29 Jul 2018

ΣΤΟ «ΜΑΤΙ» ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

Τέλειωσε ένα ακόμα 10ήμερο της Melodrakma στη Βόρειο Ισπανία. Κινηθήκαμε σ’ ένα Χώρο που μοιάζει Ναός της Φύσης και καλύψαμε μια ασύλληπτη απόσταση στο Χρόνο: απ’ την Αλταμίρα ως  το Guggenheim.



Η συγκυρία της τραγωδίας στην Ελλάδα, οι τόσοι νεκροί, η καταστροφή της φύσης, έκαναν αυτό το 10ήμερο ιδιαίτερο, μοναδικό στην καρδιά για όσα μας έδωσε αφορμή να σκεφτούμε, να νιώσουμε και να μιλήσουμε. Στο Κέντρο κάθε συζήτησης και ξενάγησής μας ο Άνθρωπος και η Τραγωδία του. Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος ως θύμα και θύτης μέσα στην Ιστορία. Αυτοί που βομβαρδίζουν κι αυτοί που βομβαρδίζονται, αυτοί που καίνε και οι άλλοι που καίγονται, αυτοί που του βρίσκει η φωτιά την ώρα που κάναν όνειρα για το μέλλον κι ανάμεσα στους τελευταίους αυτοί που φεύγουν κι όσοι μένουν...

Συλλυπητήρια από καρδιάς σε όσους μείναν πίσω να θυμούνται  αυτούς που έφυγαν με τόσο βίαιο και άδικο τρόπο. Δυο παράλληλες τραγωδίες πάντα, αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν. Μακάρι οι τελευταίοι να βρουν τρόπο να διαχειριστούν τον πόνο της απώλειας. Μακάρι να υπάρχει τρόπος.

Τελευταία μέρα της εκδρομής, σα δέηση επιμνημόσυνη εξελίχθηκε η επίσκεψη σ’ ένα δέντρο, την Ιερή Βελανιδιά των Βάσκων στη Gernika κι από κει στο ανείπωτου κάλους δάσος των Βασκικών Μύθων.

Μένει άλλο ένα "προσκύνημα" σ’ αυτά τα μέρη 13-21 Αυγούστου.


(φωτό από δάσος στη Χώρα των Βάσκων με πρόσβαση και για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα)

Υ.Γ: Αλληλέγγυος πάντα ο ισπανικός λαός, έσπευσε πριν λίγο καιρό στη θάλασσα κι έδωσε λιμάνι (Βαλένθια) στο καράβι με τους μετανάστες που θαλασσοπνίγονταν ενώ όλοι λέγαν "να πας να πνιγείς" έσπευσαν και προχθές πρώτοι στη φωτιά, κι έστειλαν στην Αθήνα δυο αεροσκάφη και πυροσβέστες.

                           El Greco



No comments:

Post a Comment