη ακόμα και στη Σουαχίλι. Δεν υπάρχει αρχαίος Έλληνας που να μην έχει μεταφραστεί στη Λειψία.

Πόλεμος, Μουσική και Παιδεία παντού στη Λειψία!!!


Και λίγος ελεύθερος χρόνος για καφέ ή μπύρα και αναχώρηση για τη θρυλική και τραγική Δρέσδη!

Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας και έξοδος για μια πρώτη βραδινή γνωριμία με τη «βομβαρδισμένη πόλη». Η Melodrakma αγαπάει τη νύχτα και δε θέλει να σας τη δείχνει απλώς στο χάρτη… « πάτε εδώ ή αν θέλετε ας πάτε κι από κει…» Όχι!
Νυχτερινή έξοδος. Όλοι μαζί.
Ποτέ κανένας δε θέλω να νιώσει μόνος του όταν ταξιδεύει με τη Melodrakma. Πάμε βόλτα νυχτερινή, by night στο εκπληκτικό ιστορικό κέντρο της πόλης. Θέλουμε να σας δείξουμε μερικά από τα ωραιότερα εστιατόρια της πόλης για να διαλέξετε που θα δειπνήσετε αυτή τη μία και μοναδική βραδιά στην υπέροχη Δρέσδη.

Μπύρα, Μπαχ, Μέντελσον και διανυκτέρευση!


Υ.Γ: Σε επόμενη δημοσίευση η επόμενη μέρα.

Οι αναχωρήσεις θα είναι δύιο:

11-15 Απριλίου (Τετάρτη του Πάσχα με Κυριακή του Θωμά)

25-29 Μαίου (Παρασκευή με Τρίτη -μετά τη Δευτέρα τού Αγίου Πνεύματος.)

Για κρατήσεις: 
τηλ. 6985 66 2014 (Κο. Μπανούση)
mail: gr@melodrakma.com


El Greco

No comments:

Post a Comment