1 Oct 2020

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ MELODRAKMA ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

H Melodrakma Universal, λαμβάνοντας υπ’ όψιν από τη μία τα δεδομένα της πανδημίας κι απ’ την άλλη την διάχυτη θέληση των φίλων της να πάμε παρακάτω, να κάνουμε απλά πράματα όπως ένας περίπατος, μια ξενάγηση και μια κουβέντα που το θέμα δε θα είναι ο κορωνοιός έφτιαξε πρόγραμμα και προτάσεις για όλο τον Οκτώβριο. Βόλτες και κουβέντες, σε Μουσεία, Αγορές και αγρούς που δίνουν οξυγόνο μέσα σ’ αυτό το νοσηρό κλίμα καθημερινής καταμέτρησης κρουσμάτων. Τηρώντας λοιπόν όλους τους κανόνες και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, η Melodrakma σχεδίασε και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων, πολιτιστικών δράσεων και θεματικών εκδρομών για το μήνα Οκτώβριο.


6 προτάσεις της Melodrakma. Διαλέξτε και Καλό Μήνα!


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλεφωνικά στα: 210-524 1960, 

 Κιν. 6980 99 23 23

Μέσω email: es@melodrakma.com

(Ο πίνακας που συνοδεύει τη δημοσίευση βρίσκεται στο Μουσείο ΠΡΑΔΟ της Μαδρίτης, είναι αγνώστου ζωγράφου και φέρει τον τίτλο: «Η Αλληγορία του μηνός Οκτωβρίου και ο Θρίαμβος του Βάκχου» 


1)


Σάββατο 3 Οκτωβρίου


 ΕΛΕΥΣΙΝΑ: «Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ»


«ΙΣΤΟΡΙΑ versus ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! Μια ξενάγηση στον άξονα που ενέπνευσε στον Ν. Γκάτσο τον "Εφιάλτη της Περσεφόνης"


Τον Οκτώβριο διεξάγονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα Ελευσίνια Μυστήρια, σε Αθήνα και Ελευσίνα. 

Εμείς θ’ ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα λόγια του Νίκου Γκάτσου, το ποιητικό κοντράστ, από το φλισκούνι, την άγρια μέντα και το πρώτο κυκλάμινο της γης εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι Μύστες κι η θάλασσα γινόταν ευλογία… θα λοξοδρομήσουμε μετά την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο και θα κάνουμε έναν περίπατο στο παραλιακό μέτωπο ώστε να δούμε το παλιό πια όχι καινούριο διυλιστήριο και τα κουφάρια παλιών εργοστασίων που προσπαθούν να βγουν απ’ τον Άδη τους και να ξαναζήσουν μεταμορφωμένα σε κάποιο κέντρο πολιτιστικό πια. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για Οικονομία, για την Οικονομία που κάποτε δάγκωσε σα φίδι φαρμακερό το Μύθο, την Αρχαιολογία και την Ιστορία και στις μέρες μας κατάπιε ΚΑΙ την Πολιτική.

Θα κλείσουμε τη μέρα θεματικά ΚΑΙ από γαστρονομικής άποψης με δείπνο στο Harvest Coffee & Wine 

Μενού Νο 1: «ΔΗΜΗΤΡΑ»: Με βάση τα δημητριακά. 

Και Μενού Νο 2: «ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ» Έξοχο κι αυτό, εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική κουζίνα και χωρίς ούτε ένα σπυρί ρόδι. 


Τιμή 45 ευρώ. (Περιλαμβάνει: Μεταφορά, ξενάγηση, φαγητό και τραγούδι.)

Επιπλέον: το εισιτήριο που είναι διαφορετικό για κάθε ηλικία.

Από 25 έως 65 ετών: 6 ευρώ

65 +: 3 ευρώ.


--------------------------------------------------------------------------------------

2) 

Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Οκτωβρίου


ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ -ΡΑΜΝΟΥΣ: «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ NEMESIS»


Μέρα χαράς με επί της ουσίας προσέγγιση, ανάλυση και κατανόηση μιας θρυλικής, μιας από τις πλέον καθοριστικές μάχες της Ιστορίας που εν πολλοίς καθόρισε και το σήμερα.

Θα ξεκινήσουμε το πρωί, δυο βήματα απ’ την Αθήνα ο Μαραθώνας, ο τόπος όπου έγινε η Μάχη που έδωσε στους Έλληνες τρεις αιώνες χρόνο για να οικοδομήσουν σπουδαίο Πολιτισμό ο οποίος με τη σειρά του έμελλε να καθορίσει τον σημερινό λεγόμενο Δυτικό Πολιτισμό. Αν σε κείνη τη στιγμή οι Πέρσες νικούσαν, άλλη θα ήταν η πορεία της Ιστορίας της Ανθρωπότητας. Ο Τύμβος των πεσόντων, το Μουσείο και λίγο πιο κει ο Ραμνούς, ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαίος δήμος τής Αττικής με θέα τα ευβοϊκά στενά, εκεί όπου εντός των τειχών σώζονται γυμνάσιο και θέατρο, εκεί όπου βρίσκονταν και ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς Νέμεσης, ο σημαντικότερος της θεάς σε όλη την Αρχαία Ελλάδα!


Ο Μαραθώνας, η Μάχη, ο Μαραθώνιος και ο συμβολισμός του ως κορυφαίο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Τύμβος, το Μουσείο, ο Ραμνούς, η ανάγκη των ανθρώπων να οργανώσουν τη ζωή τους και πώς η οργάνωση αυτή σε Δήμους εμπνέει μέχρι τις μέρες μας και τέλος, το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών Μπρεξίζας, αφορμή για να δούμε πώς ο «Δρομέας-Αιγυπτιακός Πολιτισμός» δίνει τη Σκυτάλη στον Ελληνικό και το Ρωμαϊκό…. 

Για φινάλε ένα ωραίο γεύμα σε μια από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής.


Αναχώρηση 09:30 κάτω απ’ τα γραφεία της Melodrakma, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. (Στη στάση των τρόλεϊ επί της Σταδίου) 


Τιμή 50 ευρώ. (Περιλαμβάνει: Μεταφορά, ξενάγηση, φαγητό και τραγούδι.)


Επιπλέον: το εισιτήριο που είναι διαφορετικό για κάθε ηλικία.



Το ενιαίο εισιτήριο για τους τρεις χώρους, (Τύμβος,  Μουσείο και Ιερό των Αιγυπτίων θεών) είναι 6 ευρώ για τις ηλικίες 25-65 και 3 για 65 + 


Για τον Ραμνούντα 4 ευρώ το κανονικό και 2 το μειωμένο 65 +.


------------------------------------------------------------------------------


3) 


Σάββατο 17 Οκτωβρίου


ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ & ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ:


 «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»


Θα ξεκινήσουμε από τα γραφεία τής Melodrakma, εκεί ακριβώς βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που σίγουρα πολλές φορές θα περάσαμε δίπλα του αλλά ίσως ποτέ δε το αντιμετωπίσαμε ως ιστορικό αρχιτεκτόνημα. 


Εν συνεχεία θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν τής  Melodrakma και θα κινηθούμε προς τη Δυτική πλευρά του Υμηττού. Η πρώτη μας στάση θα είναι στη Μονή Καισαριανής.

Έχει και Βυζαντινό απίθανο πλούτο η Αθήνα!  


Απ’ τα τέλη του 11ου-αρχές 12ου αι., ο κυρίως ναός, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, υψώνεις το βλέμμα, εκπληκτικές τοιχογραφίες,  η παλαιότερη σωζόμενη με μορφή Θεοτόκου Δεομένης, απ’ τον 14ο αι.,

Και γύρω, ένα καταπληκτικό μεταβυζαντινό κτηριακό σύμπλεγμα που έγινε κάποτε και ελαιοτριβείο.

Λάδι και Πίστη και Ελλάδα αιώνες μαζί!


Κι από κει, μετά την ξενάγησή μας, θα κινηθούμε προς τις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, δίπλα στην Ιερά Οδό, την οδό εκείνη που απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οδηγεί από την Αθήνα στην Ελευσίνα ξαφνικά, για μια φορά ακόμα μπροστά στα μάτια μας η σκυτάλη κι η συνέχεια το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού βρίσκεται στη θέση του αρχαίου ιερού του Δαφναίου Απόλλωνα!  


Κι απ’ τις έξοχες αγιογραφίες της Καισαριανής μπροστά στα μάτια μας τώρα ένας άλλος τρόπος που βρήκε ο άνθρωπος για να διηγηθεί ιστορίες… Θαυμάστε τα εκπληκτικά, τα μοναδικής τέχνης επιτοίχια ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου!

Και τι δεν έγινε στο βίο της ετούτη η μονή για να επιβιώσει. Και φρουραρχείο, και στρατώνας  Βαυαρικών στρατευμάτων, κι ερειπωμένος τόπος, και ξανά χώρος προσευχής, και χώρος αρχαιολογικός και Δημόσιο Ψυχιατρείο…


Ωραία αφορμή να μιλήσουμε για την τρέλα ως μέσω αγιοσύνης και το αντίθετο.


Από το 1990, η Μονή Δαφνίου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO


Κι ύστερα η ξεναγός μας κα. Δασκαλάκη θα μπει στην άλλη φύση και ιδιότητά της και θα μας οδηγήσει στο  Καμπαρέ Βολταίρ. Εκεί, με κρασί και τυριά, με πιάνο και κιθάρα, θα μας τραγουδήσει ένα ειδικό ρεπερτόριο που ετοιμάσαμε ειδικά για την περίπτωση της σημερινής επίσκεψης Ύμνους Βυζαντινούς, Εκκλησιαστική Μουσική της Δύσης και Σεφαρδίτικα τραγούδια. (εβραιοισπανικά)


Τιμή 40 ευρώ.

(Περιλαμβάνει: Μεταφορές, ξενάγηση, κρασί, πλατό τυριών και ειδικό για την περίπτωση μουσικό πρόγραμμα.)


Επιπλέον το Εισιτήριο στη Μονή Καισαριανής

Ολόκληρο 3 ευρώ

Μειωμένο  2 (για 65 +

--------------------------------------------------------------------------------------------

4) 


Κυριακή 18 Οκτωβρίου


«ΤΟ ΚΑΜΠΑΡΕ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ»


Φιλοσοφικός «περίπατος» στην Αθήνα. Από το Λύκειο του Αριστοτέλη στην Πλάκα και στην Ακαδημία Πλάτωνος με θέμα την Ιστορίας της Φιλοσοφίας και την Φιλοσοφία της Ιστορίας.


Από τους κορυφαίους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους έως τα σύγχρονα ρεύματα. Μαζί μας οι Ίωνες και οι Ελεάτες, ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης με τον Πλάτωνα κι τον Αριστοτέλη, ο Ζήνων και ο Επίκουρος, ο Ιερός Αυγουστίνος και ο Θωμάς Ακινάτης, ο Καρτέσιος, ο Λοκ και ο Χιουμ, ο Σπινόζα, ο Λαιμπνιτς, ο Καντ, ο Χέγκελ κι ο Μαρξ, ο Χάιντεγκερ, ο Βιτγκενστάιν, ο Λυστάρ, ο Αντόρνο, ο Ντεριντά κι ο Φουκώ, ο Σαρτρ αλλά και ο Σίμος ο υπαρξιστής. 


Όλοι μαζί παρέα σε μια μοναδική ημέρα στο «Καμπαρέ των Φιλοσόφων»!


Ραντεβού την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 15:00 στην έξοδο του Μετρό του Ευαγγελισμού. Και ξεκινάμε μια μοναδική και εμπνευσμένη μέρα…


Πρώτα επίσκεψη, ξενάγηση και εισαγωγική διάλεξη περί Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Λύκειο του Αριστοτέλη. 


Εν συνεχεία μετάβαση στην Πλάκα και ξενάγηση εκεί πάντα σχετική με το θέμα μας. 


Τρίτο σκέλος της σημερινής καταπληκτικής μέρας η επίσκεψη-ξενάγηση στην Ακαδημία Πλάτωνος. 


Η μέρα μας θα καταλήξει και θα κορυφωθεί στο Καμπαρέ Βολταιρ με πιάνο κιθάρα, κρασί, μεζέ κι ένα ειδικό κι αυτή τη φορά πρόγραμμα, με μουσική και τραγούδια «φιλοσοφημένα» αλλά και σχετικά με τη φιλοσοφία. 


Ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν πως μεγάλοι φιλόσοφοι σαν τον Ρουσώ, τον Νίτσε, τον Αντόρνο, ήταν και διακεκριμένοι μουσικοί. 


Τιμή 40 ευρώ.

(Περιλαμβάνει: μεταφορές, ξενάγηση, κρασί συνοδεία μεζέδων και ειδικό για την περίπτωση μουσικό πρόγραμμα.)


Επιπλέον το Εισιτήριο στο Λύκειο Αριστοτέλους.

Ολόκληρο 4 ευρώ

Μειωμένο  2 (για 65 +)


----------------------------------------------------------------------------------------

5)


Τετάρτη 28η Οκτωβρίου


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: «Τα Τρία Φίδια κι η Φωλιά τους: Πολιτική-Φιλοσοφία- Θρησκεία και η Σωτηρία της Ψυχής» – Αγορές & Κεραμεικός


Θέμα της ξενάγησης, τα Τρία Ιερά Φίδια, Πολιτική, Φιλοσοφία και Θρησκεία, τρία φίδια στην υπηρεσία του ανθρώπου, μήπως και πάρει καμιά απάντηση και παρηγορηθεί για λίγο απ’ τον μεγάλο του καημό για Αθανασία, τότε αρχίζει να μην είναι μια απλή ξενάγηση στην πόλη.


Κάθε λέξη της ξενάγησης έχει έναν στόχο: Να κατανοήσουμε το πώς ο άνθρωπος του Μύθου δεν δέχτηκε να ζήσει μες στο Χάος, σηκώθηκε στα δυο του πόδια, όρθωσε ανάστημα σε θεούς όταν χρειάστηκε, οικοδόμησε Κριτική Σκέψη, Τέχνη και Επιστήμη κι αποφάσισε να βάλει Τάξη στο Χάος που βρήκε, να ρίξει Φως στο Σκοτάδι κι έτσι να πορευτεί μέσα στο Χρόνο.


Τιμή 25 ευρώ.

Περιλαμβάνει: Ξενάγηση, κρασί, μεζέ (ισπανικό tapas, tostada de jamón y tomate) και τραγούδια ειδικά για την περίπτωση και σχετικά με το θέμα.


Οι είσοδοι στους αρχαιολογικούς χώρους τη συγκεκριμένη μέρα είναι δωρεάν.


Ραντεβού 15:00 στην Πλ. Μοναστηρακίου, από την πλευρά της οδού Ερμού μπροστά στο εκκλησάκι τής Παναγίας της Παντάνασσας.

 

6) 


24-28 Οκτωβρίου


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ»


Σε μια ημερομηνία συμβολική για την Ελλάδα και για την Ιστορία του 20ου αιώνα.


Ένα ακόμα θεματικό ταξίδι τής Melodrakma

 

Οι Δίκες έχουν μεν το δικό τους μερίδιο χρόνου στο ταξίδι, θα δούμε χώρους με εκπληκτικό ιστορικό βάρος αλλά εκείνη η στιγμή της Ιστορίας δεν είναι η μόνη  «ύλη» των ημερών.

Θα κάνουμε μια εκπληκτική εκδρομή στο Μπάμπεργκ και στην καπνιστή μπύρα, κι άλλη μία στον περίφημο «Ρομαντικό Δρόμο». Θα πάμε στο Dinkelsbühl και στο Rothenburg, δυο απ’ τις πιο όμορφες πόλεις της Γερμανίας, δυο διαμάντια μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.


Το Ρομαντικό Δρόμο της Γερμανίας, περιέγραψε το περιοδικό Focus ως  «το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Γερμανίας» και θα του αφιερώσουμε μια μέρα ολόκληρη!

 

Ραντεβού με την Ιστορία και την Ομορφιά του φθινοπώρου μιας καταπράσινης χώρας με όλα όσα σημαίνει αυτό. 


Απ' ευθείας πτήσεις!

Ούτε μια στιγμή των 5 ημερών χαμένη!

Ολιγομελή γκρουπ!

Τιμή κατ’ άτομο σε δίκλινο: €595 + €150 (φόροι αεροδρ.)


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλεφωνικά στα: 210-524 1960, 

 Κιν. 6980 99 23 23


Μέσω email: es@melodrakma.com

El Greco

No comments:

Post a Comment