10 Jan 2013

Ο Καβάφης με "καλεσμένη" την Amy Winehouse ως Αντίδοτο στην Έλλη Στάη και στους καλεσμένους της.


«Τό ξέρω που για να επιτύχει κανείς στην ζωή, και για να εμπνέει σεβασμό χρειάζεταισοβαρότης. Και όμως μέ είναι δύσκολο να είμαι σοβαρός, και δεν εκτιμώ τήν σοβαρότητα.

Ας εξηγηθώ καλλίτερα. Μέ αρέσει στα σοβαρά μόνον η σοβαρότης• δηλ. ½ ώρα, ή μια ώρα, ή δυο ή 3 ώρες σοβαρότητα τήν ημέρα. Συχνά βέβαια και σχεδόν ολόκληρη μέρα σοβαρότητα.
Άλλως μέ αρέσουν τά χωρατά, η αστειότης, η ειρωνεία η με ευφυή λόγια, τό χαμπαγκάρισμα (humbugging).
Αλλά δεν κάνει Δυσκολεύει τές δουλειές –
Διότι ως επί τό πλείστον έχεις να κάμνεις με ζευζέκηδες και αμαθείς. Αυτοί δε είναι πάντοτε σοβαροί. Μούτρα, σέρια ζωωδώς• πού να αστειευθούν• αφού δεν καταλαμβάνουν. Τά σέρ(ι)α τους μούτρα είναι αντικατοπτρισμός. Όλα τά πράγματα είναι προβλήματα και δυσκολίες για τήν αγραμματοσύνη τους και για τήν κουταμάρα τους, γιαυτό σαν βώδια και σαν πρόβατα (τά ζώα έχουν σοβαρότατες φυσιογνωμίες) είναι περιχεμένη επάνω στα χαρακτηριστικά τους η σοβαρότης.
Ο αστείος άνθρωπος γενικώς περιφρονείται, τουλάχιστον δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν σημαντικά, δεν εμπνέει πολλήν  πεποίθησιν. Γι’ αυτό κ’ εγώ καταγίνομαι στους πολλούς να παρουσιάζω σοβαρήν όψι. Ηύρα πως μεγάλως μέ διευκολύνει τές υποθέσεις μου. Εσωτερικώς γελώ και αστειεύομαι πολύ.»

26. 10 ’08 – Kαβάφης  45 χρόνων

(κείμενο τού Kαβάφη από τά “εις εαυτόν”: αυτά που έγραφε για τoν ίδιο δηλαδή, και ανακαλύφτηκαν πολύ μετά τόν θάνατό του)

Κι ένα πολύ αγαπημένο ποίημα που χρησιμοποίησα στο θεατρικό μου "Πάρις και Αλέξανδρος". Για να ξεφύγουμε λίγο απ’ τη Στάη, τον καλεσμένο της, και άλλους νευρωτικούς χοντρούς, λεπτούς που λένε χοντρά ψέματα, κι αριστερίζουσες τρίχες κατσαρές για μουστάκι. Σε 2 λεπτά μπορούν να ειπωθούν όλα. Και συγχρόνως αποφεύγουμε τη μπόχα τους.

«Αιμιλιανός Μονάη, Αλεξανδρεύς, 628-655 μ.Χ.»

Με λόγια με φυσιογνωμία και με τρόπους
Μια εξαίρετη θα κάμω πανοπλία 
Και θ’ αντικρύζω έτσι τους κακούς ανθρώπους
Χωρίς να έχω φόβον ή αδυναμία.

Θα θέλουν να με βλάψουν. Αλλά δε θα ξέρει
Κανείς απ’ όσους θα με πλησιάζουν
πού κείνται οι πληγές μου, τα τρωτά μου μέρη,
κάτω απ’ τα ψεύδη που θα με σκεπάζουν.

Ρήματα της καυχήσεως του Αιμιλιανού Μονάη.
Άραγε να ’καμε ποτέ την πανοπλία αυτή;
Εν πάση περιπτώσει, δεν τη φόρεσε πολύ.
Είκοσι επτά χρονώ, στη Σικελία πέθανε.



                   Πάνω: Η Amy με την "πανοπλία" της. Κάτω: Απ' τα πιο ωραία live της. Ζωντανή η Απόλυτη Ευαισθησία που φαίνεται είναι μοιραίο να μη μένει για πολύ ζωντανή.






















No comments:

Post a Comment