19 Nov 2012



     ALZHEIMER: Ατομικό και Εθνικό!



     Μοιράζομαι Σήμερα με τους φίλους του EL GRECO πράματα που μοιράζονται μαζί μου φίλοι με mail τους. Πρόκειται για τη Νόσο του Alzheimer. Ασθένεια με γερμανικό όνομα, επίκαιρο, της μόδας.

     Σε κάνει να Ξεχνάς. Και τα κακά και τα καλά. Σου σβήνει το παρελθόν. Αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση για οποιοδήποτε απολογισμό, για όποια συνειδητοποίηση έστω και την τελευταία στιγμή κι ας είναι λεπτά μόνον πριν το Τέλος, έρχεται μια ασθένεια με γερμανικό όνομα και τα σαρώνει όλα. Το κοντέρ στο Μηδέν. Σα να μην υπήρξες ποτέ.

     Είναι κολλητική η ασθένεια κι ας λένε ότι δεν είναι. Είδα τη γυναίκα του καθηγητού που είχα στο γκρουπ, (μιλώντας για την ενδεχόμενη «Εισβολή» των γερμανών στην Ισπανία και με συμβούλευσε «χέρι που δεν μπορώ να δαγκώσω να το φιλάω»), να με συμβουλεύει και η σύζυγος ακριβώς το ίδιο, να έχει ξεχάσει κι εκείνη ακριβώς τα ίδια πράματα. Δασκάλα εκείνη, ισχυρίζονταν ακριβώς το ίδιο, ότι η γερμανοί δε μας έκαναν ποτέ το κακό που λένε τα βιβλία, Λάθος ή Κακώς θυμούνται Όσοι Θυμούνται. (http://elgrecomadrid.blogspot.com.es/2012/11/normal-0-21-false-false-false_17.html)

     Το πρόβλημα δεν είναι τι θυμούνται και τι ξέχασαν εκείνοι. Το πρόβλημα είναι ότι ο ένας είναι καθηγητής και η άλλη δασκάλα. Και με 30 και πλέον χρόνια ο καθένας υπηρεσία, έχουν μιλήσει σε πολλά παιδιά ελλήνων.

    Υ.Γ.1: Κι όπως είναι φυσικό, εμένα τουλάχτον φυσικό μου φάνηκε, με υπερηφάνεια υπερασπίζονταν τον κ. Κουβέλη και την "Ομάδα" του.

     Υ.Γ. 2: Είναι φριχτή ασθένεια το Alzheimer το Ατομικό, σβήνει μέχρι και της μάνας μας την εικόνα. Αλλά είναι Φριχτότερο το Ομαδικό. Σβήνει Έθνη.

                                                                                                           EL GRECO





"Αγαπητοί φίλοι

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν αρκετοί ανησυχούν για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό το πάζλ http://www.brl.ntt.co.jp/people/hara/fly.swf είναι εύκολο να συναρμολογηθεί, όπως και το επισυναπτόμενο test να λυθεί-απαντηθεί, αν δεν επηρεάζεστε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά είναι αδύνατο να το κάνει κάποιος με την ασθένεια.
Δοκιμάστε το.
Αν αυτό το παζλ ή το test είναι ιδιαίτερα δύσκολο για σας, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας για πρόσθετα τεστ για να ελέγξετε για τη νόσο του Alzheimer.
Όσο πιο γρήγορα ασχοληθείτε με τη νόσο τόσο περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής θα απολαύσετε.
Τα παραπάνω μας τα έστειλαν φίλοι,ες της mailing list μας και σας τα προωθούμε. Ελπίζουμε να σας φανούν αν μη τι άλλο διασκεδαστικά…

 www.koinotopia.gr

Λίγα λόγια για τη νόσο Αλτσχάιμερ

     Είναι γνωστό ότι η μνήμη των ηλικιωμένων μπορεί να παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης. Ωστόσο, όταν τα προβλήματα μνήμης αρχίζουν και δυσκολεύουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και τείνουν να επιδεινώνονται στην πορεία του χρόνου, θα πρέπει να ζητείται άμεσα η βοήθεια του γιατρού. Διαβάστε τα κυριότερα συμπτώματα της άνοιας έτσι όπως τα βιώνουν οι ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου.

     Διαταραχές της μνήμης: Το κυριότερο σύμπτωμα της Νόσου Alzheimer και ένα από τα πρώτα ύποπτα σημάδια, είναι η απώλεια μνήμης και ιδιαίτερα οι διαταραχές της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές). Όσο προχωράει η Νόσος, η απώλεια μνήμης γίνεται εντονότερη και πιο πολύπλοκη σε σημείο που ο ασθενής μπορεί να ξεχάσει το όνομα του ή να μη μπορεί να αναγνωρίσει αγαπημένα του πρόσωπα.
-------Διαταραχές προσανατολισμού: Στην Νόσο Alzheimer εμφανίζονται διαταραχές των οπτικοχωρικών δυνατοτήτων. Οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια προσανατολισμού, χάνονται εύκολα στο δρόμο, ακόμα και στη γειτονιά τους, ξεχνώντας το πώς έφτασαν στον προορισμό τους ή τον τρόπο για να γυρίσουν πίσω. Αυτή η απώλεια προσανατολισμού συνοδεύεται και από διαταραχές της αίσθησης του χρόνου.
------ Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών: Όσοι υποφέρουν από την Νόσο Alzheimer μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να εκτελέσουν καθημερινές ασχολίες, όπως π.χ. να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο, να μαγειρέψουν, να γράψουν μια επιστολή, καθώς ξεχνάνε τα βήματα αυτών των διαδικασιών που φαίνονται τόσο απλές. Αυτή η δυσκολία δεν πρέπει να συγχέεται με τη δυσκολία που έχει κάποιος να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα.

     Διαταραχές κριτικής ικανότητας: Ένα από τα σημάδια της Νόσου Alzheimer είναι η μειωμένη κριτική ικανότητα. Εκφάνσεις αυτής της διαταραχής είναι η αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό του και τους άλλους π.χ. να φοράει κάποιος γάντια και καπέλο μέσα στο καλοκαίρι.

     Διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου: Οι ασθενείς με Alzheimer εμφανίζουν δυσκολίες στο λόγο τους, ξεχνώντας λέξεις ή αντικαθιστώντας λέξεις με άλλες, ασυνήθιστες.

     Πέρα από τα προαναφερόμενα νοητικά προβλήματα που εντοπίζονται σε ασθενείς με Νόσο Alzheimer, υπάρχουν και ορισμένα συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα, τα οποία απορρέουν από τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο του ασθενούς.

     Προβλήματα διάθεσης και συμπεριφοράς: Αλλαγές στη διάθεση παρατηρούνται πολύ συχνά στην Νόσο Alzheimer, καθώς οι ασθενείς μπορούν να περάσουν από τη μια κατάσταση στην άλλη χωρίς κάποιον φανερό λόγο. (π.χ. από τον θυμό στην ηρεμία, ή από την κατάθλιψη στη χαρά). Επίσης οι ασθενείς εμφανίζουν συχνά επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμό, πείσμα κ.λ.π.

     Παραληρήματα: (π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων) και ψευδαισθήσεις (κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικεία πρόσωπα από το παρελθόν που πιθανόν και να μη βρίσκονται εν ζωή).

     Η έναρξη της νόσου Alzheimer είναι αργή και προοδευτική και τα προαναφερόμενα συμπτώματα μπορούν να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή και να επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Συνήθως (όχι όμως απαραίτητα) το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι οι διαταραχές μνήμης, ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα. Η νόσος Alzheimer σταδιακά οδηγεί στην προοδευτική πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ασθενούς. Επιπλέον και τα άλλα ανοϊκά σύνδρομα μπορεί να εμφανίζουν ίδια ή παρόμοια εικόνα.

    Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον ειδικό!"

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών


No comments:

Post a Comment