6 Sept 2020

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: «Τα Τρία Φίδια κι η Φωλιά τους: Πολιτική-Φιλοσοφία- Θρησκεία και η Σωτηρία της Ψυχής» - Αγορές & Κεραμεικός

Η Melodrakma σε συνεργασία με έξοχους επαγγελματίες ξεναγούς ξεκινάει ένα κύκλο θεματικών ξεναγήσεων σε εμβληματικούς χώρους της Αθήνας, σε κοντινές σημαντικές περιοχές (Βραυρώνα-Ναός της Αρτέμιδος κ.α) καθώς και διήμερες θεματικές εκδρομές σε σπουδαία και αγαπημένα σημεία της Ελλάδος με μια διανυκτέρευση και πάντα με θέμα που θα ανακοινώνεται εγκαίρως. 

Μέσα σ’ αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα που έφερε η πανδημία, άνθρωποι κι επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν υγιείς κι ένας απ’ τους τρόπους εκτός από την προσοχή και την προφύλαξη είναι και το να κάνουν σχέδια και όνειρα. 

Αυτό κάνω και γω αυτό και η Melodrakma. 

Ξεκινάμε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

26/9 και 27/9 του 2020 (όχι του 2021)

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ωραία ευκαιρία για ετούτο ξεκίνημα καθώς γιορτάζεται ο θεσμός «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και οι είσοδοι στα Μνημεία είναι δωρεάν.


                                      (Η φωτογραφία είναι του Περικλή Μοσχολιδάκη)

Τίτλος και Θέμα της Πρώτης αυτής περιήγησης: «Τα Τρία Φίδια κι η Φωλιά τους: Πολιτική-Φιλοσοφία- Θρησκεία και η Σωτηρία της Ψυχής»          

Ξεναγός θα είναι η κα. Ειρήνη Δασκαλάκη (με όλα όσα αυτό σημαίνει)! Κουβεντιάσαμε πολύ για το τί και το πώς και γι’ αυτή την πρώτη έξοδο αποφασίσαμε τα εξής:

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την επίσκεψη των αρχαιολογικών χώρων της

 Αρχαίας Αγοράς, 


της Ρωμαϊκής Αγοράς 


και του Κεραμεικού.


        Μου λέει η Ειρήνη: «Θέλω να κάνω έναν περίπατο σε ένα χωροχρονικό πεδίο που διατηρεί τους άξονες μιας δυναμικής και διαλεκτικής αιωνιότητας, αποκαλύπτοντας μια  πόλη μέσα στην πόλη.»

       Ο χώρος της Αρχαίας Αγοράς είναι πολιτικός, πολιτιστικός  και θρησκευτικός  χώρος  με ανείπωτη συμβολική αξία.  Μια σειρά  μνημείων, όπως το βουλευτήριο, ο βωμός του Αγοραίου Διός, κ.ά,  οδηγούν με σαφή τρόπο στην κατανόηση  της  λειτουργίας  του πολιτεύματος της Δημοκρατίας. Αυτό θα επιχειρήσουμε σ’ αυτή την ξενάγηση, να κατανοήσουμε, κατά πόσο εκτιμούμε πραγματικά την αληθινή, την συμμετοχική Δημοκρατία ή απλά θέλουμε μια σωσία της, κάποια που να της μοιάζει. 

Παράλληλα, ο χώρος ετούτος προσφέρεται για την  παρουσίαση των βασικών ρευμάτων της αρχαίας ελληνικής σκέψης, με τρόπο βιωματικό, που αντλεί έμπνευση από τα ίχνη των φιλοσόφων (οι στοές, η φυλακή του Σωκράτη, κ.ά). 

Ως θρησκευτικό κέντρο επίσης, χαρακτηρίζεται από την παρουσία τού καλύτερα διατηρημένου αρχαίου ναού , του Ηφαίστου, που δεσπόζει στον λόφο του Αγοραίου Κολωνού.

     Η επίσκεψη στη Ρωμαϊκή Αγορά επίσης , στρέφει την προσοχή  σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίστηκε  από ανάπτυξη των θεσμών, της οικονομικής δραστηριότητας, της τεχνολογίας, αλλά και της γνώσης ( (Ωρολόγειο Κυρρήστου, Αγορανομείο, Βιβλιοθήκη Ανδριανού, κ.α.) και δίνει την ευκαιρία για την βαθύτερη προσέγγιση της.

Η Ειρήνη, ξέρει να κρατήσει αυτά τα τρία φίδια στα χέρια της, την Πολιτική, τη Φιλοσοφία και τη Θρησκεία. Κι αφού μας δηλητηριάσει και με τα τρία, η Ειρήνη με την άλλη της ιδιότητα πια, τής αρτίστας, θα τραγουδήσει ένα μοιρολόι και θα μας πάρει απ’ το χέρι για να περάσουμε στο τελευταίο μέρος της ξενάγησης, στην Αρχαία Νεκρόπολη του Κεραμεικού, εκεί που αναμετριέται ο θάνατος με τη δίψα για τη Σωτηρία της Ψυχής,  θα πάμε στη φωλιά όπου μεγαλώνουν τα φτερά του πόθου και του καημού του ανθρώπου για λίγο χρόνο παραπάνω κι αν είναι δυνατόν, για Αθανασία.

       Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού,  είναι το επιστέγασμα αυτού του περιπάτου, η κορωνίδα της σημερινής μας εξόδου…  Η επίσκεψη που ετοιμάσαμε θα ακολουθήσει την ταφική τελετουργία σε μια νεκρόπολη που ο θρήνος έχει γίνει τραγούδι  των πουλιών και των θάμνων  και συνεχίζει ως το Δίπυλο, την Πύλη της Αρχαίας Αθήνας  και το Πομπείο, το κτήριο από όπου ξεκινούσαν οι εορταστικές πορείες. Η σημερινή μας εμπειρία θα ολοκληρωθεί με ένα μάθημα Ιστορίας της  Τέχνης του αρχαίου κόσμου, στο υπέροχο μουσείο του Κεραμεικού.

Κι ύστερα, δε θα τελειώσουμε έτσι στο πόδι όλο αυτό. Με το τέλος της ξενάγησης όλοι μαζί θα πάμε στο Harvest (Αιόλου 64 και Ευριπίδου) όπου θα προσφερθεί κρασί της Αττικής γης και ισπανικά τάπας. 


Σημαντικές σημειώσεις:  

1) Ραντεβού: 26 και 27 Σεπτεμβρίου, Σάββατο και Κυριακή στις 4:15 το απόγευμα στην πλατεία Μοναστηρακίου, μπροστά στην Εκκλησία της Παναγίας Παντανάσσης 

2) Η ξενάγηση θα είναι performing art-ξενάγηση, θα υποστηριχθεί κι από τραγούδια της Ειρήνης. 

3) Στην τιμή περιλαμβάνεται η ξενάγηση, ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα ή αναψυκτικό συνοδεία ισπανικού μεζέ. (Παραδοσιακή γεύση από την Καταλονία με Jamon Iberico, φρέσκια τομάτα και ρόκα καθώς και Croquetas de ropa vieja, παραδοσιακές ισπανικές κροκέτες με Jamon και κοτόπουλο.

Τιμή συμμετοχής 20 ευρώ. 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλεφωνικά στα: 210-524 1960, 6980 99 23 23

Μέσω email: es@melodrakma.com


Υ.Γ: (7/9/2020)

ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΡΩΙΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ 26 & 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα ήταν μια μέρα απ’ αυτές λες «κάτι καλό μάλλον έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στη δουλειά μου»

Η ανταπόκριση στη χθεσινή πρόταση για τις θεματικές ξεναγήσεις σε Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά καθώς και στον Κεραμεικό ήταν συγκινητική.

Έκλεισαν και τα δύο απογευματινά γκρουπ κι έτσι αποφασίσαμε με την κα. Ειρήνη Δασκαλάκη να κάνουμε και δυο πρωινές.

Έτσι λοιπόν για όποιον ακόμα ενδιαφέρεται, 26 και 27 Σεπτ, Σάββατο και Κυριακή θα κάνουμε εκτός από τις απογευματινές άλλες δύο πρωινές ξεναγήσεις, τις ίδιες απλά πρωινές ξεκινώντας απ’ το ίδιο σημείο, (την Πλ. Μοναστηρακίου) στις 9:30 το πρωί και στη συνέχεια, κατά τις 13:00  για κρασί και μεζέ με τους πρωινούς-μεσημεριανούς «περιηγητές», θα καταλήξουμε στο καταπληκτικό Caravin Wine Bar τής φίλης μου Άννας, στο Θησείο, (Ακάμαντος 11) 


Μεγάλη χαρά μου δώσατε σήμερα και υπόσχομαι να γίνουν 4 καταπληκτικές ξεναγήσεις.

Είμαστε ακόμα ζωντανοί κι ευχαριστώ πολύ! 


No comments:

Post a Comment