2 Sept 2012


            QUE FACE… IL GRAN RIFIUTO


(Στο κέντρο η Ελλάδα όπως ήταν πριν 2 χρόνια, αριστερά όπως θα 'πρεπε να είναι και δεξιά η εικόνα της μετά από τόση "Σωτηρία".)

     Το ότι πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει είναι αναμφισβήτητο γεγονός αλλά αναμφισβήτητο θα ’πρεπε να θεωρείται κι το ότι ο κόσμος δε γυρνάει γύρω απ’ αυτή.   Υπάρχουν κι άλλες ήπειροι. Λίγα τετράγωνα νότια της μύτης μας είναι η αφρικανική και άλλα τόσα ανατολικά η ασιατική οι οποίες αντί να γερνάνε παρακολουθούν σα γριές ανήμπορες εκατομμύρια απ’ τα παιδιά τους να πεινάνε (ή πεινούσαν γιατί ήδη πέθαναν απ’ την πείνα.)

     Παρ’ όλα αυτά, η Γηραιά ήπειρος επιμένει να ελπίζει και να εμπιστεύεται τον γηραιό εαυτό της αναθέτοντας μικρά ή μεγάλα έργα σε «έμπειρους». Λες και δεν είδαμε πως τα κάναν μέχρι τώρα οι «έμπειροι». Μοιραία η Άρνηση Της Γηραιάς Ηπείρου να εμπιστευθεί τους νέους. Το πολύ-πολύ κάνα Erasmus για αυτούς, κι όταν γεράσουν, μετά από πολλά ξεσκαρταρίσματα της ζωής και της ίδιας θα διαλέξει τους πιο υπάκουους πρώην νέους για να τους αναθέσει τις Μεγάλες Αποστολές να σώσουν τους λαούς από τις Κρίσεις.

     Γέρους δεν εννοώ οπωσδήποτε όσους είναι 80 χρόνων όπως και νέοι δεν είναι απαραίτητα οι 25άρηδες. Φτάνει να κοιτάξει κανείς τις νεολαίες των κομμάτων στις συγκεντρώσεις με τις πλαστικές σημαίες για να διαπιστώσει ότι υπάρχει και πρόωρη γήρανση.

     Αφορμή για την ανάγκη μου να γράψω όλα αυτά ήταν η δουλειά μιας 80χρονης,  της κυρίας Cecilia Jiménez από το χωριό Borja της Zaragoza. Βρέθηκε εκεί μια εικόνα του Ιησού από τις αρχές του 20ου αιώνα, έργο του Elías García Martínez. Βρέθηκε σε κακή κατάσταση και χρειάζονταν καθαρισμό και γενικώς αποκατάσταση. Ε λοιπόν μια κοινωνία σαν την ισπανική, με τόσους νέους άνεργους, αποφάσισε να αναθέσει τη δουλειά σε μια έμπειρη 80χρονη, τη Cecilia. Ιδού το αποτέλεσμα!



     Κατά τη γνώμη μου δεν είναι αλληγορία, είναι πιστή φωτογραφία της αντίστοιχης «αποκατάστασης» της «διαφθαρμένης» Ελλάδας από τα έμπειρα χέρια των μόνιμων σωτήρων. Και το χειρότερο, η ανάθεση της αποκατάστασης του πάλαι ποτέ έργου Τέχνης που λέγεται Ελλάδα (Έργο Τέχνης από πλευράς ποιότητας ανθρώπων  ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) έγινε μετά από Δημοκρατικές (λένε ) Εκλογές κι όχι όπως στην περίπτωση της κυρίας Cecilia με απ’ ευθείας ανάθεση, επειδή ήταν φίλη του παπά του χωριού και εφημέριου της εκκλησίας όπου βρέθηκε η εικόνα. Ιδού και η συντηρήτρια έργων τέχνης Cecilia Giménez.



     Δεν έχω τίποτα εναντίων των  ηλικιωμένων. Το αντίθετο! Πιστεύω ότι αυτό που χρειάζονται είναι τρυφερότητα, αγκαλιά συντροφιά κι ένα σωρό άλλα πάντως όχι δουλειά και ευθύνες μέχρι τα 90.

Υ.Γ 1.: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ομολογώ δημόσια ότι μ’ έπιασα πολλές φορές επ’ αυτοφώρω να λέω : «Μακάρι να ζούσε ο Μ. Χατζιδάκις, να έπεφτε λίγο ο μέσος ηλικίας και να ανέβαινε ο μέσος της Νοημοσύνης μας.

Υ.Γ 2: Προς αποφυγήν παρανοήσεων διευκρινίζω ότι θεωρώ πιο νέο τον Μανώλη Γλέζο απ’ τον Αλέξη Τσίπρα.

                                                                                                      EL GRECO

No comments:

Post a Comment