8 Sept 2020

ΠΛΩΤΙΛΑ ΝΕΛΙ: ΧΑΜΕΝΟΣ «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΙΔΙΟΦΥΪΑ

 Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που κρατούν ζωντανά και όρθια τα ταξιδιωτικά γραφεία.

Ένα έξοχο κι εμπεριστατωμένο άρθρο που μου έστειλε η αγαπημένη φίλη και ξεναγός στο Reggio Calabria Vasiliki Vourda! 


Στη Φλωρεντία ανακαλύφτηκε πίνακας γυναίκας-ιδιοφυΐας της Αναγέννησης. Μια γυναίκα ζωγράφος σε χρόνια που αυτό ήταν σχεδόν αδιανόητο, ζωγράφισε το Μυστικό Δείπνο, το έργο που οι άντρες ζωγράφοι έφτιαχναν όταν ήθελαν να πουν: «είμαι πια καταξιωμένος και μπορώ να σηκώσω αυτό το βάρος»

Καταπληκτικό μου φαίνεται που έβαλε τον Ιησού και τους μαθητές να τρώνε όχι ψωμί και οίνο αλλά ό,τι έτρωγαν οι μοναχές στο μοναστήρι που ήταν και η ίδια η ζωγράφος, μέχρι και αρνάκι έβαλε στο τραπέζι. 

Και η λεπτομέρεια του καλοσιδερωμένου τραπεζομάντηλου, ποτέ λέει κανένας άντρας δεν είχε εστιάσει σε κάτι τέτοιο γιατί ποτέ δεν σιδέρωσε ούτε ένα… 


Η μοναχή καλλιτέχνιδα, υπέγραψε τον πίνακα με τ’ όνομά της και με μια φράση: «Πλωτίλα Νέλι: προσευχηθείτε για τη ζωγράφο»

Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που στους δύσκολους αυτούς καιρούς, κρατούν όρθια τη Melodrakma και την εμπνέουν να κάνει σχέδια.


20-25 Μαρτίου θα ξανακάνουμε το σπουδαίο ταξίδι στην Τοσκάνη, «Στα Δόντια του Δάντη» και με την ευκαιρία των ημερών που θα ‘χουμε στη Φλωρεντία ίσως καταφέρουμε να δούμε και τον πίνακα της Πλωτίλα.

El Greco


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


No comments:

Post a Comment