19 Oct 2020

Τραβούμ' εμπρός

Με τον «Βυζαντινό Περίπατο», τις επισκέψεις στη Μονή Καισαριανής και στη Μονή Δαφνίου έκλεισε χθες η πρώτη φάση ενός νέου ταξιδιωτικού κύκλου που προέκυψε από τις συνθήκες. Είχε και η χθεσινή μέρα μια σπουδαία, κορυφαία στιγμή όταν στη Μονή Δαφνίου πολύ ειρωνικά καθίσαμε αναπαυτικά στις πέτρες μπροστά στη σπουδαία Μονή και απέναντι απ’ το περίφημο ψυχιατρείο και μιλήσαμε περί Τρέλας…για την Δια Χριστόν Σαλότητα και για την ανάγκη μιας κοινωνίας να κάνει τον ψυχίατρο και να κατηγοριοποιεί όσα μέλη της παν να βγουν απ’ τον κανόνα…Να είναι οι «τρελοί»


Χθες εξηγούσα σε όσους είμασταν μαζί πως, όλα αυτά που κάναμε τελευταία, οι ξεναγήσεις στις Αγορές και στον Κεραμεικό, η εκδρομές στην Ελευσίνα, στον Ραμνούντα, και στον Μαραθώνα, οι περίπατοι στο Λύκειο του Αριστοτέλη και την Ακαδημία Πλάτωνος ως και τις χθεσινές Μονές, πάνω και πέρα από μια δραστηριότητα και αφορμή να βγει κανείς από το περιχαράκωμα που ‘χει κάνει ο φόβος, για μένα προσωπικά ήταν μια φιλοσοφική συνειδητοποίηση. Ο Covid-19 αντί για διάφορα τρομερά καταστροφικά και πομπώδη, μου είπε το πολύ απλό. «ΚΟΙΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. ΜΗ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ. ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΟΙΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» Και κοίταξα δίπλα μου, και συνειδητοποίησα πως υπάρχουν θησαυροί που αν δημιουργήσεις μια Νέα και Συγκεκριμένη Ματιά για να τους προσεγγίσεις, είναι σα να πας ταξίδι στην άκρη του κόσμου. Θέλει δουλειά αυτό, όχι να πεις «δίπλα σου είναι το τάδε μνημείο» αλλά «…το τάδε μνημείο που έχει αιώνες δίπλα σου, έχει να σου πει και τούτες εδώ τις ιστορίες…»

Συνειδητοποίησα πως το κάνουμε συχνά αυτό, να μην δίνουμε καμία σημασία σ’ ό,τι είναι δίπλα μας, στο «ΔΕΔΟΜΈΝΟ».

Έτσι 1,5 μήνα τώρα, ανακαλύψαμε, σκεφτήκαμε, μιλήσαμε, αναθεωρήσαμε ένα σωρό πράματα και κυρίως χαρήκαμε την ομορφιά δίπλα μας. 

Ας καταστροφολογήσουν άλλοι. Πάντα υπάρχει χρόνος για θρήνο. Προσωπικά θα συνεχίσω να κοιτάζω ό,τι φτάνω απλώνοντας το χέρι μου και ετοιμάζω έναν νέο κύκλο θεμάτων και εκδρομών. Κι αυτές που έγιναν θα επαναληφθούν με την πρώτη ευκαιρία. 

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους αυτή την περίοδο μοιραστήκαμε ωραίες στιγμές μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

No comments:

Post a Comment