11 Oct 2018

4.1 Miles- Σα Μνημόσυνο

Είναι θλιβερό να φεύγει κάποιος νέος. Θλιβερότερο ακόμα να φεύγει νέος άνθρωπος που δεν αδιαφόρησε μπροστά στη δυστυχία των άλλων.


Είναι μικρότερη από 4.1 μίλια η απόσταση ανάμεσα στο:

κάνω το αυτονόητο, σώζω όσο πιο πολλές ζωές μπορώ 

και στο αυτοάνοσο: δεν παν να πνιγούν όλοι... στην Ελλάδα θα μαζευτεί ο κάθε πικραμένος; 

(Πόσοι δεν πηγαινοέρχονται πάνω-κάτω ανάμεσα στα δυο... )

                      ("Ο Ύπνος της Λογικής Γεννάει Τέρατα"- Γκόγια.)

"Είναι άδικο" μου είχε πει κάποτε η Κική Δημουλά, "άδικο να ζουν τα έργα των ανθρώπων περισσότερο απ' τους ίδιους". (Τόσο πολύ αγαπά και εκτιμά τη ζωή)

Έτσι ορίστηκε όμως απ' τον Άγνωστο Νομοθέτη, οι Ιδέες να ζουν περισσότερο απ' τα μυαλά που τις επινόησαν, τα έργα περισσότερο απ' τα χέρια που τα έπραξαν κοκ...

4,1 μίλα είναι η απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και το σημείο όπου Έπραττε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Και θα ζήσουν πιο πολύ απ' αυτόν τα σπουδαία έργα του γιατί εκείνος έφυγε στα 44 ξαφνικά από ανακοπή. Έχοντας όμως σώσει πάνω από 5.000 ανθρώπους.

Εκείνοι που μάλλον δε σώζονται με τίποτα είναι όσοι, (κάποιοι σίγουρα του έλεγαν) "όλοι στην Ελλάδα θα μαζευτούν ρε; Δε χωράμε όλοι...άστους να πνιγούν".

Πουθενά δε χωράμε όλοι, το ξέρουμε αυτό. Αλλά τί είδος ανθρώπου είναι κάποιος που θα άφηνε ένα παιδί να πνιγει μην και τους αλλοιωθεί το DNA; Ποιος τον θέλει δίπλα του;

Δείτε το ντοκιμαντέρ που είχε κάνει η κα. Δάφνη Ματζιαράκη με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Συγκεκριμένα, το “4.1 Miles”, καταγράφει για τρεις εβδομάδες σε καθημερινή βάση, τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων από τον κυβερνήτη του Λιμενικού Σώματος, τον Κυριάκο, και το πλήρωμά του.

Με δυο λόγια, είναι τα Έργα του που τώρα ζουν γι' αυτόν. Δείτε πως βγάζει απ' τη θάλασσα, κάποια  τουμπανιασμένα, άλλα μισοπνιγμένα, άλλα ήδη πνιγμένα νεκρά παιδιά, μωρά, δείτε τη σκηνή με το μωρό αναποδογυρισμένο, να το κρατούν απ' τα πόδια και το κεφάλι κάτω να βγει το νερό...


Αιωνία η Μνήμη σε όσους έσωσαν ανθρώπους.
Αιωνία η Μνήμη σ' όσους δεν πνίγηκαν στα στενά και στα ρηχά τού μυαλού τους.
Αιωνία η Μνήμη σε όσους δεν κράτησαν στάση ουδέτερη σε δύσκολους καιρούς.

Εδώ το Ντοκιμαντέρ Μνημόσυνο με τον ίδιο πρωταγωνιστή: 4.1 Miles


El Greco


No comments:

Post a Comment