23 Oct 2018

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Ένα σπουδαίο ταξίδι γεννήθηκε!  Σε μια χώρα που ούτε πάει ο νους τού ανθρώπου το πόσο χώρο στην καρδιά του μπορεί να καταλάβει.


Ήταν πάντα στις προθέσεις μου αλλά όχι με προτεραιότητα, σε δυο τρία χρόνια έλεγα. Κι όπως πάντα η ζωή αποφασίζει και σου λέει: «το τρένο περνάει τώρα, άμα θες ανέβα!»

Τον Αύγουστο, μες στην πολλή δουλειά ήρθε αίτημα απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζακύνθου «ΠΛΑΤΥΦΟΡΟ» να κάνει κι η Melodrakma την πρότασή της.



Κι έγινε η πρόταση, κι ήταν αυτή που επέλεξε ο Πλατύφορος, κι ανέβηκα στο τρένο, ούτε που το κατάλαβα πώς, με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι προετοιμασίες, έτρεχε το τρένο του χρόνου, ακόμα πιο γρήγορα έτρεχε ο ιδρώτας της αγωνίας να ετοιμάσεις σωστά έναν προορισμό όπου δεν ειδικεύεσαι, στην πορεία συνέβησαν όλα τα ανθρώπινα, ένα σπασμένο πόδι, μια κομμένη άδεια, σε άλλες περιπτώσεις μια μύγα τσέ-τσέ, ήρθαν κάποιες ακυρώσεις από πλευράς Συλλόγου λόγω έκτακτων προσωπικών καταστάσεων, το άνοιξα σε «εξωσχολικούς», έτρεχε το τρένο και φτάσαμε στην 16η Οκτωβρίου, ραντεβού στην Κρακοβία.


31 άνθρωποι, στον κάμπο της Πολωνίας, ένα χωριό μέσα σ' ένα άλλο χωριό, ένα λεωφορείο μέσα σ' ένα τρένο, τρέχει, τρέχει το τρένο, ένα μπουκάλι βότκα τρέχει απ' την υδροροή τ' ουρανού στο στόμα Αγγέλων Θυμάτων, σα χωριό τού Μαρκ Σιαγκάλ «Εγώ και το Χωριό μου»,
ένας εβραίος πετάει, κοιτάζει στα μάτια έναν Πάπα,
ένας ναζί
κι άλλος
κι άλλος μέσα μας,
πετάει πετάει η διαστοφή, «Πάνω απ' το Χωριό»,
τόνοι παππούτσια, μαλλιά, χτένες, όνειρα ματαιωμένα, απ' όλα έχει το χωριό ετούτου του λεωφορείου,
νά, ένας πετάει πάνω απ’ την εκκλησία, άλλος πάνω από μια συναγωγή, ένας παίζει μουσική, άλλος παίζει με τα όρια των ανθρώπων,  προκαλεί, απ’ όλα έχει το χωριό, έχει δάσκαλο, έχει γιατρό, έχει τρελό, έχει αρχόντισσα, έχει κουτσομπόλα, χαίρε Σιαγκάλ που μου μαθες όλα τα χωριά του κόσμου να τα βλέπω με χρώματα ακόμα κι αν πέφτει πάνω τους το γκρίζο του Άουσβιτς.



Μοναδική εμπειρία όλα όσα έχει να πει αυτή η χώρα σε όλα τα «χωριά» του κόσμου.
Είναι μάθημα υποχρεωτικό για την Οικουμένη όλη η επίσκεψη στην Πολωνία!

Για τα σχολεία του κόσμου όλου. Φτάνει να μη γίνει επιφανειακά και διεκπεραιωτικά.
Μετά απ’ αυτή την πρώτη άκρως θετική εμπειρία θα επανασκηνοθετήσω ορισμένα πράματα και θα επιδιώξω το Απόλυτο! Χίλιες ιδέες γεννήθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η Πολωνία πέρασε όλες τις εξετάσεις μέσα κι έξω μου. Έξοχα ξενοδοχεία στην καρδιά των πόλεων, πόλεις βαριά τραυματισμένες κι αναγεννημένες απ’ τις στάχτες τους, η Κρακοβία, το Άουσβιτς, το Βρότσλαβ, η Βαρσοβία, η Εκκλησία και ο ρόλος της, η εκπληκτική φύση της, η ναζιστική, η κομουνιστική και η καπιταλιστική της εμπειρία, τα παιδιά της και η προσφορά τους στην ανθρωπότητα, η Μουσική και η Επιστήμη… όλα μαζί έφτιαξαν σπουδαίο ταξίδι και το 2019 θα πάρει χρόνο μέσα και έξω μου με τρεις τουλάχιστον αναχωρήσεις.

Σαν τρένο η Πολωνία τρέχει μες στην Ιστορία, συντρίβεται και ξανά στις ράγες συνεχίζει να γίνεται παράδειγμα!



Ευχαριστώ τους συνεργάτες σ’ αυτό το ταξίδι, τον Άγγελο, τη Βέρα και τον Mirek.

Ευχαριστώ τους 7 «ελεύθερους σκοπευτές» που ανέβηκαν στο τρένο.

Τέλος ευχαριστώ από καρδιάς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Πλατύφορος» για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη.

                                         (Στο δάσος της Ξιαγκ μέρα)
                                         (Στο Βρότσλαβ νύχτα)
                                          (Στην Αυλή του Σίντλερ)



Κατηγορηματικά λέω πια πως έχουμε ένα σπουδαίο ταξίδι! Καλώς να ορίσουν όλοι οι Σύλλογοι κι οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που νοιάζονται για ταξίδια που να κρύβουν κι άλλο ταξίδι μέσα τους.

                        El Greco



No comments:

Post a Comment