13 Sept 2020

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: «EXTASIS & ΕΞΟΡΙΑ: Απ’ την Περσεφόνη και τον Άδη στους σημερινούς Κάτω Κόσμους πολιτικών εξορίστων και προσφύγων»

 Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου!

Χρόνια ήθελα να κάνω ορισμένα πράματα στην Ελλάδα αλλά έλεγα η ζωή ξέρει καλύτερα, με πήγε εκεί που ήθελε, στην Ισπανία, εμένα μ’ άρεσε εκεί που με πήγε και τ’  άφησα όλα πάνω της, στης ζωής τα χέρια. 

                        (Η φωτογραφία είναι του Ανδρέα Εμπειρίκου)

Και τώρα που αποφάσισε να φέρει μια πανδημία, πάλι την εμπιστεύομαι. Φόβος στην αρχή για όλα, τα πήρε και τα σήκωσε μέσα σε μια ώρα τα ταξίδια, πενθήμερα, δεκαήμερα, μέχρι και οι μονοήμερες ανάσες εκτός ρουτίνας απαγορεύτηκαν, νέα πραγματικότητα, όλα μετατράπηκαν σε ωριαία έξοδο στο σούπερ-μάρκετ ή μισάωρη στο φαρμακείο συνυπολογίζοντας και την ουρά. Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα των υποχρεωτικών περιορισμών, συνειδητοποιήθηκαν πολλά πράματα που ως τότε δεν εκτιμούσαμε, την απλή βόλτα για παράδειγμα μέχρι εκεί που λεν οι δυνάμεις κι η καρδιά του καθενός. Πολύ δε περισσότερο τα ταξίδια… 


Μετά από μισό και πλέον χρόνο αποχής απ’ ό,τι ήταν η κανονική μας ζωή, φαίνεται πως σιγά-σιγά η όρεξη για κάτι παραπάνω από απλή επιβίωση ξανακερδίζει χώρο. Ναι, όλα με προσοχή και με κανόνες αλλά και με μικρές χαρές, όχι εμμονικά μετρώντας μόνο νεκρούς και κρούσματα.  Φαίνεται, αυτό τουλάχιστον παρατηρώ εγώ, γίνονται βήματα προς τα κει. Φαίνεται πως οι άνθρωποι γύρω μου, τουλάχιστον αυτοί που εγώ μπορώ να νιώσω, συνειδητοποιούν πως ο ιός δε θα εξαφανιστεί και είναι στη δική τους επιλογή να ζήσουν 2 και 3 χρόνια ακόμα έντρομοι ή να αποφασίσουν να μάθουν να ζουν μ’ αυτόν. Να κάνουν όλα όσα θέλουν με προσοχή μέσα στις νέες συνθήκες, μέχρι να φτάσει ξανά η μέρα που δε θα υφίστανται αυτές οι συνθήκες.


Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θυμήθηκα ένα απωθημένο (ανάμεσα στα πολλά). Την Ελευσίνα και το μυστήριο που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό μου από παιδί τα Μυστήριά της. 


Τί ακριβώς πρόδωσε ο Αλκιβιάδης;

Ποιον όρκο πάτησε για να τον γυρίσουν πίσω;

Τί μυστικό είχε αποκαλυφθεί στον πιο ωραίο άντρα της αρχαιότητας;

Ένα Μυστήριο πάντα στο μυαλό μου ήταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Τ’ απόκρυφα, η Περσεφόνη, η φεύγουσα κόρη, η Βαυβώ η ξεχασμένη, ο Αλκιβιάδης ο ημίθεος βλάσφημος…

Επιλέξαμε αυτή η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας να γίνει σε μια στιγμή σημαντική, συμβολική, τη στιγμή που γιορτάζονταν τα Θεσμοφόρια προς τιμή της Γαίας Μητρός, της Δήμητρας λίγο πριν την φθινοπωρινή ισημερία.

Με σεβασμό αλλά και πάθος θα προσπαθήσουμε να μπούμε στα Άδυτα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Θα κάνουμε έναν περίπατο στο χωροχρόνο, απ’ τη Θεά Δήμητρα μέχρι τους Πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής… Ναι στην Ελευσίνα έφτασαν πολλοί από κείνους τους ταλαιπωρημένους Έλληνες της Ιωνίας που τα χασαν όλα εκτός απ’ την Μνήμη, εκτός απ’ το ποιοι ήταν οι Μύθοι και η Ιστορία τους. 

Έτσι λοιπόν 19 και 20 Σεπτεμβρίου, Σάββατο και Κυριακή θα κάνουμε αυτή την ημερήσια εκδρομή ως την Ελευσίνα. Θα επισκεφτούμε τον χώρο των μυστηρίων, τα μικρά και μεγάλα Προπύλαια δηλαδή, θα επισκεφτούμε το Τελεστήριο, το Καλλίχωρον Φρέαρ, το Στόμιο του Άδη… Η αρπαγή της Περσεφόνης και ουσιαστικά η Εξορία της στον Άδη, με πήγε σ’ ένα σωρό άλλες ιστορίες ανθρώπων που παρά τη θέλησή τους βρέθηκαν να ζουν ζωές που δεν ήταν δικές τους σε τόπους που δε διάλεξαν, τόπους καταραμένους.  

Στην επιστροφή από την Ελευσίνα θα περπατήσουμε για λίγο ανάμεσα στο Θησείο και το Μοναστηράκι, την Πλατεία των τεσσάρων πολιτισμών. 

Γύρω μας ο Κεραμεικός και η Ακρόπολη, τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς, το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων και το καταραμένο Τζαμί! 

Θα προχωρήσουμε στην καρδιά της πόλης μας της ίδιας και θα σταθούμε για μια στιγμή σ’ ένα σπουδαίο σημείο που ίσως και να μην το γνωρίζουμε. Δε είναι η πρώτη φορά που δίπλα μας στέκονται θησαυροί και το βλέμμα μας είναι αποσβολωμένο σε χωματερές και βόθρους. Θα σταθούμε μπροστά στο Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Μακρονήσου και Αη Στράτη. 

Ένας καταραμένος ανεπιθύμητος τόπος εξορίας για την Περσεφόνη ο Άδης. Το ίδιο κι η Mακρόνησος, ο Αη Στράτης και τόσα άλλα νησιά και νησίδες του κόσμου, η Σιβηρία, ο ένας Άδης πίσω απ’ τον άλλο, κάνει ουρά η φρίκη, εξόριστοι, φυλακισμένοι και πρόσφυγες του κόσμου, Περσεφόνη, Νελσον Μαντέλα, Ισαμπελ Αλιεντε, Λουίς Μπονιουέλ, Ρόμπερτ Κάπα, Ραφαέλ Αλμπέρτι, Βίκτωρ Ουγκώ, Αλμπερτ Αϊνστάιν, Ντολορες Ιμπαρούρι, Μιλαν Κούντερα, Μικρασιάτες, Κλάρα Κάμποαμόρ, Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες, ο Άγνωστος Ελεύθερος Άνθρωπος…


Ραντεβού για δυο μέρες μόνο. 


¨Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες

ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο

τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες

και το καινούργιο πάν να δουν διυλιστήριο.¨


Παραμονές της χειμερινής ισημερίας. Παραμονές των Θεσμοφορίων!


19 και 20 Σεπτεμβρίου, Σάββατο και Κυριακή

Ραντεβού και τις δύο ημέρες στις 09:30 στα γραφεία τής Melodrakma, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7. 


Το πρωί επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, επιστροφή στην Αθήνα, βόλτα στους δρόμους της κι ύστερα θα πάρουμε το δρόμο, ας πούμε του κρασιού… Πάμε για το γαστρονομικό γύρο του κόσμου! Έτσι σκέφτηκα πως είναι ωραίο να τελειώσει αυτή η μέρα. Με φαγητό και τραγούδια. Θα καταλήξουμε στο Wine Bar Caravin. Έναν καταπληκτικό χώρο  που έφτιαξε η Άννα δυο βήματα απ’ την Ακρόπολη. Σε συνεργασία πάντα με την Άννα, φτιάξαμε έναν γαστρονομικό περίπατο στον κόσμο. Ως Βελονιστές, για να ενεργοποιήσουμε το ενδιαφέρον να ξαναταξιδέψουμε παντού με όποιον τρόπο μπορούμε.


Φτιάξαμε λοιπόν 5 μενού από 5 διαφορετικές περιοχές του κόσμου.


Ασιατικό, γιατί στις 2 με 13 Απριλίου του 2021 θα πάμε στην Ιαπωνία! Για τις κερασιές και για ένα σωρό ακόμα λόγους.


Λατινοαμερικάνικο. Γιατί 30 Μαΐου με 13 Ιουνίου θα πάμε στο Περού.


Αραβικό, γιατί μετά το Μαρόκο, θα πάμε στην Αίγυπτο και την Ιορδανία σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν. 


Ιταλικό, γιατί την Ιταλία την αγαπάμε, και το ’21 εκτός από τα αγαπημένα δοκιμασμένα ταξίδια σε Σικελία και Τοσκάνη, θα κάνουμε πρεμιέρα στην Κόστα Αμαλφιτάνα – Νάπολη με’ ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό Σινεμά.


Κι ένα Μενού Ελληνικό… Γι’ αυτές τις μέρες που μας δίνει η ζωή την ευκαιρία να βρεθούμε και να περπατήσουμε στα γνωστά, στον τόπο μας αλλά με Άλλο Τρόπο.


Σε όσους αποφασίσουν να πάρουν το «EXTASIS» θα σταλούν αναλυτικά τα μενού ώστε να αποφασίσουν πιο προτιμούν και όλα εκεί να κυλήσουν πιο ομαλά και πιο γρήγορα. 


Μετά απ’ όλα όσα θα έχουμε πει σε λεωφορείο, αρχαιολογικό χώρο, δρόμους και δρομάκια, λεωφόρους γνώσης και περιέργειας, στο Caravin η Ειρήνη, η κα. Δασκαλάκη θα τραγουδήσει τραγούδια στην «ατμόσφαιρα της ημέρας»


Νομίζω έχει φτιαχτεί μια στιγμή ωραία, με νόημα και καρδιά! 


Καλή αντάμωση.


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλεφωνικά στα: 210-524 1960, 6980 99 23 23

Μέσω email: es@melodrakma.com



Τιμή 45 ευρώ. (Περιλαμβάνει: Μεταφορά, ξενάγηση, φαγητό και τραγούδι.)


Επιπλέον: το ενιαίο εισιτήριο που είναι διαφορετικό για κάθε ηλικία.


Μέχρι 25 χρόνων, (μακάρι να είναι μαζί μας και νέα παιδιά) η είσοδος είναι δωρεάν.


Από 25 έως 65 ετών: 6 ευρώ


65 και άνω:  3 ευρώ. 


El Greco















No comments:

Post a Comment