31 Dec 2017

4 x 4 = 2018: oo ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΙΩΝΙΟ

Ισπανία, Μαδρίτη, Τολέδο, Κόρδοβα, Σεβίλλη, Γρανάδα, Σεγκόβια Τολέδο, Το-λέδο, Τολέδο, Πορτογαλία, Πόρτο, ποτάμι, κρασί, καράβι, κιθάρα, βίωμα, βιβλιοπωλείο, θάλασσα, θυμάμαι, ταξίδι, ταξίδια, Σεγκόβια, κρασί, πιάτο, κρασί, πιάτο, το πιάτο κόβει, σπάει στο πάτωμα, η στιγμή σπάει, γίνεται Ανάμνηση, κομματιάζεται η μουσική σε νότες σκόρπιες, «δεν έκανα ταξίδια μακρινά», η πρώτη γνωριμία επιστρέφει, αεροδρόμιο, κάποτε, Μαδρίτη, λεωφορείο, τα πρώτα χιλιόμετρα επιστρέφουν, Τολέδο επιστρέφουμε, επέστρεφε, αγαπημένη αίσθηση επέστρεφε, φωτογραφία ιστορική σαν πίνακας του Γκρέκο, τρισδιάστατοι στο Πράδο γελάει η ψυχή κάτω απ’ τα μουστάκια τού Βελάθκεθ, το Τζαμί της Κόρδοβας ξεγυμνώνει μία-μία τις κολόνες του, σα  Δεσποινίδες της Αβινιόν μας παίρνουν απ' το χέρι και μας οδηγούν σ' ένα Patio Sevillano, χτυπάμε χέρια, πόδια, όλα τα σκεπάζει το ουρλιαχτό του ασθενοφόρου που πλησιάζει, ανοίγει βιαστικά η πόρτα, το φορείο βγαίνει σα γλώσσα δράκου, ο Φεδερίκο νοσοκόμος τρέχει στο μυαλό με μια φιάλη αγκαλιά, οξυγόνο, ανάγκη μεγάλη γι’ Αλήθεια, μετάγγιση, αίμα τσιγγάνων από τότε τρέχει στο μυαλό, το Ανάκτορο των Σουλτάνων καλεί σε μονομαχία μια Σπηλιά Τσιγγάνων, πόδια χτυπούν στο μέσα πάτωμα του μυαλού, χέρια οδύρονται για έναν ματωμένο γάμο, ο Λόρκα σαν το ανύπαντρο θείο, τον αδερφό της μαμάς πάντα εκεί το Πάσχα στην οικογενειακή φωτογραφία ποζάρει Μέσα μας, ο Καιρός των Τσιγγάνων Μέσα μας, Θάλασσα και Στεριά Μέσα μας, Κάστρο, Παλάτι, Σπηλιά, αίμα, κρασί, πιάτο που σπάει και κόβει, μαχαίρι, σπαθί, Τολέδο, Σεγκόβια, φλας!!!!!!


Φωτογραφία 1994!!!!



Φλας….



Φωτογραφία 2017!!!!



Χρόνια και άνθρωποι περνούν, καινούριο αίμα, μετάγγιση αγάπης, αξονική μνήμης, μαγνητική ιστορίας κοινής, οχτώ-δέκα μέρες, 365 μέρες, ταξίδι, μπουκάλι φέρνει μήνυμα ανάμνησης μέσα απ' τη ρία Νερβιών, Ατλέτικ Μπιλμπάο, αεροδρόμιο Μπιλμπάο, αεροδρόμιο Πόρτο, ποτήρι, πόρτο, μύδια γλάρων, αγκαλιά χορεύοντας με τους γλάρους, ο Άγιος Ιάκωβος περιμένει, Άγιος είναι μπορεί να περιμένει, πράσινη κάρτα στη χαρά ο βορράς της Ισπανίας, Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα, προσευχή, ναυάγια της Λα Κορούνια ενωθείτε, δάκρυα όσων μείναν πίσω ενωθείτε, η Παραλία των Καθεδρικών Μέσα μας, η Χιχόν των αλκοολικών μέσα μας, το Οβιέδο των γλυπτών, οι δεινόσαυροι και οι απόγονοί τους οι ζωγράφοι της Αλταμίρας Μέσα μας, οι σανίδες του σερφ στο Μπιαρίτζ γλιστράν, φεύγουν, βουλιάζουν μέσα μας, δε χωράει η μνήμη σέρφερ, δεν ποθήσαμε ποτέ σανίδες, για άλλα διψάει η ψυχή, ανθίζει δίνει καρπούς, το Αμύγδαλο της Βιτόρια, ο ταύρος της  Παμπλόνα, το φλερτ με τον μισητό θάνατο, η σίγουρη ήττα μας, η ανίκητη ελπίδα μας, ο Χεμινγουέι, το κρασί, ο ταύρος, ο ταυρομάχος, ο σεφ, ο σέρφερ, το Σαν Σεμπαστιάν, πάρτι ουρανίσκου, φεστιβάλ γεύσεων, το Χτένι του Ανέμου σηκώνει κύμα επανάστασης, Μέσα μας, οι Βάσκοι μέσα μας, Jaleo Jaleo, Rock Bilbao, είσαι ρόκ Μπιλμπάο, τιτάνιο Γκούγκενχάιμ μέσα μας, Αράχνη πλέκει σχέση, δάκρυα κλεισμένα σε βελανίδι, της Gernika, πόθος κλεισμένος εντός των Τειχών, Carcassonne, Καθαροί πεντακάθαροι προχωρούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, κοιτάζουμε τη γυάλινη σφαίρα τής Τζιρόνα, στα νερά της καθρεφτίζεται μια λιονταρίνα, περιμένει φιλί πίστης, η Βαρκελώνη νύχτα και μέρα πόρνη πολυτελείας, μέσα μας, πόρνη θεά με θέα, κοιτάζουμε μπροστά στον ορίζοντα ψηλά απ’ το

λόφο, Τίμπιντάμο, η Γκαλά με την πλάτη γυμνή, γυρισμένη δείχνει την κατεύθυνση, δείχνει τη Μυστική Εικόνα των Πραγμάτων Μέσα μας, ο Νταλί γελάει κάτω απ’ τα μουστάκια του, ο Βελάθκεθ χαίρεται κάτω απ' τα δικά του, η Τρίτη Διάσταση φέρνει τη Μυστική Εικόνα, ο Ελ Γκρέκο χωρίζει τον κόσμο στα δύο, αιώνες ο κόσμος χωρισμένος, διχασμένος, πόλεμος, μονομαχία, δυο πολεμιστές που απέμειναν μας περιμένουν στο Ρέτσιο, πολεμούν το Χρόνο και τη Σκύλα και τη Χάρυβδη μέσα τους, μέσα μας, κοιτάζουμε από ψηλά, φαίνονται όλα πεντακάθαρα… Μαδρίτη, Ανδαλουσία, Μπιλμπάο, Βαρκελώνη, Λισσαβόνα, Βερολίνο, Δρέσδη, βομβαρδισμός προθέσεων κι ονείρων, Τοσκάνη, Μαρόκο, Πολωνία, Κούβα, Αρ-τζεντίνα, Ιαπωνία, Κένυα, Βιετνάμ… Τολέδο...Μαδρίτη.


Ευχαριστώ που όσο μπόρεσε ο καθένας ήταν δίπλα και μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι 5 συνεχόμενα χρόνια τώρα χτίσαμε αυτό το άλλο Τολέδο ενός ελάχι-στου άλλου Γκρέκο κι εκτρέψαμε τον Τάγο για να ποτιστούν ένα σωρό ξερές πε-ριοχές τής ζωή μας.

Η Melodrakma έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο και περπατάει πια, βήμα-βήμα με σας απ’ το χέρι «παίζει» στα πάρκα και τις παιδικές χαρές του κόσμου.

4 Χ 4 = 2018



1ο Έτος: Μαδρίτη-Ανδαλουσία
2ο: Βόρειος Ισπανία
3ο: Καταλονία
4ο: Πορτογαλία-Δυτική Ισπανία

25 χρόνια στην Ισπανία, 4 Χ 4, λες και "δεν έκανα ταξίδια μακρινά", 25 χρόνια, κοιτάζω δίπλα, φωτογραφία με θέα το το Τολέδο 1993...

Ευχαριστώ Θανάση, για τη δουλειά και την ευγένειά σ' αυτούς τους πρώτους μή-νες συνεργασίας. Είναι καλή ευκαιρία αυτή να σου πω -γιατί και το καλό πρέπει να λέγεται- πως ένα σωρό άνθρωποι μου είπαν ότι είσαι ένας βαθιά ευγενής άν-θρωπος, αξία σπουδαία η ευγένεια ολίγον παραμελημένη ενίοτε στο βωμό τής άνευ λόγου τζάμπα μαγκιάς.

Ευχαριστώ τη Νίκη, που όπως μισο-σοβαρά μισο-αστεία είχα πει ότι θα μου την πάρει η Google κι ήρθε λίγους μήνες μετά η Google κυριολεκτικά κι αυτοπροσώ-πως και μου την πήρε αλλά κι απ’ το Δουβλίνο ανιδιοτελώς βάζει πλάτη και βοη-θάει όπως μπορεί.

Το ίδιο κάνει και η Έλενα που με την προίκα και την πείρα του «Πανεπιστημίου» που λεγόταν ΜΑΝΟΣ ΤΡΑΒΕΛ, σχεδίασε τα ενημερωτικά των φετινών μας εκδρομών και πιο ενημερωτικά νομίζω δε μπορούσε να τα κάνει.. Ευχαριστώ Ελενάκι.

Ευχαριστώ τον λογιστή μου κύριο Παναγιώτη Καλυβίτη που φροντίζει να είμαι εντάξει μεταξύ άλλων και με την Παγκόσμια Πρωτοτυπία Γελοιότατος και Παρα-λόγου που λέγεται "Προκαταβολή φόρου 100%".

Ευχαριστώ και τη γυναίκα του Παναγιώτη, την Ειρήνη, την αδερφή μου, για χίλιους λόγους.

Ευχαριστώ την Αλάιτζ που 17 χρόνια τώρα μαζί δεν έπαψε ούτε στις χειρότερες στιγμές μου να μου λέει να κάνω μεγάλα όνειρα με θέα τον Όλυμπο. Κάθε φορά διαπιστώννω πως ο Όλυμπος για τους ξένους που αγαπούν την Ελλάδα είναι Ψη-λότερος!

Ευχαριστώ και την Άλμπα, κατ’ αρχάς που ούτε μια φορά δε μου πέταξε καρφί για τις τόσες απουσίες κι ύστερα, που θα είναι παρούσα, δίπλα μου, και στην πρε-μιέρα του Virus τον Ιανουάριο αλλά και στην 1η της Melodrakma στην Ελλάδα τις Απόκριες τον Φεβρουάριο! Μαζί από Σκηνής θα παρουσιάσουμε τα ταξίδια τής χρονιάς.

Εύχομαι υγεία σε όλους μας, κι όσο είναι δυνατόν, να μη μπει τίποτα εμπόδιο στον κόπο μας και κάποια στιγμή μες στη χρονιά αυτή που αρχίζει, ν’ αρχίσει κι αυτός ανταμείβεται, ν’ αρχίσουν όλα γύρω μας να παίρνουν το μέγεθος των ονεί-ρων του καθενός μας.

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2018 *(και που θα συνοδεύσω προσωπικά)

El Greco

Υ.Γ-1: Διάλεξα για πρώτη εικόνα της χρονιάς την πιο ωραία καρτ ποστάλ που έ-λαβα για το 2018. Είναι η κάρτα που μου έστειλαν τα παιδιά απ’ την Αλταμίρα. Σε χρώμα κόκκινο, αγαπημένο, ένα 8 αναποδογυρισμένο μετατρέπεται σε άπειρο και στέλνει μήνυμα στην καρδιά κατ’ ευθείαν, χωρίς μεγαλοστομίες και κοινοτυπίες.

Λέει… «Αναποδογύρισε το καθημερινό για να το κάνεις αιώνιο». *(Να το κάνεις λέει, όχι να γίνει.)



Υ.Γ-2: Γι’ αυτό το καθημερινό έγραψα κάποτε, το 1994 το «Virus», και 24 χρό-νια μετά ανεβαίνει φέτος στη σκηνή, από 18 Ιανουαρίου στο Θέατρο Altera Pars σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παραδείση.

Καλή Χρονιά.





2 comments:

  1. Malinche, julio 20178 Jan 2018, 18:47:00

    Υπέροχος όπως πάντα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρε Πριγκίπισσα των Αζτέκων και των Κυπρίων και σ' ευχαριστώ.

      Delete